Návratnost čistých aktiv (RONA) - definice, vzorec a příklad

Poměr návratnosti čistých aktiv (RONA), měřítko finanční výkonnosti, je alternativní metrikou k tradičnímu poměru návratnosti aktiv. RONA měří, jak dobře si fixní aktiva společnosti a čistý pracovní kapitál vedou z hlediska generování čistého příjmu. Návratnost čistých aktiv se běžně používá u kapitálově náročných společností a je důležitým poměrem, na který se dívají investoři a analytici, aby určili, jak efektivní a efektivní je společnost při dosahování ziskové návratnosti svých čistých aktiv.

Vzorec

Vzorec pro výpočet RONA je následující:

Návratnost čistých aktiv

Kde:

  • Čistý příjem je příjem společnosti po odečtení nákladů na prodané zboží Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS jsou často výdaje a daně za účetní období.
  • Stálá aktiva jsou aktiva zakoupená pro dlouhodobé obchodní použití. Mezi příklady dlouhodobých aktiv patří pozemky, budovy a zařízení PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů.
  • Čistý pracovní kapitál je rozdíl mezi oběžnými aktivy a krátkodobými závazky společnosti.

Příklad návratnosti čistých aktiv

Tim je analytik výzkumu vlastního kapitálu Analytik výzkumu vlastního kapitálu Analytik akciového výzkumu poskytuje výzkumné pokrytí veřejných společností a distribuuje tento výzkum klientům. Pokrýváme plat analytika, popis práce, vstupní body odvětví a možné kariérní cesty. provedení analýzy společnosti ABC. Chtěl by určit nejnovější poměr RONA společnosti, aby pochopil, jak efektivní je využití jejích fixních aktiv a čistého pracovního kapitálu. Níže jsou uvedeny finanční informace týkající se společnosti.

Ukázka výkazu zisku a ztráty

Částečná rozvaha (aktiva)

Částečná rozvaha (pasiva)

Prostřednictvím výkazu zisku a ztráty určí Tim čistý zisk společnosti na 81 323 USD. V rozvaze společnosti stanoví, že dlouhodobý majetek společnosti tvoří pouze pozemky, budovy a zařízení (41 304 USD). Kromě toho Tim vypočítává čistý pracovní kapitál na 148 768 USD - 92 907 USD = 55 861 USD. Výpočet RONA je tedy následující:

Ukázkový výpočet

Porozumění návratnosti čistých aktiv

Návratnost čistých aktiv se používá k posouzení finanční výkonnosti společnosti ve vztahu k jejím stálým aktivům a čistému provoznímu kapitálu. Podobně jako u poměru návratnosti aktiv označuje vyšší RONA vyšší úroveň ziskovosti.

Neexistuje žádný „ideální“ výnos z poměru čistých aktiv, ale vyšší poměr je vhodnější. Je důležité porovnat RONA společnosti s rovnocennými společnostmi. Například společnost s RONA ve výši 40% může vypadat izolovaně dobře, ale toto číslo se může ve srovnání s průmyslovým standardem 70% ve skutečnosti zdát špatným.

Trendově je žádoucí zvyšovat RONA, protože je indikátorem zlepšení ziskovosti a finanční efektivity. Jedna důležitá věc, kterou je třeba si uvědomit, je potenciál pro vedení narušit jeho RONA. Například společnost může získat dlouhodobá aktiva, aby se usadila v účetnictví, aby vyfoukla své RONA, a následně prodat dlouhodobá aktiva v pozdějších obdobích, aby zvýšila jejich RONA. Při výpočtu RONA je proto důležité pochopit podstatu dlouhodobého majetku společnosti.

Klíčové jídlo

Návratnost čistých aktiv je variací tradičního poměru návratnosti aktiv, který při výpočtu používá fixní aktiva a čistý pracovní kapitál na rozdíl od celkových aktiv. Poměr RONA se používá k určení efektivity a efektivnosti využití aktiv společnosti. Vyšší RONA je žádoucí, protože znamená vyšší ziskovost. A konečně, stejně jako u jakékoli finanční metriky, neměla by být interpretována sama - měla by být srovnávána s partnerskými společnostmi nebo používána trendově.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Návratnost aktiv a vzorce ROA Návratnost aktiv a vzorce ROA Vzorec ROA. Návratnost aktiv (ROA) je typ metriky návratnosti investic (ROI), která měří ziskovost podniku ve vztahu k jeho celkovým aktivům. Tento poměr ukazuje, jak dobře si společnost vede, a to porovnáním zisku (čistého zisku), který vytváří, s kapitálem, který investuje do aktiv.
  • Návratnost použitého kapitálu (ROCE) Návratnost použitého kapitálu (ROCE) Návratnost použitého kapitálu (ROCE), poměr ziskovosti, měří, jak efektivně společnost využívá svůj kapitál k vytváření zisků. Návratnost kapitálu
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found