Poměr obranného intervalu - Zjistěte, jak vypočítat DIR společnosti

Poměr defenzivního intervalu (DIR) je poměr finanční likvidity, který udává, kolik dní může společnost fungovat, aniž by bylo nutné čerpat z jiných kapitálových zdrojů, než jsou její oběžná aktiva. Oběžná aktiva . Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. . Je také známý jako poměr základního obranného intervalu (BDIR) nebo poměr obranného intervalu (DIPR).

Zdroje kapitálu zahrnují dlouhodobá aktiva, jako jsou patenty společnosti nebo PP&E PP&E (nemovitosti, provozy a zařízení) PP&E (nemovitosti, provozy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajových investic, které mají relativně špatnou likviditu. To znamená, že jim může trvat podstatně více času, než se prodají za svou spravedlivou tržní hodnotu.

Poměr obranného intervalu

V běžném účetním období nelze dlouhodobý majetek obvykle prodat. Likvidace obvykle trvá až jeden rok. Mezi příklady dlouhodobého, méně likvidního kapitálu patří externí zdroje kapitálu společnosti, které by vyžadovaly čas, aby bylo možné sledovat peněžní toky (např. Emise nového dluhu nebo vlastního kapitálu).

Klíčovým rozdílem mezi poměrem obranného intervalu a ostatními poměry je, že DIR neporovnává krátkodobá aktiva společnosti s krátkodobými závazky. Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů. . Spíše porovnává aktuální aktiva společnosti s denními peněžními výdaji společnosti. Ve výsledku se mnozí analytici domnívají, že je lepší použít jej při hodnocení likvidity konkrétní společnosti. Poměr je označen jako „obranný“, protože zahrnuje současná aktiva společnosti, která se také nazývají obranná aktiva.

Jak vypočítat poměr obranného intervalu

Poměr defenzivního intervalu se vypočítá vydělením oběžných aktiv společnosti jejími denními výdaji, jak je uvedeno níže:

Poměr obranného intervalu

Kde:

Oběžná aktiva = Hotovost + pohledávky + obchodovatelné cenné papíry

Denní výdaje = (Roční provozní náklady - bezhotovostní poplatky) / 365

Mnoho analytiků se domnívá, že DIR je lepší likviditní poměr než klasický rychlý poměr. Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku splácet své krátkodobé závazky aktivy snadno směnitelnými hotovost nebo aktuální poměr. Je to proto, že DIR měří krátkodobou likviditu společnosti s ohledem na její denní výdaje.

DIR také poskytuje analytikům spíše počet dní než poměr aktiv společnosti k pasivům. To usnadňuje interpretaci jako měřítko likvidity. Vědomí, že společnost může zůstat likvidní po dobu „X“ počet dní, aniž by využila svých dlouhodobých aktiv, je snadno pochopitelným referenčním bodem. Poskytuje jasnější a definitivnější informační bod než například vědomí, že společnost má rychlý poměr, který je větší než jeden.

Poměr obranných intervalů sám o sobě neposkytuje významný kontext situace společnosti. Poměr by měl být porovnán s DIR srovnatelných společností ve stejném odvětví, aby bylo možné získat přehled o relativním výkonu společnosti. DIR lze také porovnat s vlastním historickým DIR společnosti, abychom viděli vývoj likvidity v průběhu času.

Příklad obranného intervalu

Předpokládejme, že společnost má v současné době 40 000 USD v hotovosti, 10 000 USD na pohledávkách a 20 000 USD v hodnotě cenných papírů k prodeji k prodeji Cenné papíry k prodeji Cenné papíry k prodeji jsou výchozí kategorizací cenných papírů, do kterých se společnosti rozhodnou investovat za účelem získání výhod pro své finanční pozice. Na rozdíl od cenných papírů k obchodování nejsou cenné papíry k prodeji kupovány ani prodávány pouze za účelem realizace krátkodobého kapitálového zisku. . Společnost má roční provozní náklady 300 000 USD a roční odpisy 25 000 USD. Jaký je jeho poměr obranného intervalu?

Poměr obranného intervalu

Pomocí výše uvedené rovnice vidíme, že tato společnost má DIR 92,9 dnů. Jako vždy toto číslo samo o sobě příliš neznamená a mělo by být porovnáno s historickými adresáři společnosti DIR a konkurenčními adresáři DIR, abychom získali další informace.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení obranného intervalu. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby Tato příručka popisuje, jak vypočítat poměr pokrytí dluhové služby. Nejprve projdeme krátký popis poměru pokrytí dluhové služby, proč je to důležité, a poté projdeme podrobná řešení několika příkladů výpočtů poměru pokrytí dluhové služby.
  • Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu Aktuální část dlouhodobého dluhu je část dlouhodobého dluhu, která je splatná do jednoho roku. Dlouhodobý dluh má splatnost delší než jeden rok. Současná část dlouhodobého dluhu se liší od současného dluhu, což je dluh, který má být zcela splacen do jednoho roku.
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found