Acquisition Premium - přehled, jak vypočítat, důvody

Akviziční prémie je rozdíl mezi cenou zaplacenou za cílovou společnost při fúzi nebo akvizici a odhadovanou tržní hodnotou cíle. Představuje nadbytečnou částku reálné hodnoty veškerého identifikovatelného majetku placenou nabývající společností. Akviziční prémie je také známá jako goodwill a je v rozvaze nabyvatele udržována jako nehmotné aktivum Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. po transakci.

Akviziční prémie

Skutečně zaplacené pojistné může záviset na mnoha faktorech, včetně následujících:

  • Zaměřte se na fluktuace cen akcií společnosti
  • Konkurence v tomto odvětví
  • Přítomnost dalších uchazečů
  • Motivace nabyvatele a cílové společnosti

Jak vypočítat akviziční prémii?

Abychom dosáhli hodnoty pořízení, vypočítáme pořizovací prémii. Nabývající společnost musí odhadnout skutečnou hodnotu cílové společnosti. Lze to provést pomocí podnikové hodnoty Enterprise Value Enterprise Value, neboli Firm Value, je celková hodnota firmy rovná její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu. nebo ocenění vlastního kapitálu.

Jednodušší způsob výpočtu akviziční prémie u obchodu je převzít rozdíl mezi cenou zaplacenou za akcii u cílové společnosti a aktuální cenou akcie v cíli a poté vydělit aktuální cenou akcií v cíli a získat procentuální částku.

Acquisition Premium - Formula

Kde:

  • DP = Cena dohody za akcii cílové společnosti
  • SP = Aktuální cena za akcii cílové společnosti

Důvody pro získání Premium

Intuitivně nemusí mít smysl, že nabyvatelská společnost platí cenu, která je vyšší než to, co má cílová společnost.

Je třeba poznamenat, že aktuální cena cílové společnosti představuje to, co stojí za to z pohledu trhu. Získávající společnost však může cílovou společnost ocenit více než trh. Získávající společnost je tedy ochotna zaplatit více, než je aktuální tržní hodnota.

Některé důvody, proč může nabývající společnost zaplatit prémii, jsou následující:

1. Synergie

Nejběžnější motivací pro fúzi nebo akvizici je vytváření synergií, kde jsou kombinované společnosti cennější než součet jejích částí. Synergie obecně přicházejí ve dvou formách, tvrdé synergie a měkké synergie.

Tvrdé synergie se vztahují k úsporám nákladů z úspor z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvyšuje svoji úroveň produkce. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi fixními náklady na jednotku a množstvím vyrobeno. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce, zatímco měkké synergie odkazují na zvýšení výnosů z rozšířeného podílu na trhu, křížového prodeje a zvýšené cenové síly.

2. Růst

Vedení společností je obvykle pod tlakem na neustálý růst výnosů. I když to lze provést organicky, může být rychlejší a méně riskantní růst externě prostřednictvím fúzí a akvizic.

3. Silnější tržní síla

Pokud je odvětví koncentrovanější, kombinované společnosti mohou mít méně konkurentů. To dává kombinované společnosti větší schopnost ovlivňovat tržní ceny. Kombinovaná společnost také může ovládat více aspektů dodavatelského řetězce, což snižuje závislost na dalších zúčastněných stranách.

4. Odemknutí skryté hodnoty

Cílová společnost sama o sobě může být nekonkurenceschopná z různých důvodů, jako je špatné řízení, nedostatek zdrojů nebo špatná organizační struktura. Akviziční společnost může mít víru, že může reorganizací cíle uvolnit skrytou hodnotu.

5. Diverzifikace

Diverzifikaci lze z pohledu společnosti považovat za portfolio investic do jiných společností. Variabilitu peněžních toků ze společnosti lze proto snížit, pokud je společnost diverzifikována do jiných průmyslových odvětví.

6. Unikátní schopnosti / zdroje

Nabyvatel může růst prostřednictvím fúzí a akvizic, aby sledoval konkurenční výhody nebo získal zdroje, které mu v současné době chybí, ale které může mít cílová společnost. Mohou to být konkrétní kompetence nebo zdroje, například pokročilý výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) Výzkum a vývoj (R&D) je proces, při kterém společnost získává nové znalosti a využívá je ke zdokonalování stávajících produktů a zavádění nových ty do jeho provozu. Výzkum a vývoj je systematické šetření s cílem zavést inovace do aktuální nabídky produktů společnosti. tým, silný prodejní tým nebo jiné jedinečné talenty.

7. Osobní motivy managementu

Prostřednictvím problémů s agenturami může být vedení osobně motivováno k maximalizaci velikosti své společnosti pro větší moc nebo prestiž.

8. Daňové aspekty

V některých případech může být pro ziskového nabyvatele výhodné získat nebo sloučit s cílovou společností s velkými daňovými ztrátami, kde nabyvatel může okamžitě snížit svou daňovou povinnost.

9. Přeshraniční pobídky

Fúzi nebo akvizici lze použít jako strategický nástroj k rozšíření mezinárodního dosahu trhu na různé země a trhy. Díky menší regulaci a jednotnějším účetním standardům bude v budoucnu takový důvod pro dohody o fúzích a akvizicích běžnější.

Pokud je vnímaná hodnota některého z výše uvedených důvodů větší než tržní hodnota cílové společnosti, pak může být nabyvatel motivován k zapojení do fúzí a akvizic za účelem získání cíle.

Co je Goodwill?

Jak již bylo zmíněno dříve, akviziční prémie se zaznamenává v rozvaze nabyvatele jako goodwill. Účet zahrnuje nehmotný majetek, například hodnotu značky cíle, vztahy se zúčastněnými stranami, pověst a patenty. Goodwill může být snížen nebo snížen, pokud tržní hodnota nehmotného majetku poklesne pod pořizovací cenu. Snížení hodnoty má za následek pokles účtu goodwillu.

Nabyvatel může také teoreticky koupit cílovou společnost za cenu nižší, než je její tržní hodnota, což má za následek akviziční slevu a záporný zůstatek goodwillu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Akviziční financování Akviziční financování Akviziční financování označuje různé zdroje kapitálu, které se používají k financování fúze nebo akvizice. Toto je obvykle složitá mise vyžadující důkladné plánování, protože struktury financování akvizic často vyžadují spoustu variací a kombinací. Navíc se akviziční financování zřídka získává z jednoho zdroje.
  • Kontrolní prémie Kontrolní prémie za kontrolu se vztahuje na částku, kterou je kupující ochoten zaplatit nad rámec reálné tržní hodnoty akcií, aby získal kontrolní podíl ve veřejně obchodované společnosti. Stanovení toho, kolik nabídnout jako kontrolní prémii - známou také jako prémie za převzetí - je hlavním faktorem při fúzích a akvizicích.
  • Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota (zboží nebo služby, která se vyměňuje) se vztahuje k ceně, za kterou obě strany, které provádějí transakci (kupující a prodávající tohoto zboží
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found