Výměna celkových výnosů - Pochopte, jak fungují výměny celkových výnosů

Swap celkového výnosu je smlouva mezi dvěma stranami, které si směňují výnos z finančního aktiva Finanční aktiva Finanční aktiva se vztahují na aktiva, která vyplývají ze smluvních dohod o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiné účetní jednotky. Klíč mezi nimi. V této dohodě jedna strana provádí platby na základě stanovené sazby, zatímco druhá strana provádí platby na základě celkové návratnosti podkladového aktiva. Podkladovým aktivem může být dluhopis, vlastní kapitál Akcionáři Akciové Akciové akcionáře (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - úroky z pasiv nebo půjčka. Banky a další finanční instituce používají dohody TRS k řízení rizikové prémie Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je další výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia místo bezrizikových aktiv. s minimálními výdaji v hotovosti. V posledních letech se však swapy na celkový výnos staly populárnějšími kvůli zvýšené regulační kontrole po údajné manipulaci se swapy úvěrového selhání Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu proti selhání a další rizika. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky (CDS).

Ve smlouvě TRS získává strana přijímající celkový výnos jakýkoli příjem generovaný finančním aktivem, aniž by jej vlastně vlastnil. Přijímající strana těží z jakéhokoli zvýšení ceny aktiv během doby trvání smlouvy. Příjemce musí poté zaplatit majiteli aktiva základní úrokovou sazbu po dobu životnosti TRS. Vlastník aktiva propadá riziku spojenému s aktivem, ale absorbuje riziko úvěrové expozice, kterému je aktivum vystaveno. Například pokud cena aktiva během životnosti TRS poklesne, příjemce zaplatí majiteli aktiva částku rovnající se částce poklesu ceny aktiva.

Struktura swapové transakce s celkovým výnosem

Smlouva TRS se skládá ze dvou stran, tj. Plátce a příjemce. Plátcem může být banka, zajišťovací fond, pojišťovna nebo jiný správce portfolia s pevným výnosem bohatý na hotovost. Plátce celkového výnosu souhlasí s tím, že příjemci TRS vyplatí celkový výnos z podkladového aktiva, přičemž mu budou vypláceny úrokové výnosy založené na LIBOR od druhé strany - příjemce celkového výnosu. Podkladovým aktivem může být podnikový dluhopis, bankovní půjčka nebo státní dluhopis.

Celkový výnos pro příjemce zahrnuje platby úroků z podkladového aktiva plus jakékoli zhodnocení tržní hodnoty aktiva. Příjemce celkové návratnosti zaplatí plátci (vlastníkovi aktiv) platbu založenou na LIBORU a částku rovnající se jakémukoli odpisu hodnoty aktiva (v případě, že hodnota aktiva během životnosti TRS poklesne - žádná taková platba nastane, pokud hodnota aktiva vzroste, protože jakékoli zhodnocení hodnoty aktiva přijme přijímač TRS). Plátce TRS (vlastník aktiv) nakupuje ochranu před možným poklesem hodnoty aktiva tím, že souhlasí se zaplacením všech budoucích pozitivních výnosů aktiva přijímači TRS výměnou za plovoucí proudy plateb.

Celková návratnost

Kdo investuje do swapů s celkovým výnosem

Mezi hlavní účastníky trhu s výměnou celkových výnosů patří velcí institucionální investoři, jako jsou investiční banky, podílové fondy, komerční banky, penzijní fondy, fondy fondů Fond fondů (FOF) Fond fondů (FOF) je investiční nástroj, kde fond investuje do portfolia složeného spíše z akcií jiných fondů. , fondy soukromého kapitálu, pojišťovací společnosti, nevládní organizace a vlády. Na trhu se rovněž účastní vozidla zvláštního určení (SPV), jako jsou REIT a CDO. Transakce TRS byly tradičně většinou mezi komerčními bankami, kde banka A již překročila své rozvahové limity, zatímco druhá banka B měla stále k dispozici kapacitu rozvahy. Banka A by mohla přesunout aktiva ze své rozvahy a vydělat na těchto aktivech další příjem, zatímco banka B by aktiva pronajala a prováděla pravidelné platby bance A, stejně jako kompenzovala odpisy nebo ztrátu hodnoty.

