Medián - definice, způsob výpočtu a praktický příklad

Medián je statistické měřítko, které určuje střední hodnotu datové sady uvedené ve vzestupném pořadí (tj. Od nejmenší po největší hodnotu). Míra rozděluje dolní polovinu od vyšší poloviny datové sady. Spolu se střední hodnotou a režimem je medián měřítkem centrální tendence. Centrální tendence Centrální tendence je popisným shrnutím datové sady prostřednictvím jediné hodnoty, která odráží střed distribuce dat. Spolu s variabilitou.

Medián

Ačkoli průměr je nejčastěji používaným měřítkem centrální tendence pro kvantitativní data, lze místo toho použít medián, pokud data obsahují velké odlehlé hodnoty. Odlehlé hodnoty obecně zkosí průměr, zatímco medián není ovlivněn extrémními hodnotami. Někdy se tato dvě měřítka používají současně k určení hodnoty, která nejlépe vystihuje centrální hodnotu.

Jak najít medián?

Medián lze snadno najít. V některých případech nevyžaduje vůbec žádné výpočty. Obecné kroky k nalezení mediánu zahrnují:

  1. Uspořádejte data ve vzestupném pořadí (od nejnižší po největší hodnotu).
  2. Určete, zda je v datové sadě sudý nebo lichý počet hodnot.
  3. Vzhledem k výsledkům předchozího kroku může další analýza sledovat dva odlišné scénáře:
  4. Pokud datová sada obsahuje zvláštní počet hodnot, medián je centrální hodnota, která rozdělí datovou sadu na poloviny.
  5. Pokud datová sada obsahuje dokonce počet hodnot, najděte dvě centrální hodnoty, které rozdělují datovou sadu na poloviny. Poté vypočítejte průměr dvou centrálních hodnot. To znamená, že je medián datové sady.

Příklad mediánu

Jste analytik pro výzkum vlastního kapitálu Analytik pro výzkum vlastního kapitálu Analytik pro výzkum vlastního kapitálu poskytuje výzkumné pokrytí veřejných společností a distribuuje tento výzkum klientům. Pokrýváme plat analytika, popis práce, vstupní body odvětví a možné kariérní cesty. . V současné době pracujete na ocenění jedné z velkých IT společností na trhu. Již jste vytvořili model DCF, ale chcete zkontrolovat výsledky modelu pomocí srovnatelné analýzy Srovnatelná analýza společnosti Jak provést srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku.

Pro srovnatelnou analýzu jste určili skupinu společností. Metrika primární analýzy je násobkem EV / EBITDA. Protože získaná data obsahují extrémní hodnoty, věříte, že medián bude v takovém scénáři nejlepší centrální hodnotou.

Zvažme dva scénáře:

Scénář 1: Identifikovali jste pět srovnatelných.

Násobky srovnatelných společností jsou shrnuty v následující tabulce:

stůl 1

V takovém případě lze mediánový násobek najít pomocí následujících kroků:

  1. Uspořádejte data vzestupně.

Příklad 1 - Vzestupné pořadí

  1. Datová sada obsahuje lichý počet hodnot. Medián je tedy centrální hodnota, která rozděluje datovou sadu na poloviny. V našem příkladu je to 5x násobek.

Příklad 1- Řešení

Scénář 2: Existuje šest srovnatelných společností.

Níže uvedená tabulka shrnuje údaje pro druhý scénář:

Tabulka 2

Medián pro datovou sadu lze nalézt následujícím způsobem:

  1. Uspořádejte data vzestupně.

Příklad 2 - Vzestupné pořadí

  1. Datová sada obsahuje dokonce počet hodnot. Proto musíme najít dvě centrální hodnoty, které rozdělí datovou sadu na poloviny.

Příklad 2 - Poloviny

  1. Medián souboru dat je průměrem dvou centrálních hodnot uvedených výše.

Příklad 2 - Řešení

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Základní pojmy statistiky v oblasti financí Základní pojmy statistiky v oblasti financí Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Šablona modelu DCF Šablona modelu DCF Tato šablona modelu DCF vám poskytuje základ pro vytvoření vlastního modelu diskontovaných peněžních toků s různými předpoklady. DCF Krok 1 - Vytvoření prognózy Prvním krokem v procesu modelu DCF je sestavení prognózy tří finančních výkazů na základě předpokladů o tom, jak bude podnik fungovat v
  • Zkratky aplikace Excel pro PC a Mac Zkratky aplikace Excel PC Zkratky aplikace Excel pro Mac - Seznam nejdůležitějších a nejběžnějších zkratek pro MS Excel pro uživatele PC a Mac, finance, účetní profese. Klávesové zkratky zrychlují vaše dovednosti v oblasti modelování a šetří čas. Naučte se úpravy, formátování, navigaci, pás karet, vkládání speciálních, manipulaci s daty, úpravy vzorců a buněk a další zkratky
  • Seznam funkcí aplikace Excel Seznam nejdůležitějších funkcí aplikace Excel pro finanční analytiky. Tento podváděcí list pokrývá stovky funkcí, které je důležité znát jako analytik aplikace Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found