Ekonomický kapitál - přehled, úvěrový rating a finanční služby

Ekonomický kapitál je míra rizika, která je definována z hlediska kapitálu. Je to v podstatě výše kapitálu, kterou finanční společnost vyžaduje, aby zůstala solventní vzhledem k rizikovosti svých aktiv a operací.

Ekonomický kapitál

Ekonomický kapitál je obvykle vytvářen interně finančními společnostmi pomocí odhadů a předpovídání Finanční předpovědi Finanční předpovídání je proces odhadování nebo předpovídání toho, jak bude podnik v budoucnu fungovat. Tento průvodce, jak sestavit modely finanční prognózy. Výsledkem je výše kapitálu, který by společnost měla mít po ruce, aby podpořila rizika a stresy.

Porozumění ekonomickému kapitálu

Ekonomický kapitál využívají společnosti poskytující finanční služby, jako jsou banky a pojišťovací společnosti Životní a zdravotní pojišťovny Životní a zdravotní pojišťovny (L&H) jsou společnosti poskytující krytí rizika ztráty života a léčebných výloh způsobených nemocí nebo úrazy. Zákazník - kupující pojistné smlouvy - platí pojistné za krytí. . Používá se také k měření a měření tržních a operačních rizik společnosti poskytující finanční služby.

Ekonomický kapitál zachycuje inherentní riziko ekonomického prostředí, na rozdíl od regulačních a účetních pravidel. Kvůli takové skutečnosti se má za to, že poskytuje přesnější vyjádření solventnosti společnosti poskytující finanční služby.

Měření ekonomického kapitálu zahrnuje hodnocení rizika ve společnosti a množství kapitálu potřebného k podpoře tohoto rizika v nepříznivém scénáři. Výpočty jsou obvykle založeny na finanční síle finanční instituce a očekávaných ztrátách.

Finanční síla zahrnuje pravděpodobnost selhání firmy. Obvykle jej lze vyjádřit ve formě úvěrového hodnocení, což je posouzení bonity jednotlivců nebo subjektů.

Všechny veřejné společnosti dostávají rating, který obecně vydávají tři hlavní ratingové agentury:

  1. Standard & Poor’s (S&P) S&P - Standard and Poor's Standard and Poor's (S&P) je lídrem na trhu v oblasti poskytování analýz finančního trhu, zejména v poskytování benchmarku a investování
  2. Moody's
  3. tchoř

Finanční síla bere v úvahu pravděpodobnost selhání společnosti v určitém období. Tato pravděpodobnost se bere do úrovně spolehlivosti ve statistických výpočtech.

Očekávaná ztráta je průměrná ztráta za určité období. Očekávané ztráty jsou náklady na podnikání a další neočekávané ztráty. Například banka mohla očekávat ztráty od dlužníků, kteří neplní své půjčky. Pojišťovací společnost mohla očekávat ztráty vyplývající z nároků z různých pojistných smluv.

Ekonomické kapitálové faktory v profilech rizik a výnosů, které pomáhají informovat rozhodnutí. Například analýza ekonomického kapitálu může informovat rozhodnutí banky o provádění určitých obchodních linií.

Pokud ekonomický kapitál odhalí, že banka má silný ekonomický kapitál, pak může řídící tým rozhodnout, že si banka může dovolit poskytovat rizikovější půjčky a provádět volatilnější obchodní operace, jako jsou operace na kapitálových trzích (investiční bankovnictví, prodej a obchodování atd.).

Na druhou stranu, pokud banka zjistí, že její ekonomický kapitál je slabý, může řídící tým rozhodnout, že by banka měla poskytovat bezpečnější půjčky a provádět méně volatilní obchodní operace, jako je retailové bankovnictví nebo obchodní linie v oblasti správy majetku.

Některá měřítka výkonu, která ovlivňují ekonomický kapitál, zahrnují:

  • Návratnost kapitálu upraveného o riziko (RORAC)
  • Návratnost rizikově vážených aktiv (RORWA)
  • Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) ukazuje, že ke skutečné tvorbě hodnoty dochází, když projekty dosahují návratnosti nad náklady na kapitál, což zvyšuje hodnotu pro akcionáře. Technika reziduálního příjmu, která slouží jako indikátor ziskovosti za předpokladu, že ke skutečné ziskovosti dochází, když je bohatství

Vedení vyhodnotí obchodní linie, které mohou optimalizovat opatření a zaměřit alokaci kapitálu na tyto podniky.

Jedinečnost společností poskytujících finanční služby

Ekonomický kapitál je pro společnosti poskytující finanční služby důležitý kvůli jedinečným obchodním modelům, které tyto společnosti používají.

Většina společností prodá produkt a službu výměnou za peníze a zisky. Finanční společnosti však samotné peníze použijí a budou manipulovat s načasováním a přidělováním peněžních toků, aby generovaly zisky.

Například banky přijímají jedinečné obchodní modely, ve kterých jejich základními operacemi nejsou výroba nebo prodej zboží nebo služby. Místo toho berou peníze od jednotlivců nebo jiných subjektů ve formě vkladů.

Peníze jsou udržovány v bezpečí a vydělávají úrokovou sazbou, která vkladatelům kompenzuje za vložení jejich peněz. Poté banka půjčí peníze subjektům a bude účtovat vyšší úrokovou sazbu a zisk ze spreadu mezi sazbou placenou vkladateli a sazbou účtovanou dlužníkům.

Takový obchodní model také čelí jedinečným rizikům. Riziko, že si mnoho vkladatelů může přát vybrat své peníze najednou, je značné. Zmírňuje se to zajištěním toho, že banka drží určitou částku kapitálu, aby zajistila svou solventnost a byla schopna splácet vkladatele.

Banky čelí pravidelným rizikům vyplývajícím z běžných selhání, která mohou mít malý dopad na celkové operace. Banka však musí být připravena i na katastrofické ztráty a události, jako jsou recese a krachy trhu. Tyto události se berou v úvahu při interní predikci ekonomického kapitálu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Hospodářská krize roku 2020 Hospodářská krize roku 2020 Hospodářskou krizi roku 2020 urychlila pandemie COVID-19. Náhlý výskyt viru, jeho rychlé šíření a nejistota, jak na to
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Analýza úvěrového rizika Analýza úvěrového rizika Analýzu úvěrového rizika lze považovat za rozšíření procesu přidělování úvěrů. Poté, co jednotlivec nebo podnik požádá banku nebo finanční instituci o půjčku, půjčující instituce analyzuje potenciální přínosy a náklady spojené s půjčkou.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found