Kumulativní dividenda - definice, klíčové vlastnosti a vzorec

Kumulativní dividenda je požadované pevné rozdělení výnosů akcionářům. Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. jsou nejběžnějším typem třídy akcií, která poskytuje právo na kumulativní dividendy. Pokud společnost není schopna rozdělit dividendy akcionářům v dlužném období, dlužné dividendy se převádějí až do jejich výplaty. Kromě toho musí být dividendy vyplaceny dříve, než dividendy obdrží běžní akcionáři.

Kumulativní dividenda

Vzorec pro kumulativní dividendu

Chcete-li vypočítat částku kumulativní dividendy v dolarech, použijte následující vzorec:

Kumulativní dividenda - vzorec

Kde:

  • Míra dividendy je očekávaná výplata dividendy vyjádřená jako procento na ročním základě.
  • Nominální hodnota je nominální hodnota akcie.

Poznámka: Dividendovou sazbu a nominální hodnotu najdete v upřednostňovaném akciovém prospektu.

Klíčové vlastnosti kumulativní dividendy

Na rozdíl od nekumulativních (pravidelných) dividend má kumulativní dividenda následující klíčové vlastnosti:

1. Fixní výplata dividendy

Kumulativní dividenda vyplácí pevnou částku dividendy v závislosti na dividendové sazbě a nominální hodnotě. Par Value Hodnota Par je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. zásoby. Jinými slovy, dividenda musí být vyplacena bez ohledu na ziskovost společnosti.

2. Seniorita při výplatě dividend

Před vyplácením jakýchkoli dividend běžným akcionářům je třeba nejprve vyplatit preferované akcionáře s funkcí kumulativní dividendy.

3. Akumulace výplat dividend

Pokud společnost není schopna vyplatit kumulativní dividendu v nesplaceném roce, kumuluje se částka dividendy, dokud společnost nevyrovná nesplacenou částku.

Preferované akcie a kumulativní dividendy

Preferovaná akcie je vyšší třída vlastnictví akcií v tom, že vlastník preferované akcie uplatňuje vyšší nárok na aktiva společnosti. Přestože ne vždy, upřednostňované akcie obvykle obsahují funkci kumulativní dividendy. Kromě toho musí být nejprve vyplaceny dividendy připisované přednostním akciím, než budou dividendy vyplaceny do kmenových akcií.

Je důležité si uvědomit, že preferované akcie se běžně nazývají hybridní zabezpečení Hybridní cenné papíry Hybridní cenné papíry jsou investiční nástroje, které kombinují vlastnosti čistých akcií a čistých dluhopisů. Cenné papíry mají tendenci nabízet vyšší výnos než čisté cenné papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, ale nižší výnos než čisté cenné papíry s proměnlivým výnosem, jako jsou akcie. , kvůli jeho inherentním vlastnostem „vlastního kapitálu“ a „dluhu“.

1. Funkce vlastního kapitálu

Preferované akcie jsou podobné běžným akciím v tom smyslu, že představují vlastnický podíl a hodnota ceny akcie může ocenit.

2. Funkce dluhu

Preferovaná akcie je obdobou dluhu v tom, že preferovanému akcionáři se pravidelně vyplácí pevná dividenda (tj. Kumulativní dividenda).

Příklady kumulativní dividendy

1. Nová emise preferovaných akcií

Colin se snaží investovat do nové preferované emise akcií společnosti ABC Company. Chtěl by určit dividendy, které mají být obdrženy na akcii z preferovaných akcií. K upřednostňovanému prospektu akcií Prospekt Prospekt je dokument poskytující právní informace, který společnosti musí ukládat Komisi pro cenné papíry (SEC). Dokument poskytuje informace o společnosti, jejím manažerském týmu, nedávném finančním výkonu a další související informace, které by investoři rádi věděli. , všiml si, že dividendová sazba je 5% s nominální hodnotou 100 $.

Pokud by Colin koupil 1 000 prioritních akcií společnosti ABC Company, za předpokladu, že tyto prioritní akcie přicházejí s kumulativní dividendovou funkcí splatnou jednou ročně, na jakou částku dividend má nárok ročně?

Kumulativní dividenda = 5% x 100 $ = 5 $ (dividenda na preferovanou akcii)

Vzhledem k tomu, že Colin hledá nákup 1 000 prioritních akcií, měl by na něj nárok $5,000 každoročně.

2. Preferované akcie během hospodářského poklesu

Colin nedávno koupil 1 000 prioritních akcií společnosti ABC. Colin bohužel upřednostňované akcie koupil během hospodářského poklesu. Společnost později vydala varování akcionářům, že její společnost nebude během letošního fungování moci vyplatit dividendy všem akcionářům, a proto se rozhodla převést výplaty dividend z prioritních akcií. Co by se stalo s výplatou dividend Colina v běžném roce?

Pokud společnost ABC není schopna vyplatit dividendy v aktuálním roce přednostním akcionářům, je částka dividendy převedena do dalších let. Pokud společnost není schopna vyplatit dividendy v 1. roce a poté deklaruje výplatu dividend na prioritní akcie v 2. roce, obdrží Colin $10,000 v dividendách (5 000 USD dlužných od roku 1 a 5 000 $ s nárokem v roce 2).

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy je částka dividend vyplácených akcionářům ve vztahu k celkové výši čistého příjmu generovaného společností. Vzorec, příklad
  • Dividendová politika Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found