Docela hodnotná bezpečnost - definice, vzorec DCF, příklady

Cenný papír je považován za spravedlivě oceněný, pokud se jeho tržní cena rovná jeho skutečné hodnotě. Protože skutečná hodnota cenného papíru obvykle není známa, otázka, zda je cenný papír poměrně cenný, postrádá jednoznačnou odpověď.

Většina cenných papírů se oceňuje pomocí určité variace metody diskontovaných peněžních toků (DCF) Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF je součet peněžních toků v každém období dělený jednou plus diskontní sazba zvýšená na sílu doba #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku. Metodický přístup DCF uvádí, že cena cenného papíru se rovná současné diskontované hodnotě všech peněžních toků generovaných cenným papírem v budoucnosti.

Docela cenná bezpečnost

Kde:

  • Vrátit seie je očekávaný výnos generovaný zabezpečením v období i.
  • rie je očekávaná úroková míra v období i.

Výše uvedená rovnice uvádí, že cena cenného papíru období T v období 0 se rovná současné diskontované hodnotě všech výnosů generovaných cenným papírem mezi obdobím 1 a obdobím T. V časovém období 0 existují 2T neznámé, které musíme než použijeme metodu diskontovaných peněžních toků. Modely DCF se hojně používají v účetnictví, ekonomice a financích k nalezení vnitřní hodnoty Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků, diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. cenných papírů.

Docela oceněná bezpečnost - ilustrativní příklady

Zvažte akcie společnosti ABC, jejíž tržní cena je 4 USD. Akcie ABC vyplácejí dividendu Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. 0,25 USD v každém období. Tržní úroková sazba je 5%. Proto,

Fairly Valued Security - Příklad

Spravedlivá cena akcií společnosti ABC je 5 $. Proto je akcie v současné době podhodnocená.

Zvažte akcie společnosti XYZ, jejíž tržní cena je 10 $. XYZ je uveden na burze cenných papírů Burza cenných papírů Burza cenných papírů je tržiště, kde se nakupují a prodávají cenné papíry, jako jsou akcie a dluhopisy. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování. Země Alpha. Akcie XYZ vyplácí dividendy ve výši 0,10 USD v každém období. Aktuální tržní úroková sazba je 10%. Někteří investoři však očekávají, že centrální banka Alpha sníží úrokové sazby až na 2%.

  • Investor A věří, že úrokové sazby zůstanou na 10%. Pro investora A je spravedlivá cena akcie XYZ následující:

Příklad - Investor A

  • Investor B věří, že úrokové sazby budou sníženy na 2%. Pro investora B je spravedlivá cena akcie XYZ následující:

Příklad - Investor B

  • Investor C věří, že úrokové sazby budou sníženy na 2%. Investor C dále očekává, že společnost XYZ ztrojnásobí výplatu dividend od 2. období. Pro investora C je spravedlivá cena akcie XYZ následující:

Příklad - Investor C.

Investor A a Investor B se domnívají, že akcie společnosti XYZ jsou nadhodnoceny, zatímco investor C se domnívá, že akcie společnosti XYZ jsou podhodnoceny. Takový rozdíl ve víře je důvodem, proč mohou existovat finanční trhy. Kdyby všichni věřili a očekávali totéž, nebyl by žádný prostor pro obchod.

Je důležité si uvědomit, že ačkoli Investor B a Investor C sdílejí stejné přesvědčení o úrokových sazbách, zachovávají odlišné přesvědčení o výplatách dividend. Ve výše popsaném příkladu bude Investor C nakupovat akcie XYZ, zatímco investoři A a B budou prodávat akcie XYZ.

Docela oceněná bezpečnost - měna

Měna země je oceněna poměrně ve vztahu k měně jiné země, pokud neexistuje prostor pro arbitráž s ohledem na skutečná aktiva. Zvažte následující příklad:

Měna země A je alfa a měna země B je beta. Aktuální směnný kurz je 1 alfa = 0,5 beta. Cena automobilu v zemi A je 1 000 alfů.

Pokud je alfa relativně spravedlivě oceněn ve vztahu k beta, pak cena stejného vozu v zemi B musí být 500 beta. Pokud byla cena automobilu v zemi B nižší než 500 beta, může arbitr vydělat tím, že koupí auta v zemi B a prodá je v zemi A.

Podobně, pokud byla cena automobilu v zemi B vyšší než 500 betas, pak arbitr může vydělat tím, že koupí auta v zemi A a prodá je v zemi B. Obecně platí, že skutečná aktiva (jako auta) přicházejí se značnou přepravou náklady. Rozhodčí proto potřebují k dosažení zisku značné cenové rozdíly.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení poměrně cenného zabezpečení. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně.
  • Teorie mozaiky Teorie mozaiky Teorie mozaiky je přístup k analýze finančního zabezpečení, který zahrnuje analýzu různých zdrojů, včetně veřejných a neveřejných materiálních a nehmotných informací, za účelem stanovení základní hodnoty cenného papíru. Teorie poskytuje více komplexní a pečlivý přístup k oceňování finančních cenných papírů
  • Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota nebo jmenovitá hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found