Pomyslná hodnota - definice, použití v swapech a kapitálových opcích

Nominální hodnota (také známá jako pomyslná částka nebo pomyslná částka jistiny) je nominální hodnota, na základě které jsou stanoveny výpočty plateb za finanční nástroj (např. Swap). Jinými slovy, pomyslná částka označuje, kolik peněz je ovládáno pozicí na konkrétním finančním nástroji.

Pomyslná hodnota

Nominální hodnota je kótována pro různé deriváty, jako jsou swapy, opce na akcie a futures futures kontrakt futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. . Obvykle se používá k rozlišení celkové hodnoty pozice od celkových nákladů požadovaných k získání pozice.

Pomyslná hodnota vs. tržní hodnota

Pojem fiktivní hodnoty nesmí být zaměňován s pojmem tržní hodnoty. Ačkoli oba pojmy popisují hodnotu finančního zajištění, koncepty se používají v různých kontextech.

Pomyslná hodnota je celková hodnota pozice ve finančním zabezpečení. Přesně řečeno, určuje, kolik peněz je pozice v kontrole cenných papírů. Jinými slovy, na hodnotu lze pohlížet jako na teoretickou hodnotu pozice v cenných papírech.

Naopak, Tržní hodnota označuje tržní hodnotu zabezpečení stanovenou kupujícími a prodávajícími. Je to v zásadě cena finančního zajištění, za kterou je možné jej koupit nebo prodat. Proto je tržní hodnota skutečnou hodnotou pozice v cenných papírech.

Použití v úrokových swapech

Úrokové swapy Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiné, jsou swapy, ve kterých se protistrany dohodly na výměně budoucích úrokových plateb. Úrokové platby se počítají z předem stanovené pomyslné hodnoty jistiny. Nominální hodnota může být denominována v jakékoli měně a může nabývat jakékoli hodnoty.

Splatné splátky úrokové sazby se počítají pravidelně vynásobením příslušných úrokových sazeb pomyslnou hodnotou jistiny. Přísně vzato, nominální hodnota jistiny v úrokových swapech je čistě teoretická hodnota, která se používá pouze pro výpočet úrokových plateb.

Použití v měnových swapech

Měnové swapy Měnová swapová smlouva Měnová swapová smlouva (známá také jako meziměnová swapová smlouva) je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu úrokových plateb a v určitých případech i výměnu jistiny, které jsou denominovány v různých měnách. lze považovat za typ úrokových swapů, při nichž si protistrany vyměňují splátky jistiny a úroků v různých měnách (např. americký dolar vs. britská libra). Podobně jako u úrokových swapů je výpočet úrokových plateb u měnových swapů také založen na předem stanovených pomyslných hodnotách jistiny.

Měnové swapy zahrnují dvě nominální hodnoty denominované ve dvou různých měnách. Na rozdíl od úrokových swapů zahrnují měnové swapy také výměnu pomyslných hodnot jistiny.

Používá v opcích na kapitál

Akciové opce Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli (například na výzvu nebo na prodej) poskytují právo, nikoli však povinnost koupit nebo prodat podkladové akcie za stanovenou cenu v určitém okamžiku v budoucnosti. Každá možnost obvykle poskytuje příležitost ke koupi nebo prodeji 100 akcií. Nominální hodnota pro opce na akcie je celková hodnota pozice v opcích, které investor drží.

Jinými slovy, nominální hodnotu opce lze určit vynásobením počtu podkladových akcií realizační cenou Strike Price Strike price je cena, za kterou může držitel opce uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru , v závislosti na tom, zda drží opci na hovor nebo opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. podílu. Pokud například kupní opce poskytuje svému držiteli právo na získání 100 podkladových akcií za 15 USD za akcii, nominální hodnota této opce je 1 500 USD (15 $ x 100).

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Vložená opce Vložená opce Vložená opce je ustanovení o finančním zajištění (obvykle v dluhopisech), které poskytuje emitentovi nebo držiteli cenného papíru určité právo, ale nikoli povinnost provádět v určitém okamžiku v budoucnu nějaké akce. Vložené možnosti existují pouze jako součást finančního zabezpečení
  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Sekundární trh Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE).
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found