Úspory z rozsahu - Zjistěte, jak dosáhnout ekonomické efektivity

Úspory z rozsahu je ekonomický koncept, který odkazuje na snížení celkových výrobních nákladů Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, je termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz který zobrazuje celkové výrobní náklady společnosti během určitého časového období. když se řada produktů vyrábí spíše společně než samostatně.

Příklad úspor z rozsahu

Vzorec pro úspory z rozsahu

Úspory z rozsahu

  • C (qA) jsou náklady na výrobu množství qA dobrého a zvlášť
  • C (qb) jsou náklady na výrobu množství qb dobrého b samostatně
  • C (qA+ qb) jsou náklady na výrobu množství qA a qb dohromady
  • S je procentuální úspora nákladů, když se zboží vyrábí společně. Proto by S bylo větší než 0, pokud existují úspory z rozsahu.

Příklad úspor z rozsahu

Například restaurace vyrábí hamburgery i sendviče. Náklady na samostatnou výrobu 1 000 000 hamburgerů jsou po 0,50 $. Podobně, pokud se 4 000 000 sendvičů vyrábí samostatně, náklady jsou každý 0,30 $. Pokud se společně vyrobí 1 000 000 hamburgerů a 4 000 000 sendvičů (za použití stejného zařízení pro přípravu a skladování), jsou celkové náklady 1 500 000 USD.

Určení úspor z rozsahu:

  1. Určete C (qA) = 1,000,000 * 0.50 = $500,000
  2. Určete C (qb) = 4,000,000 * 0.30 = $1,200,000
  3. Určete C (qA+ qb) = $1,500,000
  4. Zapojte čísla do vzorce Ekonomie rozsahu

(500 000 $ + 1 200 000 $ - 1 500 000 $) / 1 500 000 $ = 13,33%. Proto jsou náklady na společnou výrobu hamburgerů a sendvičů o 13,33% nižší než náklady na jejich samostatnou výrobu.

Jak dosáhnout úspor z rozsahu?

1. Flexibilní výroba

Flexibilní výroba existuje, pokud lze pomocí stejných výrobních systémů a vstupů vyrobit více produktů - například použití stejných přípravných a skladovacích zařízení při výrobě hamburgerů a hranolků, na rozdíl od použití v samostatných zařízeních.

2. Související diverzifikace

Pokud je společnost schopna využívat své provozní znalosti, zdroje a schopnosti v celé své organizaci, pak může využít výhody související diverzifikace. Například najímání designérů a obchodníků, kteří mohou využít své dovednosti v různých produktových řadách, umožňuje výrobu široké škály produktů.

3. Fúze

Fúze společnosti často umožňují sdílet výzkum a vývoj Fixní a variabilní náklady Náklady lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jejich povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé výdaje na snižování nákladů a diverzifikaci produktového portfolia nebo znalostí. Například dvě farmaceutické společnosti, které se mohou sloučit, mohou spojit své výdaje na výzkum a vývoj a vytvořit nové produkty.

Úspory z rozsahu vs. úspory z rozsahu

Úspory z rozsahu jsou často zaměňovány s úsporami z rozsahu. První zmínka se týká snížení průměrných celkových výrobních nákladů, když se zvyšuje rozmanitost vyráběného zboží. Na druhou stranu, úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu odkazují na nákladovou výhodu, se kterou se společnost potýká, když zvyšuje svoji úroveň produkce. Výhoda vzniká v důsledku inverzního vztahu mezi fixními náklady na jednotku a vyrobeným množstvím. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce odkazují na úspory nákladů dosažené zvýšením rozsah výroby jednoho zboží.

Úspory z rozsahu: Úspora nákladů díky zvýšené produkci odlišných produktů využívajících stejné operace. Úspory z rozsahu snižují průměrné náklady na výrobu více produktů.

Úspory z rozsahu: Úspora nákladů díky zvýšené produkci stejného produktu. Úspory z rozsahu snižují průměrné náklady na výrobu jednoho produktu.

Důležitost ekonomik rozsahu

Úspory z rozsahu umožňují společnosti získat efektivitu z výroby větší škály produktů. Společnost je schopna prodávat větší škálu produktů a také reagovat na změny preferencí spotřebitelů. Snižuje rizika pro společnost tím, že umožňuje související diverzifikaci. Pokud by hlavní výrobce automobilů vyráběl pouze SUV, byla by společnost citlivá na změny na trhu (pokud by například prudký nárůst cen ropy a spotřebitelé přešli na nákup ekologičtějších automobilů).

Související čtení

Pokud se chcete dozvědět více a posunout svou kariéru, podívejte se na následující bezplatné finanční zdroje:

  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Struktura nákladů Struktura nákladů Struktura nákladů odkazuje na typy nákladů, které podniku vzniknou, a obvykle se skládá z fixních a variabilních nákladů. Fixní náklady zůstávají nezměněny
  • Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách Zákon o dodávkách je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho dodávky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá.
  • Nepružná poptávka Nepružná poptávka Nepružná poptávka je, když se poptávka kupujícího nemění tolik jako změny cen. Když se cena zvýší o 20% a poptávka poklesne pouze o 1%, říká se, že je nepružná.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found