Upravená beta - přehled, CAPM, problémy, techniky

Upravená beta má tendenci odhadovat budoucí beta verzi zabezpečení. Jedná se o historickou beta verzi upravenou tak, aby odrážela tendenci beta verze být zpětná - hodnota beta verze CAPM se postupem času posune k tržnímu průměru 1.

Odhad beta založený pouze na historických datech - známý jako neupravená beta - není dobrým ukazatelem budoucnosti. V důsledku různých možností v použitém časovém období, vedlejšího efektu a tržního indexu různé služby upravují své regresní bety směrem k jednomu a pomocí upravené beta vypočítávají očekávaný výnos.

souhrn

  • Upravená beta odhaduje budoucí beta verzi zabezpečení. Jedná se o historickou beta verzi upravenou tak, aby odrážela tendenci beta verze být zpětný.
  • Beta měří volatilitu nebo systematické riziko cenného papíru ve vztahu k pohybům na celkovém trhu.
  • Protože většina společností má tendenci růst, zvětšovat se, diverzifikovat a vlastnit více aktiv, v průběhu času jejich hodnoty beta kolísají méně, což má za následek střední návratnost beta.

Co je Beta?

Beta měří volatilitu nebo systematické riziko cenného papíru ve vztahu k pohybům na celkovém trhu. Odhaduje se regresí výnosů jakéhokoli aktiva proti výnosům indexu představujícího tržní portfolio po rozumnou dobu.

Měří riziko přidané k diverzifikovanému portfoliu a je soustředěno kolem jednoho. Akcie, které se pohybují více než trh, vykazují beta více než 1,0 a akcie, které se pohybují méně než trh, vykazují beta méně než 1,0. Akcie s nízkou beta jsou méně riskantní a přinášejí nižší výnosy než akcie s vysokou beta.

Beta = rozptyl / kovariance

Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM)

Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) nastiňuje vztah mezi očekávaným výnosem aktiv a systematickým rizikem Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. - měřeno kovariancí výnosu investice s výnosy trhu. Pozitivní kovariance naznačuje, že se výnosy pohybují stejným směrem, zatímco záporná kovariance naznačuje, že se pohybují inverzně.

Model popisuje jednotlivé výnosy akcií jako funkci celkových tržních výnosů a předpokládá nulové transakční náklady. Dochází k závěru, že optimálně diverzifikované portfolio zahrnuje každé obchodované aktivum na trhu a riziko investice je riziko přidané k diverzifikovanému portfoliu. Očekávaný výnos se počítá jako:

Očekávaný výnos = bezriziková sazba + (Beta * tržní riziková prémie)

Upravená beta - očekávaný vzorec pro návratnost

Důležité poznámky:

  • Pokud je beta individuálního portfolia 1, pak:

Návratnost aktiva = průměrná tržní návratnost

  • Beta představuje sklon linie, která nejlépe vyhovuje.
  • Očekává se, že aktivum vygeneruje alespoň bezrizikovou míru návratnosti.

Problémy s odhadem beta

1. Volba tržního indexu

Ve skutečné praxi neexistují žádné indexy, které by se blížily tržnímu portfoliu. Místo toho indexy akciového trhu a indexy trhu s pevným výnosem zahrnují pouze podmnožinu cenných papírů na každém trhu a nejsou komplexní.

S&P 500 - nejpoužívanější index pro odhad beta pro americké společnosti - zahrnuje pouze 500 z tisíců akcií, s nimiž se obchoduje na americkém trhu. Indexy používané na rozvíjejících se trzích Rozvíjející se trhy „Rozvíjející se trhy“ je pojem, který označuje ekonomiku, která zažívá značný ekonomický růst a která má některé, ale ne všechny charakteristiky, zahrnující velmi málo společností a bývá ještě užší.