Zajišťovací fondy a SPV jsou považovány za hlavní hráče na trhu swapů s celkovým výnosem, využívající TRS pro arbitráž s pákovým efektem. Za zajištění obvykle platí hedgeový fond, který hledá expozici vůči konkrétním aktivům, leasingem aktiv od velkých institucionálních investorů, jako jsou investiční banky a podílové fondy. Hedgeové fondy doufají, že získají vysoké výnosy z leasingu aktiva, aniž by musely platit plnou cenu za jeho vlastnictví, čímž se zvýší jejich investice. Na druhé straně vlastník aktiva očekává, že vygeneruje další příjem ve formě plateb založených na LIBOR a získání záruky proti kapitálovým ztrátám. Vydavatelé CDO uzavírají dohodu TRS jako prodejci ochrany, aby získali expozici vůči podkladovému aktivu, aniž by ho museli kupovat. Emitenti dostávají úroky z podkladového aktiva, zatímco vlastník aktiv zmírňuje úvěrové riziko.

Výhody swapů s celkovým výnosem

Jednou z výhod swapů s celkovým výnosem je jeho provozní efektivita. V dohodě TRS se příjemce celkové návratnosti nemusí zabývat inkasem úroků, vypořádáním, výpočty plateb a zprávami, které jsou vyžadovány při převodu vlastnictví. Vlastník aktiva si ponechává vlastnictví aktiva a příjemce nemusí řešit proces převodu aktiv. Datum splatnosti dohody TRS a termíny plateb jsou dohodnuty oběma stranami. Datum splatnosti smlouvy TRS nemusí odpovídat datu expirace podkladového aktiva.

Další významnou výhodou swapu s úplným výnosem je to, že umožňuje přijímači TRS provést investici s využitím pákového efektu, a tím maximálně využít svůj investiční kapitál. Na rozdíl od smlouvy o zpětném odkupu, kdy dochází k převodu vlastnictví aktiv, ve smlouvě TRS neexistuje žádný převod vlastnictví. To znamená, že příjemce celkové návratnosti nemusí k nákupu aktiv vyložit značný kapitál. Místo toho TRS umožňuje příjemci těžit z podkladového aktiva, aniž by jej vlastně vlastnil, což z něj činí nejpreferovanější formu financování pro zajišťovací fondy a SPV (Special Purpose Vehicles).

Rizika spojená s výměnou celkových výnosů

Existuje několik typů rizik, kterým jsou strany ve smlouvě TRS vystaveny. Jedním z nich je riziko protistrany. Když hedgeový fond uzavře více smluv TRS o podobných podkladových aktivech, jakýkoli pokles hodnoty těchto aktiv bude mít za následek snížené výnosy, protože fond pokračuje v pravidelných platbách plátci / vlastníkovi TRS. Pokud pokles hodnoty aktiv bude pokračovat po delší dobu a hedgeový fond nebude dostatečně kapitalizován, bude plátci vystaven riziku selhání fondu. Riziko může být zvýšeno vysokou tajností zajišťovacích fondů a zacházením s takovými aktivy jako s podrozvahovými položkami.

Obě strany ve smlouvě TRS jsou ovlivněny úrokovým rizikem. Platby provedené příjemcem celkové návratnosti se rovnají LIBOR +/- dohodnuté rozpětí. Zvýšení LIBOR během dohody zvyšuje platby splatné plátci, zatímco pokles LIBOR snižuje platby plátci. Riziko úrokové sazby je na straně příjemce vyšší a může riziko zajistit prostřednictvím úrokových derivátů, jako jsou futures.

Další zdroje

Další informace o swapových dohodách a faktorech úrokových sazeb naleznete v následujících finančních zdrojích:

  • Úrokový swap Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Akciová riziková prémie Akciová riziková prémie Akciová riziková prémie je rozdíl mezi výnosy z vlastního kapitálu / jednotlivých akcií a bezrizikovou mírou výnosu. Jde o náhradu investorovi za to, že podstoupil vyšší míru rizika a investoval do vlastního kapitálu než do bezrizikových cenných papírů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found