Oceňování majetku - definice, metody a důležitost

Ocenění majetku se jednoduše vztahuje k hodnotě přiřazené konkrétní vlastnosti, včetně akcií. Sklad Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. opce, dluhopisy, budovy, stroje nebo pozemky, které se obvykle provádějí, když má být společnost nebo aktivum prodáno, pojištěno nebo převzato. Aktiva lze rozdělit do hmotných a nehmotných aktiv. Ocenění lze provést buď na aktivu, nebo na závazku, jako jsou dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. vydané společností.

Oceňování majetku

Ocenění majetku - ocenění hmotného majetku

Hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou podobu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví, které se týkají majetku společnosti, který je fyzický nebo který lze vidět a který koupila organizace za účelem výroby svých výrobků nebo zboží nebo za účelem poskytnutí služby, které nabízí. Hmotný majetek lze kategorizovat jako stálý, jako jsou stavby, pozemky a stroje, nebo běžný, jako hotovost.

Dalšími příklady aktiv jsou firemní vozidla, vybavení IT, investice, platby a zásoby na skladě, stejně jako potvrzené objednávky.

Výpočet hodnoty hmotného aktiva:

  • Společnost musí nahlédnout do své rozvahy a identifikovat hmotný a nehmotný majetek.
  • Od celkových aktiv odečtěte celkovou hodnotu nehmotných aktiv.
  • Z toho, co zbylo, odečtěte celkovou hodnotu závazků. Zbývají čistá hmotná aktiva nebo ocenění aktiv.

Zvažte následující jednoduchý příklad:

  • Bilanční celková aktiva: 5 milionů dolarů
  • Celková nehmotná aktiva: 1,5 milionu dolarů
  • Pasiva celkem: 1 milion dolarů
  • Hmotný majetek celkem: 2,5 milionu dolarů

Ve výše uvedeném příkladu se celková aktiva společnosti ABC rovnají 5 milionům dolarů. Když se odečte celková nehmotná aktiva ve výši 1,5 milionu USD, zbývá 3,5 milionu USD. Po odečtení celkových závazků, což je další 1 milion USD, zbývá pouze 2,5 milionu USD, což je celková hodnota hmotného majetku.

Ocenění majetku - ocenění nehmotného majetku

Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. jsou aktiva, která nemají žádnou fyzickou formu. Mohou zahrnovat patenty, loga, franšízy a ochranné známky.

Řekněme například, že nadnárodní společnost s aktivy ve výši 15 miliard dolarů jednoho dne zkrachuje a žádný z jejích hmotných aktiv nezůstane. Stále může mít hodnotu díky svým nehmotným aktivům, jako je logo a patenty, které by mnoho investorů a dalších společností mohlo zajímat.

Další informace najdete na kurzu Finance's Business Valuation Modeling.

Metody oceňování majetku

Ocenění dlouhodobého majetku lze provést různými způsoby, mezi které patří:

1. Metoda nákladů

Metoda nákladů je nejjednodušší způsob oceňování aktiv. To se provádí založením hodnoty na ceně, za kterou bylo aktivum zakoupeno.

2. Metoda tržní hodnoty

Metoda tržní hodnoty zakládá hodnotu aktiva na jeho tržní ceně nebo jeho projektované ceně při prodeji na volném trhu. Při absenci podobných aktiv na otevřeném trhu se používá metoda reprodukční hodnoty nebo metoda čisté realizovatelné hodnoty.

3. Základní skladová metoda

Metoda základního skladu vyžaduje, aby společnost udržovala určitou úroveň zásob, jejichž hodnota je hodnocena na základě hodnoty základního skladu.

4. Standardní metoda nákladů

Metoda standardních nákladů používá místo skutečných nákladů očekávané náklady, často na základě minulých zkušeností společnosti. Náklady jsou získány zaznamenáním rozdílů mezi očekávanými a skutečnými náklady.

Další informace najdete na kurzu Finance's Business Valuation Modeling.

Obrázek 1. Model fotbalového hřiště z kurzu Finance Business Valuation

Důležitost ocenění majetku

Oceňování majetku je jednou z nejdůležitějších věcí, které musí společnosti a organizace udělat. Existuje mnoho důvodů pro ocenění aktiv, včetně následujících:

1. Správná cena

Oceňování majetku pomáhá identifikovat správnou cenu aktiva, zejména pokud je nabízeno ke koupi nebo prodeji. Je to výhodné jak pro kupujícího, tak pro prodejce, protože první nemusí platit více, než je hodnota aktiva, ani druhý nebude platit méně, než je hodnota aktiva.

2. Daně

Každý jednotlivec nebo organizace, která vlastní majetek nebo jiná aktiva, musí ze svých aktiv platit daně. Oceněním majetku se daně počítají přesně.

3. Fúze společnosti

V případě, že se dvě společnosti spojují, nebo pokud má být společnost převzata, je ocenění aktiv důležité, protože pomáhá oběma stranám rozšiřovat podnikání.

4. Žádost o půjčku

Pokud společnost požádá o půjčku, může banka nebo finanční instituce požadovat zajištění jako ochranu před možným nesplácením dluhu. Poté, co věřitel určí výši úvěru, který může pokrýt společnost nabízející svá aktiva jako kolaterál, je zapotřebí ocenění aktiv.

5. Audit

Společnosti, zejména veřejné, jsou regulovány, což znamená, že kvůli transparentnosti musí předkládat finanční audity a zprávy. Součástí procesu auditu je ověření hodnoty aktiv.

Další informace najdete na kurzu Finance's Business Valuation Modeling.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce oceňováním aktiv. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Specialista na oceňování podniku Specialista na oceňování podniku Oceňování podniku se týká procesu stanovení skutečné hodnoty podniku. Majitelé spolupracují se specialistou na oceňování podniků, aby jim pomohli získat objektivní odhad hodnoty jejich podnikání. K určení reálné hodnoty podniku vyžadují služby specialistů na oceňování podniků.
  • Hodnota akcií Hodnota akcií Hodnota akcií může být definována jako celková hodnota společnosti, kterou lze přiřadit akcionářům. Chcete-li vypočítat hodnotu vlastního kapitálu, postupujte podle této příručky z financí.
  • Přístup k tržnímu ocenění Přístup k tržnímu ocenění Tržní přístup je oceňovací metoda používaná ke stanovení hodnoty podniku, nehmotného aktiva, podílu na vlastnictví podniku nebo cenného papíru
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found