Stupeň finanční páky - definice, vzorec a příklad

Stupeň finanční páky je finanční poměr, který měří citlivost fluktuací celkové ziskovosti společnosti na volatilitu jejích provozních výnosů způsobenou změnami její kapitálové struktury Struktura kapitálu Struktura kapitálu odkazuje na výši dluhu a / nebo vlastního kapitálu zaměstnaného společnost k financování svých operací a financování svých aktiv. Kapitálová struktura firmy. Stupeň finanční páky je jednou z metod používaných ke kvantifikaci finančního rizika společnosti (riziko spojené s tím, jak společnost financuje své operace).

Stupeň finanční páky

Co je finanční páka?

Finanční páka je hlavním zdrojem finančních rizik. Vydáním většího dluhu vznikají společnosti fixní náklady spojené s dluhem (splátky úroků). Neschopnost společnosti plnit závazky může mít za následek finanční potíže nebo dokonce bankrot. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. .

Společnosti s vysokou mírou zadlužení mohou během recese čelit významným finančním problémům, protože jejich provozní výnosy rychle poklesnou, a tedy i jejich celková ziskovost. Upozorňujeme, že daně nemají vliv na míru finanční páky.

Vysoká míra finanční páky naznačuje, že i malá změna páky společnosti může vést k výraznému kolísání ziskovosti společnosti. Vysoká míra pákového efektu se také může promítnout do volatilnější ceny akcií kvůli vyšší volatilitě výnosů společnosti. Zvýšená volatilita cen akcií znamená, že společnost je nucena zaznamenat vyšší výdaje za vynikající opce na akcie, což představuje vyšší cenu dluhu. Společnosti s extrémně volatilními provozními příjmy by proto neměly mít podstatnou páku, protože existuje vysoká pravděpodobnost finanční tísně pro podnik.

Vzorec pro stupeň finanční páky

Existuje několik způsobů, jak vypočítat míru finanční páky. Volba metody výpočtu závisí na cílech a kontextu analýzy. Například vedení společnosti se často chce rozhodnout, zda má nebo nemá vydat větší dluh. V takovém případě je čistý zisk Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. by bylo vhodným měřítkem ziskovosti společnosti:

Stupeň finanční páky vzorec - čistý příjem

Pokud však chce investor určit dopady rozhodnutí společnosti získat další pákový efekt, je zisk na akcii (EPS) zisk na akcii (EPS) zisk na akcii (EPS) klíčovou metrikou používanou k určení podílu společného akcionáře na zisk společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie, což je vhodnější údaj z důvodu silného vztahu metriky s cenou akcií společnosti.

Stupeň finanční páky - EPS

Nakonec existuje vzorec, který umožňuje vypočítat míru finanční páky v konkrétním časovém období:

Stupeň finanční páky - časové období

Příklad stupně finanční páky

ABC Corp. se připravuje na zahájení nového projektu, který bude vyžadovat značné externí financování. Vedení společnosti chce zjistit, zda může bezpečně vydat značné množství dluhu na financování nového projektu. V současné době EBIT průvodce EBIT společnosti znamená zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. je 500 000 $ a platby úroků jsou 100 000 $.

Aby bylo možné učinit rozhodnutí, vedení společnosti chce prozkoumat její míru finanční páky:

Ukázkový výpočet

Ukazuje, že 1% změna finanční páky společnosti změní její provozní příjem o 1,25%.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Výplaty úroků Splatné úroky Splatný úrok je účet pasiv uvedený v rozvaze společnosti, který představuje částku úrokových nákladů, které vznikly k dnešnímu dni, ale které nebyly k datu v rozvaze zaplaceny. Představuje částku úroku, který je v současné době dlužen věřitelům, a je obvykle běžným závazkem
  • Finanční ukazatele Finanční ukazatele
  • Provozní výnosy Provozní výnosy Provozní výnosy, označované také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), představují částku zbývající po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found