Financování majetku - přehled, důležitost a typy

Financování majetku je druh výpůjčky související s aktivy společnosti. V oblasti financování aktiv společnost využívá svůj stávající inventář, pohledávky Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který dosud není plně uhrazen svými zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. nebo krátkodobé investice k zajištění krátkodobého financování.

Financování majetku

Prostředky se používají dvěma způsoby:

První zahrnuje společnosti využívající financování k zajištění použití aktiv, včetně vybavení, strojů, majetku a dalších kapitálových aktiv. Společnost bude mít nárok na plné využití aktiva po stanovenou dobu a bude věřiteli za používání aktiva pravidelně platit.

Druhá varianta financování aktiv se používá, když se společnost snaží zajistit půjčku zastavením aktiv, která vlastní jako kolaterál kolaterál kolaterál kolaterál je aktivum nebo nemovitost, kterou jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. . U tradiční půjčky se financování poskytuje na základě bonity společnosti a vyhlídek na její podnikání a projekty.

Půjčky poskytnuté prostřednictvím financování aktiv jsou určovány hodnotou samotných aktiv. Může to být účinná alternativa, pokud společnost není způsobilá zajistit tradiční financování.

souhrn

  • Financování majetku se používá dvěma způsoby: k zajištění použití aktiv a k zajištění financování z úvěru.
  • Oba poskytují společnosti finanční flexibilitu zvýšením krátkodobého financování a provozního kapitálu.
  • Více společností se může kvalifikovat na financování aktiv ve srovnání s tradičním financováním, protože aktiva jsou používána jako kolaterál.

Proč používat financování majetku?

1. Zabezpečení užívání majetku

Kapitálové výdaje na přímý nákup aktiv mohou zatěžovat provozní kapitál společnosti Vzorec pracovního kapitálu Vzorek pracovního kapitálu je současná aktiva mínus krátkodobé závazky. Je to míra krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo v rozvaze a peněžních tocích. Používání financování aktiv poskytuje společnosti aktiva, která potřebují k provozu a růstu při zachování finanční flexibility pro přidělování finančních prostředků jinde.

Přímý nákup aktiv může být drahý, riskantní a brzdit společnost před expanzí. Financování majetku poskytuje životaschopnou možnost získat aktiva, která podnik potřebuje, bez nadměrných výdajů.

S financováním aktiv ze struktury těží jak věřitelé (banky a finanční instituce), tak dlužníci (podniky). Financování majetku je pro věřitele bezpečnější než půjčení tradiční půjčky.

Tradiční půjčka vyžaduje zapůjčení velké částky finančních prostředků, které banka doufá, že se jim vrátí. Když banka půjčí aktiva, vědí, že bude schopna alespoň získat zpět hodnotu majetku. Pokud dlužníci neprovedou platby, může věřitel aktiva zabavit.

2. Zabezpečení půjčky prostřednictvím aktiv

Financování majetku zahrnuje také podnik, který chce zajistit půjčku pomocí aktiv z jejich rozvahy zastavených jako kolaterál. Společnosti budou místo tradičního financování využívat financování aktiv, protože půjčky jsou určovány spíše hodnotou aktiv než bonitou společnosti.

Pokud by společnost splácela své půjčky, jejich aktiva by byla zabavena. Aktiva zastavená proti těmto půjčkám mohou zahrnovat PP&E PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv uvedených v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů, zásob, pohledávek a krátkodobých investic.

Rané a menší společnosti se často setkávají s problémy s věřiteli, protože jim chybí úvěrový rating. Kreditní hodnocení Kreditní hodnocení je názor konkrétní úvěrové agentury, pokud jde o schopnost a ochotu subjektu (vlády, podniku nebo jednotlivce) plnit své finanční závazky v úplnosti a ve stanovených lhůtách splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. nebo si zajistěte tradiční půjčku. Prostřednictvím financování aktiv mohou získat půjčku na základě aktiv, která potřebují k zajištění financování svých každodenních operací a růstu.