2. Dopad intervalu návratu

Volba intervalu návratu také ovlivňuje odhady beta. Teorie neuvádí, zda by se výnosy měly měřit denně, týdně, měsíčně, čtvrtletně nebo ročně. Beta koeficient Beta koeficient Beta koeficient je měřítkem citlivosti nebo korelace cenného papíru nebo investičního portfolia s pohyby na celkovém trhu. Můžeme odvodit statistické měřítko rizika porovnáním výnosů jednotlivého cenného papíru / portfolia s výnosy celkového trhu cenných papírů se liší napříč frekvencemi výnosů. Tento jev se označuje jako zkreslení vedlejšího účinku v beta verzi.

Aktiva se neobchodují nepřetržitě a v důsledku takového neobchodního problému může být ovlivněn odhad beta - neobchodování během návratnosti může snížit měřenou korelaci s tržním indexem.

Je pravděpodobné, že beta vypočítaná v kratších intervalech vykazují významnou odchylku kvůli problému neobchodování. Nelikvidní společnosti hlásí nižší beta, než by se v ideálním případě předpokládalo, a likvidní společnosti hlásí vyšší beta, než je oprávněné.

3. Volba časového horizontu

Modely návratnosti rizika mlčí o časovém období, které je třeba použít k odhadu beta. Při výběru časového období pro odhad beta je třeba dávat pozor na příslušné kompromisy. Tím, že se vrátíme zpět v čase, i když je výhodou zahrnout do regresu více pozorování, může to být vyváženo skutečností, že se samotná společnost mohla v průběhu času změnit, pokud jde o její obchodní mix, vlastnosti a vliv.

Blume's Beta Adjustment

Blumeova technika byla navržena Marshallem E. Blumeem, profesorem financí Howarda Butchera na Pensylvánské univerzitě, v roce 1975 ve své práci „Betas a jejich regresní tendence“. Podle Blume, existuje tendence betas sbíhají směrem k průměru všech betas. Popisuje tendenci korekcí historických bet za účelem úpravy beta tak, aby se vrátila k 1, za předpokladu, že úprava v jednom období je dobrým odhadem v příštím období.

Zvažte beta pro všechny akcie j v období 1, βj1 a beta pro stejné akcie j v po sobě jdoucím období 2, βj2. Dále se beta v období 2 regresují proti betám ​​v období 1, aby se získala následující rovnice:

βj2 = b0 + b1βj1

Vasíčkova technika

Vasicek (1973) upravil minulá beta směrem k průměrné beta úpravou každé beta v závislosti na vzorkovací chybě beta. Pokud je β1 průměrná beta ve vzorku akcií v historickém období, pak technika Vasicek zahrnuje měření váženého průměru β1 a historickou beta pro bezpečnost j.

Bloomberg odhad

Upravená beta = regresní beta (0,67) + 1,00 (0,33)

Proč upravovat Betas směrem k jednomu?

Výzkum naznačuje, že v průběhu času existuje obecná tendence betas všech společností ke konvergenci k jedné. Intuitivně by to nemělo být překvapující. Protože většina společností má tendenci růst, zvětšovat se, diverzifikovat a vlastnit více aktiv, v průběhu času jejich hodnoty beta kolísají méně, což má za následek střední průměrnou návratnost beta.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Unlevered Beta Unlevered Beta / Aseta Beta Unlevered Beta (Aseta Beta) je volatilita výnosů pro podnik, bez ohledu na jeho finanční páku. Zohledňuje pouze svá aktiva. Porovnává riziko nespolehlivé společnosti s rizikem trhu. Vypočítává se tak, že se vezme kapitál beta a vydělí se 1 plus daň upravený dluh vůči vlastnímu kapitálu
  • Investiční horizont Investiční horizont Investiční horizont je termín používaný k určení doby, po kterou se investor snaží udržet své portfolio před prodejem cenných papírů se ziskem. Investiční horizont jednotlivce je ovlivněn několika různými faktory. Primárním určujícím faktorem je však často míra rizika, které investor nese
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Bezriziková sazba Bezriziková sazba Bezriziková míra návratnosti je úroková sazba, kterou může investor očekávat od investice s nulovým rizikem. V praxi se bezriziková sazba běžně považuje za úrok zaplacený za tříměsíční vládní pokladniční poukázku, což je obecně nejbezpečnější investice, jakou může investor provést.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found