Výnos hotovostních toků zdarma - definice, způsob výpočtu, důležitost

Výnos volných peněžních toků je důležitý pro všechny podniky, velké i malé, protože ve srovnání s velikostí společnosti funguje jako dobrá metrika peněžních toků. Peněžní tok je pro společnost vždy důležitou metrikou, jak ukazuje - primárně investorům Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která drží akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. - jeho provozní výkon.

Výnos hotovostního toku zdarma

V konečném důsledku to znamená, že výnos volných peněžních toků funguje jako pozitivní nebo negativní ukazatel toho, jak solventní nebo finančně schopná je společnost, pokud vyvstane potřeba rychlého přístupu k hotovosti, aby bylo možné postarat se o dluh. Senior a podřízený dluh podřízeného dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen nadřízený dluh, další závazky nebo v případě, že je třeba společnost zlikvidovat.

Výnos cash flow zdarma a tržní kapitalizace

Výnos volných peněžních toků se počítá ve srovnání s velikostí společnosti, nebo tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota nesplacených akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností, obvykle označovaných jako „tržní kapitalizace“. Čím vyšší je výtěžek volných peněžních toků, tím více společnost generuje hotovost, ke které lze rychle a snadno získat přístup, aby splnila své závazky.

U větších společností je častěji vyšší výnos hotovosti. Ne vždy tomu tak je. Čím nižší je výtěžek volných peněžních toků, tím více peněz investují do společnosti investoři, přičemž méně ukazuje své úsilí.

V závislosti na velikosti a povaze společnosti mohou finanční analytici obvykle určit, zda jsou určité investice hlavní příčinou nízkého výnosu peněžních toků, konkrétně ve srovnání s kapitálovými výdaji společnosti.

Výpočet výnosu volných peněžních toků

Výpočet výnosu volných peněžních toků je poměrně jednoduchý. Výnos volného peněžního toku je ve skutečnosti pouze volným peněžním tokem společnosti vydělený jeho tržní hodnotou.

Abychom to rozdělili, výtěžek volných peněžních toků je určen nejprve pomocí výkazu peněžních toků společnosti Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost vygenerovala a použila během daného období. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. , odečtením kapitálových výdajů od všech operací peněžních toků. Poté se hodnota volných peněžních toků vydělí hodnotou společnosti nebo tržní kapitalizací. To znamená, že vzorec pro stanovení výnosu volných peněžních toků vypadá níže:

Vzorec

Téměř všechny veřejně obchodované společnosti dostávají svou tržní kapitalizaci uvedenou na webech, jako je Yahoo Finance a dalších, využívaných finančními analytiky, kteří udržují přehled o stavu a provozu společnosti. Pokud tržní kapitalizace společnosti není jasně uvedena, lze ji rychle určit vynásobením ceny akcií nevyplacenými akciemi.

Co výnosy z volných peněžních toků skutečně znamenají pro investory

Jak je uvedeno výše, výtěžek volných peněžních toků je důležitý jako měřítko provozního výkonu. Čím lepší je výnos volného peněžního toku společnosti, tím je schopnější a pravděpodobnější - jak v minulosti, tak v budoucnosti - dokáže uspokojit všechny své dluhy a závazky. Zahrnuje takové položky, jako jsou výplaty dividend. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. , které mají pro současné akciové investory zvláštní význam.

souhrn

Výnos volných peněžních toků je cennou metrikou pro finanční i tržní analytiky, zejména pro investory. Funguje jako indikátor toho, jak schopná může společnost splácet a napravit všechny své závazky. V zásadě jde o solidní ukazatel toho, jak je společnost finančně stabilní.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) je množství hotovosti, které podnik generuje a které je možné potenciálně rozdělit akcionářům. Vypočítává se jako hotovost z operací snížená o kapitálové výdaje. Tato příručka poskytne podrobné vysvětlení, proč je to důležité a jak to vypočítat a několik dalších
  • FCFF vs FCFE vs Dividendy FCFF vs FCFE vs Dividendy Všechny tři typy peněžních toků - FCFF vs FCFE vs Dividendy - lze použít ke stanovení vnitřní hodnoty vlastního kapitálu a nakonec vnitřní ceny akcií společnosti. Primární rozdíl v metodách oceňování spočívá v tom, jak jsou diskontovány peněžní toky.
  • One-Period Dividend Diskontní model Varianta diskontní dividendy s jedním obdobím se používá k určení vnitřní hodnoty akcie, která se plánuje držet pouze na jedno období (obvykle jeden rok).
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found