Averze ke ztrátě - definice, přehled a příklady

Averze ke ztrátě je tendence v behaviorálním financování Behaviorální finance Behaviorální finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální, když se investoři tak bojí ztrát, že se více než na zisk snaží soustředit na to, aby se ztrátě vyhnuli. Čím více člověk utrpí ztráty, tím je pravděpodobnější, že se stanou náchylnými ke averzi ke ztrátám.

Výzkum averze ke ztrátám ukazuje, že investoři pociťují bolest ze ztráty více než dvakrát tak silně, jako pociťují potěšení ze zisku.

Ztráta averze

Prodej vítězů a držení poražených

Mnoho investorů neuznává ztrátu jako takovou, dokud není realizována. Proto, aby se vyhnuli bolesti „skutečné“ ztráty, budou i nadále držet investici, i když se jejich ztráty z ní zvýší. Je to proto, že se mohou psychologicky nebo emocionálně vyhnout tomu, aby čelili skutečnosti své ztráty, pokud ještě nezavřeli obchod. V jejich podvědomí, pokud ne při jejich vědomém myšlení, se ztráta „nepočítá“, dokud není investice uzavřena. Negativním účinkem toho je samozřejmě to, že investoři se často nadále drží ztráty investic mnohem déle, než by měli, a nakonec utrpí mnohem větší ztráty, než je nutné. Takto vypadá averze ke ztrátám v praxi.

Jak ochráníte před zaujatostí vůči averzi ke ztrátě? Jedním praktickým krokem je vždy použít pevné příkazy stop-loss, aby se minimalizovala vaše potenciální ztráta v jakémkoli obchodě. Tento druh předběžného závazku vždy omezovat vaše riziko pomáhá zmírnit tendenci upadnout do pasti averze ke ztrátě.

Příklady averze ke ztrátě

Níže je uveden seznam příkladů averze ke ztrátě, do kterých investoři často spadají:

  • Investice do garantovaných investic s nízkou návratností nad slibnějšími investicemi, které s sebou nesou vyšší riziko
  • Neprodej akcie, kterou držíte, když vaše současná racionální analýza akcie jasně naznačuje, že by měla být jako investice opuštěna
  • Prodej akcie, která mírně vzrostla v ceně jen proto, abyste dosáhli zisku jakékoli částky, když vaše analýza naznačuje, že akcie by měly být drženy déle pro mnohem větší zisk
  • Řeknete si, že investice není ztrátou, dokud nebude realizována (tj. Když je investice prodána)

Racionální strategie pro předcházení ztrátám

Podívejme se na několik příkladů, jak může společnost nebo jednotlivec rozumně minimalizovat vystavení riziku a ztráty:

  • Zajistěte existující investici provedením druhé investice, která nepřímo souvisí s první investicí
  • Investujte do pojistných produktů, které mají garantovanou míru návratnosti. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Investice do státních dluhopisů Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období.
  • Investice do nákupu s relativně nízkou volatilitou cen
  • Vědomě si stále uvědomujte averzi ke ztrátám jako potenciální slabost ve vašich investičních rozhodnutích
  • Investujte do společností, které mají extrémně silnou rozvahu Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál a tvorba peněžních toků. (Jinými slovy, proveďte náležitou péči a provádějte pouze investice, u nichž racionální analýza naznačuje, že mají skutečný potenciál významně zvýšit hodnotu.)

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tento finanční přehled o tom, co je averze ke ztrátám a co to znamená pro investory. Finance poskytuje označení FMVA Financial Modeling Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně.

Pokud se chcete dozvědět více a posunout svou kariéru, pomohou vám tito průvodci:

  • Bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést.
  • Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva - například akcie -
  • Hodnota v riziku (VAR) Hodnota v riziku (VaR) Hodnota v riziku (VaR) odhaduje riziko investice. VaR měří potenciální ztrátu, která by mohla nastat v investičním portfoliu po určitou dobu.
  • Předpojatost nadměrné důvěry Předsudek nadměrné důvěry Předpojatost nadměrné důvěry je falešné a zavádějící hodnocení našich dovedností, intelektu nebo talentu. Stručně řečeno, je to egoistická víra, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme. Může to být nebezpečná zaujatost a je velmi plodná v oblasti behaviorálních financí a kapitálových trhů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found