Zdroje společného fondu - definice, charakteristiky a příklad

Společné zdroje (CPR), označované také jako běžné zboží, jsou zboží, které obvykle vlastní přirozený nebo vytvořený systém zdrojů. CPR jsou nevylučitelné, což znamená, že jednotlivci nebo populace Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, které podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. obvykle jim nelze zabránit v použití, i když za ně neplatí. Jsou to však soupeřící, což znamená, že jejich používání ostatním ztěžuje jejich následné využití.

Zdroje společného fondu

Přetížení a nadužívání

Prostředky společného fondu často trpí nadužíváním nebo přetížením používáním. Je to do značné míry způsobeno skutečností, že tyto zdroje obvykle mají primární zdroj nebo proměnnou zásob, stejně jako menší jednotky, které lze extrahovat a použít, nebo proměnnou toku zdroje. Existuje řada zdrojů, které spadají do kategorie společného fondu, včetně:

  • Rybolov
  • Pastviny
  • Zavlažovací systémy

Příklad zdrojů společného fondu

U zdrojů společného fondu nadužívání Negativní externality Negativní externality nastávají, když produkt a / nebo spotřeba zboží nebo služby působí negativně na třetí stranu mimo trh. Běžná transakce zahrnuje dvě strany, tj. Spotřebitele a výrobce, kteří jsou v transakci označováni jako první a druhá strana. nastává z důvodu odečitatelnosti (soupeření). Zvažte například pastvinu. Pokud půda nemusí být nutně v soukromém vlastnictví a je sdílena mezi více farmářů pasoucích se na dobytku, pak je pastvina zdrojem společného fondu, protože nemůže být účinně výlučná pro žádného ze zemědělců.

Jelikož se však skot střídá mezi pastvinami, každá oblast se pak stává pro farmáře podstatně méně cennou, což může vést k nadměrnému spásání, což způsobí, že pastvina nebude po určitou dobu použitelná pro žádný dobytek. Obecná výměra pastvinného prostoru by zde byla primární proměnnou zdroje nebo zásoby a tráva by pak byla proměnnou toku.

Řízení zdrojů společného fondu

Aby se zajistilo, že si KPR zachovají svou nevylučitelnost, a aby se pracovalo proti tendenci k nadužívání nebo přetížení, jsou obvykle stanoveny protokoly. Protokoly obsahují důležité položky, například následující:

  • Stanovení hranic zdroje, aby bylo jasné, jaký prostor je součástí zdroje
  • Dohody mezi všemi uživateli zdroje (plánované nebo očekávané) nebo zajištění, že všichni potenciální uživatelé jsou si vědomi prostoru a pravidel
  • Pečlivé sledování zdroje
  • Jsou zavedeny pokuty za sankce pro uživatele, kteří nedodržují zavedené dohody o správném použití zdroje
  • Nějaké fórum nebo akční plán pro řešení konfliktů, pokud / kdy nastanou

U většiny zdrojů společného fondu se legislativa, stanovení pravidel a řešení konfliktů provádí na místní úrovni, aby se zdroje již neotevíraly k nadužívání nebo vykořisťování. Vláda obvykle zakročí nebo je zapojena, pokud jsou zdroje součástí obchodní dohody Regionální obchodní dohody Regionální obchodní dohody odkazují na smlouvu podepsanou dvěma nebo více zeměmi na podporu volného pohybu zboží a služeb přes hranice jejích členů . Dohoda přichází s vnitřními pravidly, kterými se členské země řídí. nebo pokud spory o zdroje převyšují schopnost místních úředníků kontrolovat.

V některých případech musí být zahrnuta vláda, aby nadměrné využívání zdroje - nebo jeho využití - nepoškodilo širší komunitu nebo zemi ani nevytvořilo globální dopad.

Závěrečné slovo

Společné zdroje jsou důležité. Nabízejí sadu zboží nebo zdrojů, ke kterým má v zásadě přístup každý. Nebezpečí nastává, když jsou takové zdroje nadměrně nebo zneužívány a stanou se alespoň dočasně nepoužitelnými nebo výrazně méně cennými pro ostatní uživatele.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Spotřeba Spotřeba Spotřeba je definována jako užívání zboží a služeb v domácnosti. Je součástí výpočtu hrubého domácího produktu (HDP). Makroekonomové obvykle používají spotřebu jako zástupce celkové ekonomiky.
  • Giffen Good Giffen Good A Giffen good, pojem běžně používaný v ekonomii, označuje zboží, které lidé konzumují více, když cena stoupá. Giffenův statek tedy vykazuje vzestupnou křivku poptávky a porušuje základní zákon poptávky.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Zboží Veblen Zboží Veblen Zboží Veblen Zboží je třídou zboží, které striktně nedodržuje zákon poptávky, který stanoví, že existuje inverzní vztah mezi cenou zboží nebo služby a požadovaným množstvím zboží nebo služby.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found