Embargo - přehled, hlavní typy a důsledky

Embargo je vládní omezení uvalené na dovoz nebo vývoz zboží, služeb, měny a dalších hodnot do jakékoli jiné země nebo státu. Lze jej uvalit jak ve válce, tak v době míru a pokrývat všechny aspekty obchodu a hospodářské činnosti. Embarga lze uvalit na konkrétní kategorie zboží, vědecké a technické informace, dopravu a další služby atd.

Embargo

V moderních mezinárodních vztazích působí embargo jako nástroj ekonomického, vědeckého, technického a finančního tlaku, jehož cílem je vynutit změny ve vnitřních a zahraničních politikách cílového státu.

Rychlé shrnutí

  • Embargo je vládní omezení uvalené na dovoz nebo vývoz zboží, služeb nebo měny do jiného státu.
  • Embarga jsou nejčastěji namířena proti státu, zemi nebo skupině zemí.
  • Existuje několik forem uvalených embarg, například politická, obchodní a ekologická.

Ukládání embarga

Rozmanitost historických a moderních případů zavedení embarga umožňuje klasifikovat použití této politiky v zahraničněobchodních činnostech z různých důvodů. Embarga jsou nejčastěji namířena proti zemi nebo skupině zemí. Například lze uvalit embargo na zločineckou nebo teroristickou organizaci.

Organizace spojených národů poskytuje možnost uvalit embargo jako kolektivní represivní opatření proti konkrétní zemi nebo zemím, jejichž akce představují hrozbu pro mezinárodní bezpečnost. Omezení mohou sloužit jako základ pro pozastavení nebo ukončení plnění všech nebo některých konkrétních povinností konkrétních zemí, jejich organizací a občanů.

Druhy embarg

Existuje několik forem embarg uvalených na stát nebo zemi, včetně:

  • Politické embargo
  • Embargo ekonomické povahy nebo obchodní embargo
  • Embargo k zajištění národní bezpečnosti státu
  • Embargo na prevenci a řešení sporných otázek týkajících se územních hranic zemí
  • Embargo uvalené na ochranu zdraví občanů státu
  • Embargo environmentální povahy, které je uloženo k vyjádření nesouhlasu státu s environmentální politikou nebo postojem jiného státu ke zvířatům

Některá obchodní embarga umožňují výměnu určitého zboží, například potravin a léků, za účelem uspokojení humanitárních potřeb. Většina nadnárodních embarg také obsahuje ustanovení, která umožňují určité typy vývozu nebo dovozu za omezeného souboru omezení.

Důsledky embarga

Embarga nejsou násilné metody ovlivňování, mohou však stále ublížit lidem a ekonomikám zúčastněných zemí.

Embargo může zablokovat dovoz důležitého zboží a služeb pro civilní obyvatelstvo státu, na který se omezení vztahuje. Ve státě, který ukládá embargo, mohou podniky ztratit schopnost obchodovat nebo investovat ve státě, na který se embargo vztahuje.

Podle Ženevského švýcarského Světového ekonomického fóra není výsledek mnohonárodního embarga nikdy „hrou s nulovým součtem“. Spoléhat se na vládní moc, může stát se silnější ekonomikou způsobit cílovému státu větší škody, než jaké utrpí v reakci. Trest však ne vždy vede k tomu, že vláda embarga je nucena změnit své údajné politické chování.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Společný trh Společný trh Společný trh je formální dohoda, kdy se vytvoří skupina mezi několika zeměmi, v nichž každá členská země přijímá společný externí tarif. Na společném trhu země rovněž umožňují volný obchod a volný pohyb pracovních sil a kapitálu mezi členy skupiny. Cílem tohoto obchodního ujednání je poskytnout zlepšený ekonomický prospěch všem členům
  • Celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace.
  • Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody odkazují na smlouvu podepsanou dvěma nebo více zeměmi za účelem podpory volného pohybu zboží a služeb přes hranice jejích členů. Dohoda přichází s vnitřními pravidly, kterými se členské země řídí.
  • Obchodní války Obchodní války Obchodní válka je ekonomický konflikt mezi zeměmi. To má za následek, že obě země vůči sobě navzájem ukládají ochranářskou politiku v podobě obchodních překážek. Tyto překážky lze uvalit mnoha různými způsoby, mimo jiné včetně cel, dovozních kvót, domácích dotací, devalvace měny a embarg.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found