Vanilkový doplněk - přehled, typy doplňků, funkce

Pojem „vanilková opce“ označuje typ finančního nástroje, který umožňuje jeho držitelům buď koupit, nebo prodat podkladové aktivum, které je podkladovým aktivem, za předem stanovenou míru v daném časovém limitu. Držitel vlastní právo na prodej nebo nákup podkladového aktiva, aniž by nutně měl povinnost učinit totéž.

Vanilková varianta

souhrn

  • Pojem „vanilková opce“ označuje typ finančního nástroje, který umožňuje jeho držitelům buď koupit, nebo prodat podkladové aktivum, které je podkladovým aktivem, za předem stanovenou míru v daném časovém limitu.
  • V případě vanilkové opce nemusí obchodníci s opcemi nutně čekat na „uzavření“ do data splatnosti.
  • Obvykle se používá jako zajišťovací zařízení jednotlivcem nebo entitou.

Co jsou možnosti?

Vanilkové opce spadají do kategorie derivátových finančních nástrojů známých jako call nebo put opce Opce: Hovory a kupní opce Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum určitou datum (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli. Možnosti volání dávají držiteli výhradní právo koupit podkladový papír za danou cenu k předem stanovenému datu. Naopak prodejní opce umožňuje držiteli prodat uvedené aktivum za stejných podmínek: předem stanovené datum a cena. Dříve určená cena je známá jako realizační cena Strike Price Realizační cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží opci na koupi nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. a datum je známé jako datum vypršení platnosti.

Datum vypršení platnosti klade časové omezení na pohyb nebo změnu vlastnictví aktiva. Jednotlivec nebo subjekt, který opci prodává, je znám jako upisovatel, a přestože držitel není povinen uskutečnit prodej, upisovatel je povinen plnit smlouvu, pokud se držitel rozhodne uplatnit své právo prodat nebo koupit.

Možnosti přicházejí v několika typech. Například možnost evropského stylu je možnost, která vyžaduje, aby ke dni uplynutí platnosti měla být možnost „v penězích“, aby ji držitel mohl uplatnit. Být „v penězích“ znamená, že realizační cena je vyšší než tržní cena aktiva v den splatnosti nebo data vypršení platnosti.

V okamžiku, kdy se opce přesune do peněz, nebo když hodnota podkladového aktiva překročí realizační cenu, nastane přesně tehdy, když vnitřní hodnota Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota veškeré očekávané budoucí hotovosti toky diskontované s příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. se vytvoří v nástroji. Na druhou stranu lze uplatnit možnost amerického stylu, pokud je „do peněz“ kdykoli až do data splatnosti.

Zvažte například Stock X, který se aktuálně obchoduje za 30 $. Možnost volání s realizační cenou 35 $, datem vypršení platnosti do měsíce a prémií 0,50 $. Každá opce zahrnuje 100 akcií, což znamená, že náklady na nákup jedné opce jsou 0,50 x 100 akcií (nebo 50 $).

Pokud je cena akcie v den vypršení platnosti 35 $, považuje se to za peníze. Aby však držitel získal zisk, je třeba odečíst prémii. To znamená, že až poté, co cena překročí 35,50 $, bude uplatnění call opce pro držitele ziskové.

Vlastnosti doplňků Vanilla

  • Vanilková varianta je nástroj bez rozlišovacích nebo jedinečných vlastností. Obvykle, pokud jsou obchodovány na burzách, jako je Chicago Board Options Exchange (CBOE), jsou standardizovány.
  • V případě vanilkové opce nemusí obchodníci s opcemi nutně čekat do data splatnosti na „uzavření“, ani se pro ně nepovažuje za povinné uplatnit opci.
  • Prémie v takovém případě vychází z úrovně podobnosti mezi třemi základními faktory: (1) cena podkladového aktiva, (2) čas zbývající do data splatnosti a (3) cenová volatilita spojená s podkladovým aktivem. Prémie je cena zaplacená majitelem za vlastnictví opce. Vyšší míra cenové volatility vede k vyšší prémii. Podobně delší období do data splatnosti zvyšuje pojistné.
  • Vanilková opce se obvykle používá jako zajišťovací zařízení jednotlivcem nebo entitou. Zajištění je technika, u které se očekává, že sníží celkovou expozici vůči riziku konkrétního aktiva. Finanční instituce a obchodníci je také mohou použít ke spekulaci očekávaných cenových pohybů daného finančního nástroje

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Americké vs Evropské vs Bermudan Možnosti Americké vs Evropské vs Bermudan Možnosti Existují různé typy možností, které se liší, pokud jde o jejich omezení cvičení. Pojďme prozkoumat možnosti Američan vs Evropan vs Bermudan, abychom to zjistili
  • At The Money (ATM) At The Money (ATM) At the Money (ATM) popisuje situaci, kdy se realizační cena opce rovná současné tržní ceně podkladového aktiva. Je to koncept
  • Datum vypršení platnosti Datum vypršení platnosti (deriváty) Datum vypršení platnosti v derivátech označuje datum, do kterého vyprší platnost opcí nebo futures. Jinými slovy, datum vypršení platnosti je poslední den
  • Futures kontrakt Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found