Monopsony - přehled, výhody, nevýhody

Monopsony se skládá z tržních podmínek, které jsou silně ovlivněny jediným kupujícím. Je to opak monopolu - tržní podmínky pouze s jedním prodejcem. U monopsonů má kupující většinu kontroly nad nákupem zboží nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotný předmět, který vychází z, což jim při vyjednávání dává vyšší moc.

Monopsony

Porozumění monopsonům

Monopsonie jsou na trhu práce běžné. Trh práce Trh práce je místem, kde se setkává nabídka a poptávka po pracovních místech, kdy pracovníci nebo pracovníci poskytují služby, které zaměstnavatelé požadují. Pracovníkem může být kdokoli, kdo si přeje nabídnout své služby za úplatu, zatímco zaměstnavatelem může být jeden subjekt nebo organizace v situacích, kdy za poskytování mnoha pracovních míst odpovídá pouze jedna společnost. Monopsonie trhu práce bývají pro pracovníky nevýhodné, protože společnosti mohou kvůli své síle na trhu vyjednávat o nižších mzdách.

Níže uvedený diagram ilustruje monopsonistický trh práce, kde pouze jedna společnost (kupující) čelí mnoha pracovníkům hledajícím práci (prodejci).

Monopsony - trh práce

Jak ukazuje diagram, mezní náklady na práci se zvyšují s množstvím najaté práce. Křivka mezních nákladů předpokládá strmější sklon než křivka nabídky práce vzhledem k tomu, že zvýšení mezd u každého dalšího pracovníka znamená zvýšení mezd u všech pracovníků, takže náklady rostou rychleji než množství zaměstnané práce.

Zároveň klesá mezní příjem generovaný každým dalším pracovníkem (který také tvoří křivku poptávky) v souladu se zákonem snižování mezních výnosů.

V takovém případě je optimální množství práce pro dodavatele Ql *, což je množství, při kterém se mezní náklady práce rovnají mezním výnosům z nich generovaným. Při takovém množství by byla ideální mzda w *Ztráta mrtvé váhy Ztráta mrtvé váhy se vztahuje ke ztrátě ekonomické efektivity, když rovnovážného výsledku není možné dosáhnout nebo není dosaženo. Jinými slovy, jde o náklady, které společnost nese kvůli neefektivnosti trhu. .

Vzhledem k přítomnosti monopsonisty s tržní silou se však mzdy snižují dolů Žm, což je tržní mzda určená křivkou nabídky.

Monopsony a minimální mzdy

Ačkoli je zavedení minimálních mezd běžně spojeno se snížením poptávky po pracovní síle, je účinek minimálních mezd u monopsonů zcela opačný.

V dřívějším diagramu by monopsonista musel zvýšit mzdy všem za každou další najatou jednotku práce. S minimem mezd zůstávají mezní náklady práce konstantní (protože každé další jednotce je vyplácena konstantní minimální mzda, nikoli vyšší částka), a zvyšuje se množství najaté práce. Je to znázorněno na obrázku níže:

Monopsony - minimální mzdy

S minimální mzdou fixovanou na w * jsou mezní náklady práce konstantní s křivkou nabídky na w *, dokud neprotne s klesající křivkou mezního výnosu (nebo křivky poptávky Demand Curve) Demand Curve je čára, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena se vynese na svislou osu (Y), zatímco množství se vynese na vodorovnou (X) osu.). Proto jsou mezní náklady na každou další použitou jednotku pracovní síly do tohoto bodu konstantní a zaměstnavatelé jsou motivováni k přijímání do MR = MC.

Optimální množství je Ql *, které je vyšší než množství práce zaměstnané před zákonem o minimální mzdě (zvýrazněno jako Ql1). Navzdory zvýšení mezd se množství použité pracovní síly zvyšuje, protože monopsonista těží ze stálých mezních nákladů.

Výhody Monopsony

  • Být monopolistou na trhu práce umožňuje společnostem dosáhnout úspor z rozsahu a snížit dlouhodobé průměrné náklady. Zvyšuje zisky a návratnost zúčastněným stranám.
  • Monopsonistům, kteří investují do výzkumu a vývoje, kapitálových investic a / nebo charitativních projektů, pomáhá bohatým vrátit společnost.

Nevýhody Monopsony

  • Dodavatelé jsou nuceni se vyrovnávat s nižšími cenami kvůli omezením alternativ.
  • Specificky pro trh práce mohou nižší mzdy někdy znamenat, že mzdy klesnou pod produktivitu pracovníků. Může zpomalit růst ekonomiky a mít nepříznivé účinky na dosažené vzdělání.

Příklady monopsonií na různých trzích

Supermarkety

Maloobchodníci s potravinami uplatňují moc při nákupu dodávek od zemědělců a výrobců mléka. Například společnost British Sugar každý rok nakupuje téměř celou úrodu cukrové řepy vyprodukovanou ve Velké Británii. Na druhé straně spotřebitelé těží z nižších cen v obchodech s potravinami.

Práce

Monopsonie trhu práce umožňuje zaměstnavateli nastavit nízké mzdy a výrazně ovlivnit počet pracujících zaměstnanců.

Vláda je monopsonistou v zaměstnávání státních zaměstnanců, vojenských, policejních a námořních důstojníků. Přestože zavedení minimální mzdy může zvýšit mzdy bez zvýšení nezaměstnanosti, je obtížné za stejné bojovat v průmyslových odvětvích, která jsou řízena samotnými institucemi.

Spotřební zboží

Amazon je známý svou kupní silou na maloobchodním knižním trhu. Slavný americký ekonom Paul Krugman v říjnu 2014 zmínil, že tlačením dolů na ceny vydavatelů Amazon také poškozuje čtenáře.

Britský NHS je velkým velkým kupujícím léků na předpis; snížené ceny však lze v rámci rozpočtu usnadnit levnějším ošetřením pro veřejnost.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb

Ekonomický systém Ekonomický systém Ekonomický systém je prostředek, kterým společnosti nebo vlády organizují a distribuují dostupné zdroje, služby a zboží v geografické oblasti nebo zemi. Ekonomické systémy regulují výrobní faktory, včetně kapitálu, práce, fyzických zdrojů a podnikatelů.

Monopolní trhy Monopolní trhy Monopolní trhy jsou trhy, kde určitý produkt nebo službu nabízí pouze jedna společnost. Monopolní struktura trhu má rysy

Dodavatelská síla Dodavatelská síla V Porterových pěti silách je dodavatelská síla mírou kontroly, kterou může poskytovatel zboží nebo služeb vykonávat na své kupce. Síla dodavatele souvisí se schopností dodavatelů zvyšovat ceny, snižovat kvalitu nebo omezovat počet produktů, které budou prodávat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found