Kalkulačka úrokové parity (IRP) - Corporate Finance Institute

Tato úroková parita (IRP) Úroková parita (IRP) Parita úrokové sazby (IRP) je teorie týkající se vztahu mezi spotovým směnným kurzem a očekávaným spotovým kurzem nebo forwardovým kurzem dvou měn na základě úrokových sazeb. Teorie tvrdí, že forwardový směnný kurz by se měl rovnat spotovému směnnému kurzu krát krát úroková sazba domovské země vydělená úrokovou sazbou cizí země. kalkulačku lze použít k výpočtu kterékoli ze složek v rovnici IRP. IRP ukazuje vztah mezi směnným kurzem a úrokovými sazbami dvou zemí. Aby byly měny v rovnováze, měla by tato parita zůstat.

Níže je uveden rychlý náhled kalkulačky Finance úrokové parity úrokových sazeb (IRP):

Kalkulačka parity úrokové sazby (IRP)

Chcete-li si stáhnout bezplatnou kalkulačku Finance, podívejte se na kalkulačku Finance Marketplace: úroková parita (IRP)

O úrokové paritě (IRP)

Parita úrokové sazby ukazuje vztah mezi úrokovými sazbami a směnným kurzem. Devizy Devizami (Forex nebo FX) je převod jedné měny do druhé za specifického kurzu známého jako devizový kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. dvou zemí. Rozhodnutí o změně úrokových sazeb může vést k posílení nebo znehodnocení měn ve srovnání s cizími měnami. Tento vztah také ukazuje, že pokud by měla být zachována parita, pak by investor neměl být schopen profitovat pouze z půjčování peněz a investic v jiné měně. IRP je důležité vzít v úvahu při stanovování cen směnných kurzů vpřed a lze jej použít k identifikaci potenciálního chybného stanovení ceny.

Pokud tento paritní vztah není dodržován, může to vést k potenciální arbitráži Arbitráž Arbitráž je strategie, jak využít výhody cenových rozdílů na různých trzích pro stejné aktivum. Aby k tomu mohlo dojít, musí existovat situace nejméně dvou rovnocenných aktiv s různými cenami. V podstatě je arbitráž situací, kdy obchodník může těžit z příležitosti. Pokud byste například měli vypočítat forwardový směnný kurz založený na IRP, ale skutečný forwardový kurz byl vyšší, pak by to mohla být potenciální příležitost k zisku. Můžete si půjčit peníze, vyměnit je za spotový kurz, investovat v cizí měně a koupit si forwardovou smlouvu. Ke dni vypršení platnosti můžete své peníze vyměnit zpět do domácí měny a půjčku splatit. Zůstal by vám zisk z čistě vypůjčených prostředků.

Tato kalkulačka zahrnuje všechny komponenty IRP rovnice. První složkou je čas do vypršení platnosti, který jste si sami stanovili na základě kupní smlouvy, kterou zvažujete. Další čtyři proměnné, které můžete v této kalkulačce změnit, jsou následující:

  • Spotový směnný kurz Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.
  • Forwardové futures a forwardy Futures a forwardové kontrakty (běžně označované jako futures a forwardy) jsou kontrakty, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv. Směnný kurz
  • Úroková sazba domů
  • Zahraniční úroková sazba

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found