Nominální hrubý domácí produkt - přehled a způsob výpočtu

Nominální hrubý domácí produkt (nominální HDP) je celková tržní hodnota veškerého zboží a služeb vyprodukovaných v hospodářství dané země za dané období. Na rozdíl od jiných měření HDP není nominální HDP upraven tak, aby zohledňoval cenové změny způsobené inflací. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). a deflace.

Nominální hrubý domácí produkt

To znamená, že roste a klesá (obvykle stoupá) se změnou ceny a ekonomického výkonu v ekonomice. V reálném světě se nominální HDP obvykle používá k porovnání HDP s jinými ekonomickými proměnnými, které se neočekávají o inflaci, včetně dluhu.

Klíčový rozdíl mezi nominálním HDP a reálným HDP

Reálný HDP je dalším měřením ekonomické aktivity, ale mírně se liší od nominálního HDP v používání a měření.

Nominální HDP je ekonomické opatření, které nezohledňuje změny cenové hladiny. Jinými slovy, jedná se o tržní hodnotu všech konečných výrobků a služeb Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vzniká hospodářství za určité období. Pokud by se měly změnit ceny, ale ekonomický výkon by měl zůstat konstantní, pak by se změnil nominální HDP - proto je metrika pro ekonomy a investory někdy zavádějící.

Naproti tomu reálný HDP odpovídá za změny cen, ke kterým může dojít v důsledku inflace nebo deflace. Jednodušší způsob, jak porozumět reálnému HDP, je myslet na něj jako na nominální HDP, který je upraven o změny cen.

Reálný HDP použije ceny v základním roce nebo deflátor HDP k zohlednění změn v ceně. Ekonomové a investoři tak mohou získat lepší představu o skutečné změně ekonomické aktivity v daném období.

Některé běžné mylné představy o nominálním HDP jsou:

1. Zvýšení nominálního HDP znamená také zvýšení ekonomické aktivity.

Jelikož nominální HDP odpovídá za veškeré konečné zboží a služby v ekonomice za současné tržní ceny, lze růst tohoto ekonomického opatření přičíst buď nárůstu množství nebo ceny.

Proto je těžké určit, který z těchto faktorů je zodpovědný za zvýšení nominálního HDP, takže ekonomové a investoři jej obvykle upraví tak, aby zohledňoval změnu cenových hladin.

2. Je snadné porovnat míry nominálního HDP v průběhu času.

Při porovnávání údajů o HDP z různých časových období budou ekonomové a investoři obvykle používat nominální HDP v reálném HDP vs. nominální hrubý domácí produkt (HDP) v reálném HDP a reálný HDP jak pro kvantifikaci celkové hodnoty veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli. protože odstraňuje změny v cenách, ke kterým mohlo dojít (což ukazuje skutečnou změnu v ekonomickém výstupu).

Bylo by obtížné použít nominální HDP, protože bere v úvahu změnu ekonomické produkce a cen. Ekonomové a investoři však použijí nominální HDP při srovnání ekonomické produkce v různých čtvrtletích téhož roku.

Výpočet nominálního hrubého domácího produktu

Existuje několik způsobů, jak vypočítat nominální hrubý domácí produkt:

1. Přístup k výdajům

GDP = C + I + G + (X - I)

Kde:

  • C = Spotřebitelské výdaje: Celková výše výdajů, které jednotlivci utratili za zboží a služby pro osobní potřebu
  • = Obchodní investice: Výše ​​podnikatelské investice, která je vynaložena na investice do nového zlepšení kapitálu nebo rozšíření podnikání
  • G = Vládní výdaje: Výše ​​vládních výdajů v hospodářství, včetně výdajů na novou infrastrukturu
  • (X - I) = Čistý vývoz: Částka, kterou země získá z vývozu, minus kolik utratí za dovoz

Výdajový přístup zohledňuje jak kvantitativní změny, tak převládající tržní ceny, a je tedy vhodným způsobem měření nominálního HDP.

2. Přístup deflátoru HDP

Nominální HDP = deflátor reálného HDP x HDP

Kde:

  • Nominální HDP: Ekonomické opatření, které měří hodnotu všech ekonomických výstupů za převládající tržní ceny
  • Skutečný HDP: Ekonomické opatření, které zohledňuje pouze změnu v množství produkce
  • Deflátor HDP: Měření změny ceny v průběhu času (inflace nebo deflace Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je negativní inflace. Když k ní dojde, hodnota měny roste v průběhu času. Lze tedy zakoupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz.). Vypočítává se jako poměr nominálního HDP k reálnému HDP.

Přístup deflátoru HDP vyžaduje znalost úrovně reálného HDP (úroveň výstupu) a změny ceny (deflátor HDP). Když vynásobíte oba prvky, výsledkem je nominální HDP.

Deflátor HDP: podrobné vysvětlení

Nominální hrubý domácí produkt - HDP Deflato

Deflátor HDP sleduje cenové změny v ekonomice země v průběhu času. Bude to trvat základní rok, kdy se nominální HDP rovná reálnému HDP, a nastaví jej na 100. Jakákoli změna ceny se promítne do nominálního HDP, což povede ke změně deflátoru HDP.

Pokud je například deflátor HDP rok po základním roce 112, znamená to, že průměrná cena produkce vzrostla o 12%.

Příklad

Řekněme, že země produkuje pouze jeden typ zboží - dodržuje níže uvedený roční plán pro množství i cenu.

MnožstvíCenaNominální HDP
Rok 1100 X$10 =$1,000
2. rok110 X$12 =$1,320
3. rok112 X$14 =$1,568
4. rok108 X$13 =$1,404
Rok 5150 X$15 =$2,250

Nominální HDP je odvozen vynásobením objemové produkce aktuálního roku aktuální tržní cenou. Ve výše uvedeném příkladu je nominální HDP v 1. roce 1000 USD (100 x 10 USD) a nominální HDP v 5. roce 2250 USD (150 x 15 USD).

Výše uvedené informace nám říkají, že mezi 1. a 5. rokem se HDP mohl zvýšit kvůli cenám (převládající inflace) nebo množstevnímu výstupu. Pro odvození hlavní příčiny zvýšení HDP by byla zapotřebí další analýza.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Vzorec HDP Vzorec HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně.
  • Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt Hrubý národní produkt (HNP) je měřítkem hodnoty veškerého zboží a služeb produkovaných obyvateli a podniky země. Odhaduje hodnotu konečných produktů a služeb vyráběných obyvateli země bez ohledu na místo výroby.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found