Úvěrové memorandum - přehled, použití, způsoby vypořádání

Úvěrové memorandum - často zkrácené na dobropis - je dáno zákazníkovi prodejcem, který poskytuje zboží a / nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uváděn na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby při poskytování služby je nehmotný předmět, který vzniká z. Poznámka je vydána jako způsob, jak snížit částku, kterou dluží zákazník. Odpočet je převzat z faktury, která byla dříve vystavena, což je nejběžnější typ úvěrového memoranda.

Úvěrové memorandum

Existuje další typ úvěrového memoranda, který účinně dělá totéž. Banka zašle dobropis poté, co zvýší běžný účet jednotlivce Ověření účtu Ověření účtu je typ vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají u finančních institucí za účelem výběru a vložení peněz. Běžný účet, známý také jako transakční nebo poptávkový účet, je velmi likvidní. Jednoduše řečeno, poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům. s ohledem na konkrétní transakci.

Souhrn:

  • Nejběžnější typ úvěrového memoranda (nebo dobropisu) vydává prodávající a dává ho kupujícímu jako prostředek ke snížení částky, kterou kupující dluží.
  • Úvěrová memoranda se obvykle vydávají kvůli sporu o cenu nebo kvůli vracení zboží kupujícím.
  • Pokud kupující zaplatil celou dlužnou částku, může buď použít dobropis k vyrovnání budoucích faktur nebo požadovat platbu v hotovosti; kupující, který nezaplatil, může dobropis použít pouze jako částečné vyrovnání, stále je však povinen zaplatit dlužnou částku po snížení.

Proč jsou vydávána úvěrová memoranda?

Úvěrová memoranda mohou být vydána z mnoha důvodů. Mezi nejčastější důvody patří kupující, který vrací zboží, spor o cenu nebo jako marketingový příspěvek 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k strategickému umístění firmy . 5 P z. Dobropis znamená, že strana, která provedla nákup od prodávajícího, nakonec nezaplatí celou částku dlužnou v době nákupu.

Jak jsou vypořádána kreditní memoranda

Pokud kupující zaplatil celou částku faktury, má dvě možnosti, jak vyrovnat nesrovnalosti ve svůj prospěch. Jednou z možností je použít úvěrové memorandum k jakýmkoli budoucím platbám prodávajícímu. Kupující také může místo toho požádat o platbu v hotovosti na základě toho, co prodávající dluží kupujícímu.

Pokud kupující prodejci dosud nic nezaplatil, může dobropis použít pouze jako částečný zápočet faktury. Po snížení uvedeném v poznámce budou i nadále povinni uhradit dlužné částky.

Pokud jde o zaznamenání úvěrového memoranda, kupující zaznamená poznámku na své závazky. Závazky Závazky Závazky jsou závazky vzniklé, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považována za jednu z nejlikvidnějších forem bilance krátkodobých závazků. Prodejce pak musí také zaznamenat poznámku jako redukci, ale jedná se o redukci jeho pohledávek (přicházejících peněz).

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Záruční list Záruční list Záručním listem se rozumí písemný závazek vydaný bankou na žádost zákazníka, který uzavřel kupní smlouvu na nákup zboží od dodavatele, poskytující záruku, že zákazník splní povinnosti smlouva uzavřená s dodavatelem. Kromě nákupu zboží, a
  • Nástroj revolvingového úvěru Nástroj revolvingového úvěru Nástroj revolvingového úvěru je úvěrová linka, která je sjednána mezi bankou a podnikem. Dodává se se stanovenou maximální částkou a
  • Nákupní objednávka Nákupní objednávka Nákupní objednávka je komerční zdrojový dokument, který vydává obchodní oddělení obchodu při zadávání objednávky u prodejců firmy nebo
  • Obchodní úvěr Obchodní úvěr Obchodní úvěr je dohoda nebo porozumění mezi obchodními agenty, které umožňují výměnu zboží a služeb

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found