Asset Base - Overview, Asset-Based Valuation, When to Use

Základna aktiv se vztahuje na všechna aktiva v držení společnosti, která dává podniku hodnotu. Hodnota umístěná na aktiva není pevná a může kolísat, protože společnost kupuje a prodává nová aktiva. Ačkoli jsou takové posuny v oceňování normální, velké výkyvy v hodnotě aktiv jsou analytiky a externími zúčastněnými stranami často považovány za varovný signál. Zúčastněnou stranou v podnikání je jakákoli osoba, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a výsledky svých akcí. Běžné příklady.

Základna majetku

Jako zajištění může sloužit základna společnosti. Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. o bankovní půjčku nebo jiný úvěr.

Co je ocenění na základě aktiv?

Přístup založený na aktivech je nejběžněji používanou metodou oceňování, protože má komplexní povahu a vyžaduje důkladnou analýzu toho, co podnik vlastní. Zahrnuje použití hodnot aktiv a pasiv v rozvaze:

  • Oceňování založené na aktivech je založeno na hodnotě aktiv a pasiv v rozvaze, nikoli na jejich zaznamenaném zůstatku. Používaná standardní ocenění jsou reálná hodnota. Reálná hodnota. Reálná hodnota se vztahuje ke skutečné hodnotě aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne jak prodávající, tak kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. a spravedlivá tržní hodnota.
  • Rozvahy založené na US GAAP GAAP GAAP nebo Obecně uznávané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a které obvykle vylučují většinu interních nehmotných aktiv, i když mohou pro společnost představovat hlavní zdroj hodnoty. Přístup založený na aktivech však bere v úvahu veškerá aktiva společnosti (hmotná i nehmotná) a závazky (zaznamenané i podmíněné).

Kdy se používá oceňovací přístup podle aktiv?

Přístup oceňování na základě aktiv je obecně přijímanou metodou oceňování společnosti. Při oceňování podniku se analytik dívá na čtyři faktory:

1. Typ společnosti

Pokud jde o typ společnosti, přístup založený na aktivech mohou použít společnosti, které vlastní jak hmotná, tak nehmotná aktiva. Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. . Proto lze ocenění použít pro holdingové společnosti a společnosti provozující aktiva. Prakticky všechny podniky spadají do jedné z těchto dvou kategorií.

2. Obchodní zájmy společnosti

Ocenění mohou ovlivnit také obchodní zájmy. Přístup založený na aktivech se používá k ocenění celého podniku a obvykle se provádí během nákupu nebo prodeje podniku nebo fúze či akvizice. Používá se také v případě, že cena podniku přímo souvisí s jeho hmotným a nehmotným majetkem, a nikoli s hodnotou jeho akcií.

3. Druhy transakcí v podnikání

Metoda oceňování na základě aktiv se používá pro zdanitelné transakce k zajištění financování, protože různí věřitelé kladou různou hodnotu na aktiva podniku.

4. Dostupnost údajů

A konečně, množství dostupných informací může také ovlivnit schopnost analytika použít tento přístup k oceňování. Pokud neexistuje přístup k informacím o konkrétních aktivech nebo pokud došlo k zásadní změně hodnoty hmotného nebo nehmotného majetku od data jeho ocenění, může to znemožnit analytikovu metodu použít.

Přístup založený na aktivech vs. přístup založený na nákladech

Oceňování podle aktiv se běžně používá k oceňování podniků, zatímco k oceňování majetku se používá přístup založený na nákladech. První přístup měří obchodní kapitál, zatímco druhý přístup odhaduje individuální hodnotu hmotného a nehmotného majetku.

The nákladový přístup lze použít k ocenění různých hmotných a nehmotných aktiv, ale pro podnikání, které očekává, že bude fungovat dlouho do budoucnosti, je často těžké ocenit některá nehmotná aktiva, jako je goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle a ekonomické zastaralosti.

The přístup založený na aktivech, na druhé straně zahrnuje všechny ostatní oceňovací přístupy a lze jej použít k ocenění určitých hmotných a nehmotných aktiv, která nelze ocenit na základě nákladového přístupu.

Závěr

Analytik se může rozhodnout použít přístup založený na aktivech jednotlivě nebo v souladu s jinými oceňovacími metodami. Při rozhodování o tom, zda ocenit podnik pomocí této metody, či nikoli, přicházejí v úvahu různé faktory, včetně kvality dostupných údajů, přijetí přístupu účastníky trhu a míry důvěry analytika v ocenění vložené do podnikání.

V rámci přístupu založeného na aktivech se hmotná a nehmotná aktiva oceňují s předpokladem nepřetržitého trvání oceňovaného podniku. Tento přístup je velmi komplexní a není žádným překvapením, že se jedná o obecně přijímaný oceňovací standard mezi mnoha orgány.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Podmíněná odpovědnost Podmíněná odpovědnost Podmíněný závazek je potenciální závazek, který může nebo nemusí nastat. Relevance podmíněného závazku závisí na pravděpodobnosti, že se z podmíněného závazku stane skutečný závazek, jeho načasování a přesnost, s jakou lze odhadnout částku s ním spojenou.
  • IB Manual - Balance Sheet Assets IB Manual - Balance Sheet Assets Rozvahová aktiva jsou uvedena jako účty nebo položky, které jsou řazeny podle likvidity. Likvidita je snadnost, s jakou může firma převést aktivum na hotovost. Nejlikvidnějším aktivem je hotovost (první položka v rozvaze), následovaná krátkodobými vklady a pohledávkami. Tato příručka pokrývá všechna aktiva rozvahy, příklady
  • Čistý hmotný majetek Čistý hmotný majetek Čistý hmotný majetek (NTA) je hodnota veškerého fyzického („hmotného“) majetku minus všechny závazky v podniku. Jinými slovy, NTA jsou celková aktiva společnosti minus nehmotná aktiva a celková pasiva. Celková hodnota čistého hmotného majetku se někdy označuje jako „účetní hodnota“ společnosti - vzorec pro NTA
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found