Téměř peníze - přehled, příklady a různá použití

Blízké peníze je termín používaný k popisu nepeněžních aktiv, která jsou velmi likvidní a která lze snadno převést na hotovost. Označuje se také jako kvazi-peníze nebo peněžní ekvivalenty.

Blízko peněz

Příklady blízkých peněz jsou:

  • Spořící účty
  • Vládní státní cenné papíry (státní pokladniční poukázky, státní pokladniční poukázky, státní pokladniční poukázky) (krátkodobé státní pokladniční poukázky) jsou krátkodobý finanční nástroj, který vydává americká státní pokladna s dobami splatnosti od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.)
  • Cenné papíry na peněžním trhu
  • Likvidní cizí měny (americký dolar, japonský jen)
  • Depozitní certifikáty (CD)
  • Blízko vypršení platnosti dluhopisů

Typy použitých téměř peněz budou záviset na analýze a situaci.

Peníze vs. téměř peníze

Rozdíl mezi „penězi“ a „téměř penězi“ je důležitý rozdíl. Peníze zahrnují fyzickou hotovost a bankovní šekové účty Běžný účet Běžný účet je druh vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají u finančních institucí za účelem výběru a vkladu peněz. Běžný účet, známý také jako transakční nebo poptávkový účet, je velmi likvidní. Jednoduše řečeno, poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům. které lze použít jako médium pro výměnu a okamžitě vyměnit. Převedení na hotovost, i když je vysoce likvidní, bude nějakou dobu trvat. „Blízkost“ peněz proto odkazuje na to, kolik času bude trvat, než se převede na hotovost.

Použití téměř peněz

Ke stanovení likvidity se používají téměř peníze. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. určitých finančních aktiv a používá se v mnoha oblastech, včetně:

  1. Ekonomika
  2. Správa bohatství
  3. Firemní pokladna

Ekonomika

V ekonomii jsou blízké peníze úzce definovanou složkou peněžní zásoby a používají se k určení skutečné peněžní zásoby ekonomiky. Blízké peníze jsou součástí klasifikace aktiv jako M1, M2 a M3.

  • Účty M1 pro peníze v oběhu (fyzické peníze, kontrola účtů)
  • M2 zahrnuje komponenty v M1 a blízko peněz
  • M3 zahrnuje komponenty v M2 a ostatní o něco méně likvidní aktiva

Téměř peníze v ekonomii

Měření úrovně nabídky peněz pomáhá ekonomům a ústředním vládám posoudit makroprostředí ekonomiky a ovlivňovat jejich rozhodnutí měnové politiky a fiskální politiky, protože růst nabídky peněz ovlivňuje cenové hladiny, inflaci a hospodářský cyklus. Peněžní zásoba navíc koreluje s úrokovými sazbami a obě jsou silně ovlivněny politikami kvantitativního uvolňování přijatými různými zeměmi.

Správa majetku

Ve správě majetku jsou téměř peníze užitečné při optimalizaci portfolia pro jednotlivé investory na základě jejich úrovní tolerance rizika. Investoři s nízkou schopností nebo nízkou ochotou riskovat přidělí větší část svého portfolia na vysoce likvidní aktiva, jako jsou blízké peníze.

Jednotlivci s vysokým požadavkem na likviditu budou mít různá aktiva poblíž peněz, jako jsou spořicí účty s vysokým výnosem, fondy peněžního trhu a státní pokladniční poukázky. To vše přináší přibližně bezrizikovou míru Bezriziková míra Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést. . Bezriziková sazba je vhodná kompenzace, protože existuje jen velmi malé až žádné riziko selhání, doba držení je obvykle krátká a likvidita je vysoká.

Jednotlivec může potřebovat vysokou likviditu z několika důvodů. Například pokud se chystají brzy odejít do důchodu nebo potřebují velké množství peněz na to, aby dítěti bylo umožněno postsekundární vzdělávání atd.

Jednotlivci navíc nemusí být ochotni nést žádné riziko a nechtějí vidět pokles svého kapitálu s výkyvy trhu. Hodnota blízkých peněz zůstává stejná v obdobích hospodářských expanzí i recesí kvůli bezpečnosti a likviditě aktiv. V takových situacích je blízké peníze vhodným využitím finančních prostředků, protože investorům lze zajistit bezpečnost a jako kompenzaci mohou získat alespoň bezrizikovou sazbu.

Korporátní pokladna

V podnikové pokladně jsou peníze blízké velmi užitečné při optimalizaci správy hotovosti pro pokladní oddělení společností a dalších organizací. V rozvaze se téměř peníze objeví v analýze likvidity společnosti v rámci zůstatku hotovosti a peněžních ekvivalentů. Je to bráno v úvahu při analýze rychlého (kyselého testu) poměru a aktuálního poměru organizace.

The rychlý poměr zkoumá aktiva s krátkou blízkostí, jako jsou hotovost, peněžní ekvivalenty, obchodovatelné cenné papíry a pohledávky. Vzhledem k tomu, že současný poměr se dívá na aktiva s mírně delší blízkostí, včetně aktiv, jako jsou zásoby, které lze převést na hotovost po delší časové období. Oba poměry kontrastují mezi objemem aktiv a objemem krátkodobých závazků. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. zobrazit a porovnat, jak likvidní je společnost.

Oddělení podnikové pokladny potřebují optimalizovat svůj provozní kapitál, což zahrnuje sledování příchozích a odchozích hotovostí společnosti a aktuálního zůstatku hotovosti. Oddělení financí určují množství hotovosti potřebné ke splnění budoucích finančních závazků a k tomu optimalizují zůstatek hotovosti.

Přebytečnou hotovost lze použít k dalším investicím nebo je lze vrátit akcionářům. Peníze v hotovosti budou investovány do aktiv blízkých penězi, aby byla zajištěna vysoká likvidita v případě, že jsou potřebné finanční prostředky.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Peníze ekvivalenty Peníze ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akcepty
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.
  • Podílové fondy Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found