Transakční riziko - definice, příklady a schéma

Transakční riziko je vystavení faktorům nejistoty, které mohou ovlivnit očekávaný výnos z obchodu nebo transakce Zdroje obchodů a transakcí a průvodce porozuměním obchodům a transakcím v investičním bankovnictví, rozvoji společností a dalších oblastech podnikových financí. Stáhněte si šablony, přečtěte si příklady a dozvíte se, jak jsou strukturovány dohody. Smlouvy o zachování mlčenlivosti, smlouvy o koupi akcií, nákupy aktiv a další zdroje fúzí a akvizic. To může zahrnovat, ale není omezeno na devizové riziko, komoditní a časové riziko. V podstatě zahrnuje všechny negativní události, které mohou zabránit uskutečnění dohody. Dohoda, která má vysoké transakční riziko, bude obvykle vyžadovat vyšší očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. , proto je důležité zvážit toto riziko při hodnocení potenciální investice Ocenění Ocenění se týká procesu stanovení současné hodnoty společnosti nebo aktiva. Toho lze dosáhnout pomocí řady technik. Analytici, kteří chtějí. V některých případech může transakční riziko zastavit uzavření obchodu kvůli potenciálně negativním výsledkům spojeným s transakcí.

visací zámek na peněžence představující riziko transakce

Společná transakční rizika

Mezi nejběžnější rizika transakcí, která mohou ovlivnit hodnotu obchodu nebo transakce, patří následující:

# 1. Devizové riziko

Devizovým rizikem je nepředvídaná fluktuace směnných kurzů Devizový zisk / ztráta Devizový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně. což může ovlivnit očekávanou hodnotu transakce. Toto riziko je zvláště důležité vzít v úvahu u přeshraničních transakcí nebo obchodů se zeměmi, které mají relativně vysokou volatilitu měny. Devizovému riziku se také říká ekonomická expozice. Ekonomická expozice Ekonomická expozice, někdy také nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s

# 2. Komoditní riziko

Podobně jako u deviz, komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou komodity surovinou, riziko zohledňuje neočekávané kolísání cen komodit. Zatímco fluktuace komodit ovlivňuje všechna odvětví, v ropném a plynárenském průmyslu je to primární hledisko. Ropný a plynárenský průmysl, známý také jako energetický sektor, souvisí s procesem průzkumu, vývoje a rafinace surové ropy a zemního plynu plyn. To a důlní těžební průmysl Primer Těžařský průmysl se zabývá těžbou vzácných minerálů a dalších geologických materiálů. Vytěžené materiály se přeměňují na mineralizovanou formu, která prospívá prospektorovi nebo horníkovi. Mezi typické činnosti v těžebním průmyslu patří odvětví výroby kovů.

# 3. Úrokové riziko

Úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi. zkoumá, jak může kolísání úrokové sazby ovlivnit hodnotu transakce. V závislosti na změnách sazeb může toto riziko ovlivnit schopnost kupující strany získat potřebný kapitál Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se to v dnešním odvětví děje. . Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování. pro transakci a může ovlivnit dluhové závazky prodávající strany. Pro společnosti, které se zabývají dohodami o dluhových smlouvách Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka). u finančních institucí může fluktuace úrokových sazeb ovlivnit schopnost společnosti dostát svým závazkům stanoveným smlouvou.

# 4. Časové riziko

Jelikož se tržní podmínky a společnosti časem mění, je větší pravděpodobnost, že se původní podmínky dohody o transakci stanou nepříznivými, čím déle bude proces vyjednávání prodloužen. Výsledkem je, že obchody mohou propadnout kvůli příznivým podmínkám, které již pro obě strany dohody neexistují. Čím déle trvá dokončení transakce, tím déle je transakce vystavena dalším rizikům.

# 5. Riziko protistrany

Při provádění transakcí existuje riziko, že protistrana nesplní své smluvní závazky dohodnuté v transakci. V případech, kdy protistrany neplní své smluvní závazky, je to často kvůli účinkům dříve uvedených rizik transakce.

Diagram rizika transakce

Jak zvládáte transakční riziko?

Aby se zmírnily účinky rizika transakce, některá preventivní opatření, která může každá strana dohody přijmout, zahrnují následující techniky zmírňování. Tyto metody používané pro řízení rizik transakcí jsou často zahrnuty v ustanoveních transakčních smluv nebo v procesu řešení.

