Funkce MAXIFS v aplikaci Excel - vzorec, příklady, jak používat

Funkce MAXIFS v aplikaci Excel je statistická funkce Seznam funkcí nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá 100 funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel, který vrací maximální hodnotu na základě jedné nebo více než jedné podmínky ze zadaných buněk. Funkce MAXIFS byla představena v MS Excel 2016.

Vzorec

= MAXIFS (maximální_rozsah, rozsah_kritérií1, kritéria1, [rozsah_kritérií2, kritéria2],…)

Argumenty:

  1. Max. Rozsah (povinný argument) - Skutečný rozsah buněk, ze kterých bude určena maximální hodnota.
  2. Kritérium_rozsah (povinný argument) - Sada buněk, které mají být hodnoceny podle kritérií.
  3. Kritéria 1 (povinný argument) - Zde zadáme číslo, výraz nebo text, který definuje, které buňky budou vyhodnoceny jako maximum.
  4. Rozsah_kritérií2 - Volitelný argument, ve kterém můžeme určit další rozsahy a jejich přidružená kritéria.

MS Excel umožňuje vložit až 126 kritérií.

Jak používat funkci MAXIFS v aplikaci Excel?

Jedná se o integrovanou funkci, kterou lze použít jako funkci listu v aplikaci Excel. Uvažujme několik příkladů:

Příklad 1

Předpokládejme, že jsme dostali čtvrtletní výdaje ze tří regionů, ve kterých naše podnikání působí. Chtěli bychom zjistit maximální výdaje pro severní region, takže se podívejme na vzorec, který se má použít:

= MAXIFS ($ D $ 5: $ D $ 33, B $ 5: B $ 33, „sever“)

Funkce MAXIFS

Ve výše uvedeném příkladu funkce Excel MAXIFS identifikuje řádky, kde se hodnota ve sloupci B rovná severu, a vrátí maximální hodnotu z odpovídajících hodnot ve sloupci D.

Funkce MAXIFS - příklad 1

V tomto příkladu funkce MAXIFS identifikuje řádky, kde se hodnota ve sloupci A rovná severu, a vrátí maximální hodnotu z odpovídajících hodnot ve sloupci C.

Příklad 2

Pokračujme stejným příkladem. Rádi bychom věděli, která oblast zaznamenala nejvyšší tiskové a stacionární náklady. Vzorec, který se má použít, bude:

= MAXIFS ($ D $ 5: $ D $ 33, C $ 5: C $ 33, „Printing & Stationary“)

Vzorec vrátí částku s výdaji na tisk a stacionární.

Funkce MAXIFS - Příklad 2

Příklad 3

Vezměme si další příklad. Chtěli bychom zjistit studenta, který v každém předmětu zaznamenal vyznamenání a skóre je maximální. Používáme níže uvedená data:

Funkce MAXIFS - příklad 3

Vzorec, který se má použít, bude = MAXIFS (B6: B16, C6: C16, „A“, E6: E16, „= vyznamenání“)

Funkce MAXIFS - příklad 3a

V kritériu_rozsah1, C10, C11 a C16 odpovídají kritériím „A“ odpovídajících buněk v kritérii_rozsah2, E10, E11 a E16 odpovídají kritériím rozlišení. Nakonec z odpovídajících buněk v max_range dává B11 maximální hodnotu. Výsledek je tedy 50.

Funkce MAXIFS - Příklad 3b

Příklad 4

Vezměme si tento příklad, kde bychom použili MAXIFS s maticovým vzorcem. Chceme použít vzorec „MAXIFS“, který vrátí poslední datum pro otevřené úkoly pro každý projekt ve sloupci E pro data níže:

Funkce MAXIFS - příklad 4

U výše uvedeného příkladu dat bychom tedy očekávali, že uvidíme 01/03/2017 ve sloupci F na všech řádcích pro projekt A; 01/05/2017 pro všechny řádky projektu B; a 1. 1. 2017 pro všechny řádky projektu C.

Vzorec, který se má použít, je uveden níže:

Funkce MAXIFS - příklad 4a

U závorek musíme stisknout Ctrl + Shift + Enter při prvním zadání, protože funguje pouze jako maticový vzorec. Poté to můžeme přetáhnout přes rozsah, kde to potřebujeme.

Funkce MAXIFS - příklad 4b

Je třeba pamatovat na funkci MAXIFS

  1. #HODNOTA! chyba - Vrátí se, když velikost a tvar argumentů max_range a criteria_rangeN nejsou stejné.
  2. Pokud používáme dřívější verze aplikace Excel, můžeme pomocí maticového vzorce založeného na MAX a IF najít maximální hodnoty s kritérii.
  3. #NÁZEV? chyba - Vyskytuje se, když používáme starší funkci aplikace Excel.
  4. MAXIFS bude zahrnovat řádky, které jsou skryté.

Kliknutím sem stáhnete ukázkový soubor aplikace Excel

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce důležitými funkcemi aplikace Excel! Tím, že si uděláte čas na osvojení a zvládnutí těchto funkcí, výrazně urychlíte svou finanční analýzu. Další informace najdete v těchto dalších finančních zdrojích:

  • Funkce aplikace Excel pro finance Excel pro finance Tento průvodce Excel pro finance vás naučí 10 nejlepších vzorců a funkcí, které musíte znát, abyste byli skvělým finančním analytikem v aplikaci Excel. Tato příručka obsahuje příklady, snímky obrazovky a podrobné pokyny. Nakonec si stáhněte bezplatnou šablonu aplikace Excel, která obsahuje všechny finanční funkce obsažené v tomto kurzu
  • Kurz vzorců pro Excel
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Pokročilé vzorce aplikace Excel, které musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found