Běžně se používá pro potřeby krátkodobého financování ke zvýšení krátkodobé hotovosti a provozního kapitálu. Prostředky budou použity na řadu položek, jako jsou mzdy zaměstnanců, platby dodavatelům a další krátkodobé potřeby.

Získávání půjček je obvykle snazší a rychlejší, což je činí atraktivní pro všechny společnosti. S menším počtem smluv a omezení jsou jejich použití flexibilnější. Půjčky jsou obvykle doprovázeny pevnou úrokovou sazbou, která společnosti pomáhá se správou jejích rozpočtů a peněžních toků.

Pět typů financování aktiv

Financování majetku - typy

1. Nájemní nákup

Při nákupu na splátky kupuje věřitel aktivum jménem dlužníka. Dlužník provede platby věřiteli za účelem splacení aktiva v průběhu času. V tuto dobu je aktivum vlastněno věřitelem, dokud není půjčka splacena. Po provedení závěrečné platby bude mít dlužník možnost koupit aktivum za nominální sazbu.

2. Pronájem zařízení

Leasing zařízení je oblíbenou možností financování aktiv kvůli jeho svobodě a flexibilitě. V případě pronájmu zařízení uzavře podnik (dlužník) smluvní dohodu Smlouva o pronájmu zařízení Smlouva o pronájmu zařízení je smluvní smlouva, ve které pronajímatel, který je vlastníkem zařízení, umožňuje nájemci používat zařízení u věřitele vybavení pro své podnikání po dohodnutou dobu.

Platby provádí obchodník až do konce smluvního období. Jakmile je leasing ukončen, může podnik buď pronajaté vybavení vrátit, prodloužit jeho leasing, upgradovat na nejnovější vybavení, nebo přímo koupit zařízení.

3. Operativní leasing

Operativní leasing je podobný leasingu zařízení, kromě toho, že operativní leasingy mají tendenci být využívány spíše na kratší dobu než na celou dobu životnosti aktiva. Výsledkem je, že operativní leasing je často levnější variantou, protože aktivum je půjčováno na kratší dobu.

Platby se projeví pouze za dobu, kdy je aktivum použito, nikoli za celou hodnotu aktiva. Operativní leasing je výhodný pro podniky, které hledají krátkodobé využití zařízení k uspokojení svých potřeb.

4. Finanční leasing

Charakteristickým rysem finančního leasingu je, že veškerá vlastnická práva a povinnosti přebírá dlužník po dobu trvání leasingu. Dlužník nese odpovědnost za údržbu aktiva po dobu trvání leasingu.

5. Refinancování majetku

Refinancování aktiv se používá, když chce podnik zabezpečit půjčku zastavením aktiv, která aktuálně vlastní, jako zajištění. K získání půjčky se používají aktiva, včetně majetku, vozidel, vybavení a dokonce pohledávek. Spíše než banka, která posoudí podnik podle jeho úvěruschopnosti, ocení zastavená aktiva a na základě hodnoty aktiv vytvoří velikost půjčky.

Klíčové jídlo

Dva typy financování aktiv poskytují podnikům a jejich využívání aktiv flexibilní možnosti. Pokud se financování aktiv používá k získání aktiv od věřitele, peněžní tok společnosti a provozní kapitál jsou méně napjaté.

Druhá varianta financování aktiv se používá, když chce společnost zajistit půjčku s aktivy založenými jako kolaterál. Půjčky se obvykle snáze získávají díky tomu, že se půjčka poskytuje na základě hodnoty aktiv, nikoli na bonitě. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. společnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Překlenovací financování Překlenovací financování Překlenovací financování je forma dočasného financování, které má pokrýt krátkodobé náklady společnosti až do okamžiku, kdy bude zajištěno pravidelné dlouhodobé financování.
  • Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.
  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků
  • Krátkodobá půjčka Krátkodobá půjčka Krátkodobá půjčka je druh půjčky, která se získává na podporu dočasné osobní nebo obchodní kapitálové potřeby. Jelikož se jedná o typ úvěru, jedná se o částku vypůjčeného kapitálu a úroky, které je třeba zaplatit k danému datu splatnosti, což je obvykle do jednoho roku od získání úvěru.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found