Zajištění

Společnosti se zapojí do zajišťovacích ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice. snížit úroveň potenciálního rizika plynoucího z cenového pohybu různých aktiv. Zajištění poskytuje společnostem ochranu před nepříznivými změnami cen aktiv, které mohou negativně ovlivnit investice. V rámci transakcí budou společnosti často dokončovat zajišťovací ujednání, aby snížily dopady devizového a komoditního rizika spojeného s obchodem. Chcete-li se dozvědět více o zajišťování specifickém pro kontext devizové expozice, přečtěte si článek s názvem „Ekonomická expozice“. Ekonomická expozice Ekonomická expozice, někdy také nazývaná provozní expozice, je měřítkem změny čisté současné hodnoty (NPV) společnosti v důsledku fluktuací peněžních toků způsobených změnami směnných kurzů (FX). Tuto expozici nelze snadno zmírnit, protože souvisí s

Refinancování

V prostředí fluktuujících úrokových sazeb se společnosti často snaží refinancovat svůj dluh Refinancování dluhu Refinancování dluhu je nahrazení stávajícího dluhu jiným dluhem za podmínek a / nebo podmínek, které jsou výhodnější. Jinými slovy, refinancování dluhu znamená nahrazení stávajícího dluhu novým dluhem. když úrokové sazby klesají. Refinancování dluhu umožňuje společnostem snížit své dluhové závazky a půjčit si s atraktivnějšími sazbami. Aby se zajistilo, že strana je způsobilá k refinancování, může si vypůjčující strana do svých smluv zahrnout doložky o novém vyjednávání, které umožňují úpravy refinancování, pokud došlo k výrazným změnám úrokové sazby.

Náležitou péči

Aby se snížila možnost, že protistrana neplní své smluvní závazky, strany podstoupí rozsáhlou due diligence Due Diligence Due diligence je proces ověřování, vyšetřování nebo auditu potenciální dohody nebo investiční příležitosti k potvrzení všech relevantních skutečností a finančních informací, a ověřit cokoli jiného, ​​co bylo vzneseno během dohody o fúzích a akvizicích nebo investičního procesu. Před uzavřením obchodu je dokončena náležitá péče. proces hodnocení různých složek transakce před uzavřením dohody. V situacích, kdy má protistrana vyšší riziko selhání, může kupující strana uložit prémii za riziko selhání Prémie za riziko selhání Prémie za riziko selhání je efektivně rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh. do transakční dohody k vytvoření pobídky pro přijímání většího rizika.

Zahrnutí rizik do finančních modelů

Při zahrnutí předpokladů do finančního modelu budou analytici často zahrnovat předpovědi cen komodit, úrokových sazeb a dalších faktorů, které jsou spojeny s transakčním rizikem. Zahrnutí těchto předpokladů umožňuje analytikům poskytnout komplexní úvahy ve svých modelech, což může vést k lepším investičním rozhodnutím. Posouzení ziskovosti investice v nejlepším i nejhorším scénáři Analýza scénářů Analýza scénářů je technika používaná k analýze rozhodnutí spekulací různých možných výsledků finančních investic. Ve finančním modelování to analytici mohou upravit ceny v těchto situacích podle toho, jak očekávají tržní podmínky.

Pokud máte zájem dozvědět se více o začlenění různých cenových předpokladů do vašich finančních modelů, podívejte se na náš kurz scénáře a analýzy citlivosti.

Dodatečné zdroje

Corporate Finance Institute je oficiálním poskytovatelem certifikátu Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari. Transakční riziko je běžným rizikem pro modely fúzí a akvizic, o kterých se můžete dozvědět více na kurzu Fúze a akvizice (fúze a akvizice). Zde je několik dalších finančních zdrojů, z nichž se dozvíte více:

  • Rizikové riziko Ve financích je riziko pravděpodobnost, že se skutečné výsledky budou lišit od očekávaných výsledků. V modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je riziko definováno jako volatilita výnosů. Koncept „rizika a výnosu“ spočívá v tom, že rizikovější aktiva by měla mít vyšší očekávané výnosy, aby kompenzovala investory za vyšší volatilitu a zvýšené riziko.
  • Úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi.
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Kurz modelování LBO

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found