Provozní daň po zdanění (ATOI) - definice, způsob výpočtu, příklad

Provozní příjem po zdanění (ATOI) je provozní příjem společnosti po zaplacení všech daní. Podle GAAP není ATOI uznán, protože vylučuje výhody po zdanění z účetních změn. Jelikož to není součástí GAAP, co je zahrnuto a vyloučeno ve změnách ATOI? Provozní příjem po zdanění je svou povahou velmi podobný čistému provoznímu zisku po zdanění (NOPAT). NOPAT NOPAT znamená Čistý provozní zisk po zdanění a představuje teoretický provozní zisk společnosti. .

Provozní příjem po zdanění (ATOI)

Co je provozní příjem?

Výkaz zisku a ztráty společnosti ukazuje její provozní a neprovozní výnosy a náklady za určité časové období. Provozní příjem společnosti je definován hlavní činností, z níž společnost vydělává příjmy. Například ve výrobním podniku bude příjem generován hlavními produkty, které vyrábějí. Provozní příjem bude příjem, který získají po odečtení přímých a nepřímých výdajů. Vzorec pro provozní příjem je:

Provozní příjem = hrubý příjem - provozní náklady - odpisy

Kde:

  • Hrubý příjem: Je to hrubá marže podniku, tj. Příjem generovaný podnikem po započtení nákladů na prodané zboží (COGS). Je to příjem, který se objeví v první polovině výkazu zisku a ztráty před odečtením všech výdajů.
  • Provozní náklady: Jedná se o náklady, které přesahují náklady na prodané zboží a výrobní náklady a zahrnují prodejní náklady, úrokové náklady, všeobecné a administrativní náklady nebo různé výdaje.
  • Amortizace: Odpisový náklad je celková výše odpisů vzniklých na aktivu za dané časové období. Pokud jsou náklady na odpisy 1 000 USD, bylo by to 1 000 USD v měsíčním výkazu zisku a ztráty a 3 000 USD ve čtvrtletním výkazu zisku a ztráty. Výše odpisů v rozvaze je výdaj vzniklý za měsíc nebo rok, ale odpisy v rozvaze jsou kumulované odpisy.

Provozní příjem je důležitou finanční metrikou, kterou lze použít k porovnání výkonnosti společnosti s předchozími roky nebo s jinými společnostmi ve stejném odvětví. Investoři a věřitelé v podniku používají provozní příjmy k vyhodnocení efektivity a ziskovosti podniku.

Dobrý provozní příjem zajišťuje investorům, že podnik roste a je schopen vyrovnat své dluhy. EBIT Průvodce EBIT EBIT znamená Zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým příjmem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. a EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady jsou důležité metriky, které používají provozní příjem k měření výkonnosti společnosti.

Daň z příjmu pro podnikání

Daň z příjmů je celková částka daní, které společnost platí za svůj zdanitelný zisk za účetní období. Některé společnosti používají metodu zrychleného odpisování Zrychlené odpisování Zrychlenou metodou odpisování je metoda odpisování, při které aktivum ztrácí účetní hodnotu rychlejším (zrychleným) způsobem, než je tomu u tradičních metod odepisování, jako je metoda lineárního odpisování. Při použití zrychleného odpisování čelí aktivum v dřívějších letech větším odpočtům jeho hodnoty, jako je metoda redukčního zůstatku na výši zisku, a tím i dlužné daně.

Výše daně zaplacené každý měsíc vychází z historického procenta a sazbu často každý měsíc upravuje daňový odborník. Daňový náklad je vykázán ve výkazu zisku a ztráty, zatímco splatná daň je závazek v rozvaze.

Ilustrativní příklad ATOI

Výkaz zisku a ztráty pro společnost A je následující:

PoložkaMnožství
Příjmy (1)$2,000,000
Náklady na prodané zboží (COGS) (2)$700,000
Obecné správní výdaje (3)$400,000
Odpisy (4)$150,000
Daně (5)$25,000

Provozní příjem po zdanění je subjektivní, protože se jedná o non-GAAP opatření a to, co je v něm zahrnuto a vyloučeno, se u každé společnosti a odvětví liší. Z tohoto důvodu neexistuje žádná referenční hodnota pro ATOI a žádná „vysoká“ nebo „nízká“ částka. Proto by měl být ATOI porovnán s údaji z předchozích let, aby se dospělo ke standardní částce, na které mohou hodnotu založit.

ATOI měří celkovou provozní efektivitu společnosti, protože výpočet zohledňuje výdaje, které přímo souvisejí s provozem podniku. Na rozdíl od výpočtu čistého provozního zisku po zdanění (NOPAT) ATOI nebere v úvahu úrokové výdaje, protože existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit částku, například rozhodnutí společnosti o pákovém efektu. Nezahrnuje ani výplaty dividend a jednorázové položky, protože nejsou součástí běžných operací v podnikání.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found