Neziskový obchodní plán - přehled, použití a komponenty

Neziskový obchodní plán je jednoduše plánem pro neziskovou organizaci Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury, takové, které nastiňuje cíle a záměry organizace a jak je plánuje dosáhnout. Nezisková organizace je podnikatelský subjekt, který je založen za jakýmkoli jiným určeným účelem, než je dosažení zisku. Nejběžnějším důvodem pro neziskovou organizaci je charitativní činnost.

Neziskový obchodní plán

I když existují značné rozdíly mezi ziskovou a neziskovou společností, platí mnoho stejných předpisů. Neziskové organizace ve skutečnosti potřebují podrobné a strukturované plánování jako každé jiné podnikání. Jedním ze základních úkolů neziskového startupu je rozvoj obchodního plánu.

Tento přehled vysvětluje, proč by neziskové organizace měly formulovat obchodní plány, a zahrnuje požadované prvky v takovém plánu.

Použití neziskového obchodního plánu

Majitelé neziskových organizací potřebují obchodní plány z následujících důvodů:

  • Přesvědčování velkých dárců nebo nadací k financování jejich projektů
  • Najímání členů představenstva Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. kteří jim mohou pomoci získat jasnější představu o tom, k čemu se zavazují
  • Působí jako kompas pro celou neziskovou organizaci - aby zabránil klíčovým hráčům v bloudění nebo odchodu z hlavního kurzu
  • Při žádosti o podnikatelský úvěr Syndikovaná půjčka Syndikovanou půjčku nabízí skupina věřitelů, kteří společně poskytují úvěr velkému dlužníkovi. Dlužníkem může být společnost, individuální projekt nebo vláda. Každý věřitel v syndikátu přispívá částkou půjčky a všichni se podílejí na úvěrovém riziku. Jeden z věřitelů působí jako manažer, zejména pokud má nezisková organizace v plánu založit obchod, restauraci, obchod se suvenýry nebo jiný podnik, který by mohl pomoci financovat jeho programy.

Je třeba mít na paměti, že obchodní plán není rigidní. Měl by být vytvořen tak, aby ponechával prostor pro adaptivní změny. Tímto způsobem mohou neziskoví vlastníci přizpůsobovat své plány, jak se organizace rozrůstá.

Součásti neziskového obchodního plánu

Nezisková organizace může podnikatelský plán používat po celou dobu jeho životnosti a provádět v něm změny, kdykoli je to nutné. Pro začínající neziskovou organizaci může být podnikatelský plán ve srovnání s vyspělejší neziskovou organizací poměrně krátký. Plán se může lišit v závislosti na konkrétní organizaci, nicméně do každého neziskového obchodního plánu by mělo být zahrnuto několik věcí.

1. Shrnutí

Shrnutí je krátký rozpis obsahu uvedeného v obchodním plánu. Trik spočívá v poskytnutí zajímavého shrnutí, které udrží čtenáře dostatečně zaujatého, aby prošel celým plánem. V této části může neziskový vlastník popsat poslání organizace Poslání Poslání Poslání definuje, v jaké oblasti podnikání se společnost nachází, proč existuje nebo k jakému účelu slouží. , krátké pozadí toho, jak a proč bylo zahájeno, a jeho jedinečné silné stránky. Může také nastínit produkty, služby a programy pro neziskové organizace. Vlastník musí navíc zahrnout marketingové a finanční plány organizace.

2. Organizační struktura

V této části musí vlastník jednoduše vysvětlit, jak je nezisková struktura strukturována, počínaje představenstvem a postupem až k výkonným zaměstnancům. Měl by také zdůraznit dceřiné společnosti (pokud existují), cíle, strategie, jak se škálovat, a několik trendů v této konkrétní neziskové oblasti.

3. Poskytnuté produkty, programy nebo služby

Produkty a služby, které byly uvedeny ve shrnutí, jsou nyní v této části popsány komplexněji. Jednotlivec by měl také zahrnovat jedinečné funkce, jako jsou způsoby doručování, zdroje produktů, výhody produktů a služeb pro neziskové organizace a plány budoucího rozvoje. Tato část by měla také poskytovat informace týkající se veškerých autorských práv nebo patentů, které nezisková organizace drží.

4. Marketingový plán

Jaký je cílový trh nebo publikum programů pro neziskové organizace? Jak chce nezisková organizace oslovit tyto lidi? Pro jaké volební obvody má nezisková organizace sloužit? Marketingový plán by měl poskytnout podrobné odpovědi na tyto otázky. Vlastník by měl například nastínit konkurenty své neziskové organizace a dalších neziskových organizací, které mohou být potenciálními spolupracovníky.

5. Operační plán

V této části se vlastník pokusí odpovědět na otázky, jako například: Jak nezisková organizace dodává své produkty nebo služby? Jaké je umístění jeho hlavního zařízení? Má nezisková organizace nějaké vybavení nebo potřeby inventáře? Jednotlivec by měl v zásadě vysvětlit přesné strategie, které plánuje použít k udržení provozu. Tato část také popisuje dopad neziskových programů a služeb na klienty a na širokou komunitu.

6. Řídící a organizační tým

Tato část zahrnuje jména a podrobnosti zaměstnanců v manažerském týmu. Zahrnuje také seznam členů představenstva a jejich příslušných oblastí odbornosti. Nejjednodušší způsob, jak vysvětlit neziskový manažerský tým, je použití organizačního schématu.

Tabulka uvádí všechny zaměstnance neziskových organizací a role, které v organizaci hrají. Další věcí, kterou je třeba do této části zahrnout, je neziskové hodnocení současných a budoucích personálních potřeb. Jakmile se organizace rozroste, možná bude potřeba najmout několik dobrovolníků, IT odborníka, účetní a další.

7. Velká písmena

Kapitalizace je dalším prvkem, který by neměl být vynechán v obchodním plánu neziskové organizace. Toto je část, kde vlastník uvádí všechny nevyřízené půjčky, dluhy, dluhopisy a nadace neziskového sektoru. Dotace se vztahují na státní nebo soukromé granty, které nezisková organizace obdržela nebo o které požádala.

8. Dodatek

V příloze by měl vlastník zahrnout životopisy klíčových zaměstnanců, seznam členů představenstva, příslušné tabulky a grafy, propagační materiály, prohlášení o poslání a vizi a výroční zprávu, pokud nezisková organizace není spuštění.

Sečteno a podtrženo

Neziskové organizace je třeba spravovat efektivně, stejně jako jakýkoli jiný podnik. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je vypracování obchodního plánu. Neziskový obchodní plán slouží jako cestovní mapa nebo kompas pro celou organizaci. Jednoduše řečeno, nastiňuje cíle a cíle neziskové organizace, její organizační strukturu, marketingové, finanční a provozní plány a také produkty nebo služby poskytované organizací.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Životní cyklus podnikání Životní cyklus podnikání Životní cyklus podnikání je postup podnikání v několika fázích v průběhu času a je nejčastěji rozdělen do pěti fází: zahájení, růst, vytržení, splatnost a pokles.
  • Plán hodnocení Plán hodnocení Plán hodnocení je součástí plánování projektu - část, která souvisí s rozhodnutím, jak bude projekt monitorován a hodnocen
  • Project Finance Project Finance - Primer Primátor financování projektu. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá
  • Metriky ocenění při spuštění Metriky hodnocení při spuštění (pro internetové společnosti) Metriky ocenění při spuštění pro internetové společnosti. Tato příručka popisuje 17 nejdůležitějších metrik oceňování elektronického obchodování pro internet, které se začínají oceňovat

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found