Tok peněz Chaikin (CMF) - definice, způsob výpočtu, nedostatky

Tok peněz Chaikin (CMF) je indikátor vytvořený Marcem Chaikinem v 80. letech za účelem sledování akumulace a distribuce akcií. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. během stanoveného období. Výchozí období CMF je 21 dní. Odečty indikátorů se pohybují mezi +1 a -1. Jakýkoli křížek nad nebo pod 0 lze použít k identifikaci změn v peněžním toku a také k hybnosti nákupu nebo prodeje.

Co je koncept Chaikin Money Flow (CMF)

Nákupní tlak vede k pozitivním hodnotám nad nulou. Trvalý prodej akcií tlačí indikátor pod nulu. Když CMF osciluje přímo kolem nulové čáry, znamená to relativně stejný nákupní a prodejní tlak a žádný jasný trend. Obchodníci používají systém CMF jako nástroj pro identifikaci a hodnocení trendů obchodovaných akcií.

Výpočet toku peněz Chaikin

Hodnota toku peněz Chaikin se počítá v následujících třech krocích:

1. Multiplikátor toku peněz

Prvním krokem je určit multiplikátor peněžních toků každého období následujícím způsobem:

Multiplikátor peněžních toků = ((Zavřít hodnota - Nízká hodnota) - (Vysoká hodnota - Zavřít hodnota)) / (Vysoká hodnota - Nízká hodnota)

2. Objem peněžního toku

Dalším krokem je výpočet objemu peněžního toku vynásobením objemu za období multiplikátorem peněžního toku získaným v prvním kroku. Obvykle se počítá na denní bázi, ale lze ji vypočítat i jinak, například hodinově nebo týdně.

Objem peněžního toku = multiplikátor peněžního toku x objem za dané období

3. CMF

Posledním krokem je výpočet hodnoty CMF. Jednoduše rozdělte denní peněžní tok za určité časové období součtem objemu za stejné období. Výchozí počet období pro CMF je 21 dní, což představuje obchodování za poslední měsíc. (Každý měsíc je obvykle 21 nebo 22 obchodních dní.) Vzorec je následující:

CMF = 21denní průměr denního peněžního toku / 21denní průměr objemu

Většina obchodního softwaru a mapovacích platforem obsahuje indikátor toku peněz Chaikin, takže výpočty nemusíte provádět sami. Některé platformy vyjadřují indikátor jako desetinné číslo vydělením 100, zatímco jiné platformy jej označují jako hodnotu mezi 0 a 100. Hodnota 0,45 na jedné obchodní platformě a 45 na jiné platformě znamená totéž.

Protože indikátor toku peněz Chaikin je oscilátor, je v grafu často zobrazen jako histogram, podobně jako MACD.

Obchodování s CMF (na co si dát pozor)

Zde jsou některé ze signálů, které mohou obchodníci pozorovat při obchodování s tokem peněz Chaikin:

1. Trendy

Obchodníci mohou nakreslit trendové čáry na indikátor a zjistit možné průniky v grafu. Jak číst akciové grafy Pokud budete aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy. Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií. Obchodník musí přesně identifikovat trend, protože mu během obchodování dává jistotu, že trend bude s největší pravděpodobností pokračovat.

Například, když existuje nepřetržité nákupní období (když je hodnota CMF udržována nad nulou), trend je považován za býčí býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu. a naznačuje, že cena bude s trendem nadále růst. Pokud existuje nepřetržitý prodejní tlak (hodnota CMF pod nulou), ukazuje to na medvědí trend, což naznačuje, že cena bude i nadále klesat.

Vyšší hodnoty, ať už pozitivní nebo negativní, naznačují silnější trend. Zvyšující se hodnoty ukazují na naberací síle.

2. Kříže

Kříže lze na grafu pozorovat, když tok peněz Chaikin protíná nulovou čáru shora nebo zdola. Křížky mohou být známkou možného obrácení trendu.

Kříže mohou být býčí nebo medvědí. Býčí křížení nastávají, když CMF překročí nulovou hranici zdola a ceny akcií pokračují v vzestupném trendu. Medvědí kříže nastanou, když CMF překročí nulovou hranici shora a ceny nadále klesají.

Někdy se mohou objevit falešné signály, když jsou kříže pouze dočasné - jen sotva překročí nulovou linii a poté přejde zpět. Aby se minimalizovali falešné obchodní signály, někteří obchodníci před vstupem do obchodu čekají, až se indikátor posune o více než 5 bodů za nulovou linii. (To znamená, dokud nebude hodnota vyšší než + 0,05 nebo nižší než -0,5.) Obchodníci mohou také kombinovat indikátor CMF s dalšími technickými indikátory, aby získali potvrzující obchodní signály.

3. Divergence

K divergenci dochází, když cenové akci chybí odpovídající změna indikátoru CMF. Medvědí divergence je, když se cena posune na nové maximum, ale hodnota CMF se nezvýší. To je interpretováno jako indikace možného blížícího se zvratu trendu směrem dolů. Býčí divergence naznačuje, že může dojít k obrácení vzhůru. K tomu dochází, když cena klesne na nové minimum, ale tok peněz Chaikin nebude následovat příklad s nižším odečtem.

Pokud je silný trendový moment, nová vysoká cena se projeví v odpovídajícím novém vysokém čtení na CMF.

Nedostatky toku peněz Chaikin

Indikátor toku peněz Chaikin se používá hlavně jako nástroj, který pomáhá měřit sílu trendu. Nejedná se o obchodní systém navržený k poskytování stop-loss bodů Stop-Loss pokyn Stop-loss pokyn je nástroj používaný obchodníky a investory k omezení ztrát a snížení rizika. Další informace o stop-loss objednávkách naleznete v tomto článku. nebo přesně určit vstupní a výstupní ceny. Obchodníci ji proto obvykle používají v kombinaci s dalšími technickými ukazateli, které mohou poskytnout další informace.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení ukazatele toku peněz Chaikin. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Indikátor ADX - technická analýza Indikátor ADX - technická analýza ADX znamená průměrný index směrového pohybu. Indikátor ADX je indikátor síly trendu, běžně používaný při obchodování s futures. Od té doby je však technickými analytiky široce aplikován na prakticky každou další obchodovatelnou investici, od akcií přes forex až po ETF.
  • Vzor hlavy a ramen Vzor hlavy a ramen - technická analýza Hlava a ramena jsou vzorem běžně se vyskytujícím v obchodních grafech. Vzor hlavy a ramen je predikční tvorba grafu, která obvykle naznačuje obrácení trendu, kdy trh dělá posun od býčího k medvědímu, nebo naopak.
  • McClellan oscilátor McClellan oscilátor - technická analýza McClellan oscilátor je typ hybného oscilátoru. McClellanův oscilátor se počítá pomocí exponenciálních klouzavých průměrů a je navržen tak, aby spíše naznačoval sílu nebo slabost cenového pohybu než jeho směr.
  • Rychlostní čáry Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry jsou analytický nástroj používaný k určení úrovní podpory a odporu. Nejsou určeny k použití jako samostatný technický indikátor.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found