Funkce ISTEXT - Otestujte, zda je daná hodnota v aplikaci Excel text

Funkce ISTEXT je zařazena do kategorie Informační funkce aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel. Funkce otestuje, zda je daná hodnota textový řetězec nebo ne. Pokud je zadaná hodnota text, vrátí TRUE, nebo pokud ne, vrátí FALSE.

Při provádění finanční analýzy, pokud chceme, aby určitý soubor zadával pouze textové hodnoty do určené buňky, pomůže nám to pomocí této funkce spolu s ověřením dat.

Vzorec

= ISTEXT (hodnota)

Funkce ISTEXT používá pouze jeden argument:

  1. Hodnota (povinný argument) - Toto je daná hodnota nebo výraz, který chceme otestovat. Argumentem hodnoty může být prázdná (tj. Prázdná buňka), chyba, logická hodnota, text, číslo, referenční hodnota nebo název odkazující na kteroukoli z nich.

Jak používat funkci ISTEXT v aplikaci Excel?

Jako funkci listu lze ISTEXT zadat jako součást vzorce v buňce listu.

Abychom pochopili použití funkce ISTEXT, zvažte několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že máme následující údaje:

Funkce ISTEXT

Funkce ISTEXT - příklad 1

Jak vidíme výše, když použijeme vzorec ISTEXT, dostaneme výsledek ve formě TRUE nebo FALSE.

Příklad 2

Předpokládejme, že chceme povolit zadávání pouze textu do konkrétní buňky. V takovém scénáři můžeme k získání požadovaných výsledků použít ověření dat spolu s ISTEXT.

Pomocí níže uvedených údajů:

Funkce ISTEXT - příklad 2

Chceme, aby byl do sloupce C9: C12 zadáván pouze text, takže na buňky použijeme ověření dat. Použitý vzorec by byl = ISTEXT (B9).

Jak použít tento vzorec?

Musíme přejít na kartu Data. Na kartě Data klikněte na Ověření dat, poté klikněte na Kritéria ověření a vyberte „Vlastní“. Pomocí vzorce určete, které buňky se mají formátovat. V tomto příkladu jsme vybrali sloupec B6: B10:

Funkce ISTEXT - příklad 2a

Pokud chceme, můžeme zadat chybovou zprávu. Klikněte na Input Message a zadejte zprávu do pole Input message.

Funkce ISTEXT - příklad 2b

Nyní klikněte na OK.

Pravidla pro ověření dat se nyní aktivují, když kterýkoli uživatel přidá nebo změní hodnotu buňky. Odkazy na buňky ve vzorcích pro ověření dat jsou kontrolovány na pravidla definovaná v ověření dat.

Funkce ISTEXT vrací TRUE, pokud je hodnotou text a FALSE, pokud není. Výsledkem je, že veškerý textový vstup projde validací, ale čísla a vzorce nebudou validovány.

Níže uvedených výsledků získáme, když se pokusíme zadat čísla:

Funkce ISTEXT - příklad 2c

Příklad 3

Můžeme také zajistit, aby byl platný text zadán pomocí ISTEXTu s funkcí IF. To lze provést pomocí vzorce vnoření. Předpokládejme, že máme formulář, který mají vyplňovat uživatelé. Formulář se odesílá různým uživatelům. Chceme zajistit, aby se do buňky B3 zadávala pouze jména. K tomu použijeme vzorec = IF (B3 = „“, „Zadejte své jméno“, IF (ISTEXT (B3), „Platné jméno“, „Zadejte prosím platné jméno“)), jak je uvedeno níže:

Funkce ISTEXT - příklad 3

Pokud se pokusíme zadat číslo, zobrazí se chyba, zatímco platné jméno bude přijato, jak je uvedeno níže.

Funkce ISTEXT - příklad 3a

Funkce ISTEXT - příklad 3b

Několik věcí k zapamatování o funkci ISTEXT

  1. Funkce ISTEXT je k dispozici v MS Excel 2000 a novějších verzích.
  2. Funkce vrátí FALSE i pro chyby vzorců, jako je #VALUE !, #NULL! Atd.
  3. ISTEXT patří do rodiny IS. Můžeme použít funkci IS k získání informací o hodnotě před provedením výpočtu nebo jiné akce s ní.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel Finance Excel pro finance Tento průvodce Excelem pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které je třeba znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které je třeba znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posouvají vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Klávesové zkratky Excel Excel Zkratky PC Mac Zkratky Excel - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found