Index NIFTY 50 - přehled, jak vypočítat index

NIFTY 50 je nejdůležitější index národní burzy cenných papírů India Limited (NSE) národní burzy cenných papírů India Limited (NSE) Národní burza cenných papírů India Limited (NSE) je největší finanční burzou na indickém trhu. Byla založena v roce 1992 na základě doporučení, které se nachází v Bombaji. Vyhodnocuje výkon 50 akcií s modrým čipem, nejspolehlivějších a nejlikvidnějších z indických cenných papírů.

NIFTY 50 Index

Akcie Blue Chip Blue Chip Blue Chip je akciová společnost se zavedenou společností s reputací spolehlivosti, kvality a finanční stability. Akcie blue chip jsou obvykle lídry na trhu ve svých sektorech a jejich tržní kapitalizace dosahuje miliard dolarů. odkazují na akcie nejuznávanějších a nejdůvěryhodnějších podniků s reputací finančního zdraví. Z přibližně 1 600 společností kótovaných a obchodovaných na NSE tvoří 50 akcií efektivní portfolio, protože pokrývají hlavní odvětví indického akciového trhu, jako jsou finance, energie, veřejné služby a technologie.

Akcie s modrým čipem, které tvoří index, musí mít sídlo v Indii a musí být kótovány a obchodovány na NSE. Některé ze společností, které v současné době tvoří index, jsou State Bank of India Ltd., Bharat Petroleum Corporation Ltd., JSW Steel Ltd. a Bharti Airtel Ltd.

Složky indexu nejsou konstantní; staré společnosti jsou odstraněny (pokud se jejich výkon trvale zhoršuje) a pravidelně jsou přidávány nové společnosti (jakmile splní určitá kritéria týkající se likvidity, tržní kapitalizace volných transakcí, historie výpisu a frekvence obchodování).

souhrn

  • NIFTY 50 je nejdůležitější index národní burzy cenných papírů India Limited (NSE) se sídlem v Bombaji.
  • Index akciového trhu měří výkonnost celého trhu nebo jeho podmnožiny.
  • Index NIFTY 50 se počítá pomocí procesu, který se nazývá metoda volného pohybu tržní kapitalizace vážená.

Co je to index akciového trhu?

Index akciového trhu měří výkonnost celého trhu nebo jeho podmnožiny. Vybraná skupina akcií, která odráží stav celého trhu nebo segmentu trhu, tvoří index.

Výkyvy cen akcií jsou indikátorem pohybů na trhu a investoři mohou porovnávat cenové hladiny v různých obdobích a hodnotit výkonnost trhu.

Jak se počítá index NIFTY 50?

Index NIFTY 50 se počítá pomocí procesu, který se nazývá metoda volného pohybu tržní kapitalizace. Odráží celkovou tržní hodnotu všech akcií v indexu ve vztahu k hodnotě základního období (3. listopadu 1995).

Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností, neboli tržní kapitalizace, je celková hodnota akcií společnosti držená všemi investory, včetně samotné organizace. Free-float market cap zachycuje celkovou tržní hodnotu těch akcií, které jsou k dispozici pro veřejné obchodování, to znamená, že nejsou drženy vlastníky společností nebo vládou.

Použití vážené metody znamená, že složce každé akcie při výpočtu indexu je přiřazena váha podle celkové hodnoty jejích nesplacených akcií.

Celková tržní kapitalizace každé akcie se vypočítá vynásobením float-faktorem nebo Investible Weight Factor (IWF). Zvažuje pouze ty akcie, které jsou k dispozici pro veřejné obchodování, a vylučuje následující kategorie:

  • Akcie v držení vlastníků a promotérů společností
  • Akcie v držení vlády
  • Akcie držené prostřednictvím amerických / globálních depozitních potvrzení (akcie držené cizinci nepřímo prostřednictvím zahraničních finančních institucí v Indii)
  • Strategické podíly podnikových orgánů
  • Investice držené v rámci přímých zahraničních investic FDI (FDI) Přímé zahraniční investice (FDI) jsou investice od strany v jedné zemi do podniku nebo korporace v jiné zemi s úmyslem dosáhnout trvalého podílu. Trvalý úrok odlišuje PZI od zahraničních portfoliových investic, kde investoři pasivně drží cenné papíry ze zahraničí.
  • Akcie v držení přidružených společností (křížové účasti)
  • Zaměstnanecké trusty (například akcie poskytované zaměstnancům společnosti jako forma zabezpečení)
  • Uzamčené akcie (akcie, s nimiž nelze obchodovat, kvůli určité regulaci uložené společnosti regulačním orgánem)

Tržní kapitalizace = nesplacené akcie * aktuální cena

Free-float tržní kapitalizace = tržní kapitalizace * IWF

Hodnota indexu = (aktuální tržní hodnota / základní tržní kapitál) * 1000

Aktuální tržní hodnota je vážený agregovaný tržní strop všech 50 společností. Základní tržní kapitál je vážený agregovaný tržní strop všech 50 společností jako v základním období.

Výpočet indexu: ilustrace

Nechte akcie A, B a C tvořit index NIFTY. Následující informace (hypotetické) jsou uvedeny o akciích (všechny hodnoty v INR).

NIFTY 50 - Výpočet indexu

Kdykoli se změní cena jednotlivé akcie, změní se také její váha v hodnotě indexu. Základní tržní kapitál je 2,06 bilionu INR. Vzhledem k aktuální hodnotě indexu lze snadno vypočítat aktuální tržní hodnotu.

Akcie v NIFTY 50 zachycují přibližně 65% plovoucí tržní kapitalizace NSE, a index je proto považován za skutečný odraz indického akciového trhu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Tržní index Tržní index Tržní index je portfolio cenných papírů, které představují část akciového trhu a odvozují jeho hodnotu od hodnot podkladových cenných papírů.
  • Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA) Průmyslový průměr Dow Jones (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných akciové indexy
  • FTSE indexy FTSE indexy FTSE indexy odkazují na několik hlavních indexů akciových trhů ve Velké Británii. Indexy poskytují analytikům trhu a investorům měřítko pro sledování celkového akciového trhu. Konkrétně indexy FTSE (Financial Times Stock Exchange) představují akcie obchodované na Londýnské burze cenných papírů (LSE). Odrážejí výkonnost britských akcií
  • Index Nikkei Index Nikkei Index Nikkei, neboli Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským indexem akciových trhů. Zahrnuje 225 nejlepších japonských společností kótovaných na tokijské burze.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found