Poměr čistého dluhu k EBITDA - průvodce, vzorec, příklady dluhu / EBITDA

Poměr čistého dluhu k zisku před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) měří finanční páku Finanční páka Finanční páka označuje množství vypůjčených peněz použitých na nákup aktiva s očekáváním, že příjem z nového aktiva překročí náklady na půjčku. a schopnost společnosti splácet svůj dluh Starší a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový stack. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh. Poměr čistého dluhu k EBITDA (dluh / EBITDA) v zásadě naznačuje, jak dlouho by společnost potřebovala operovat na své současné úrovni, aby splatila celý svůj dluh. Poměr běžně používají ratingové agentury Ratingová agentura Ratingová agentura je společnost, která hodnotí finanční sílu společností a vládních subjektů, zejména jejich schopnost splnit jistinu a určit pravděpodobnost selhání společnosti v jejím dluhu.

Vzorec

Vzorec poměru dluhu k EBITDA je následující:

Vzorec čistého dluhu k EBITDA (aka dluh / EBITDA)

Kde:

  • Čistý dluh se počítá jako krátkodobý dluh + dlouhodobý dluh - hotovost a peněžní ekvivalenty.
  • EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady znamená zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací.

Praktický příklad ukazatele EBITDA

Například společnost McDonald’s Corporation uvedla následující údaje za fiskální rok končící 31. prosince 2016:

Poměr čistého dluhu k EBITDA - McDonald's

Dluh vůči EBITDA společnosti McDonald’s se počítá takto:

Čistý dluh vůči EBITDA - McDonald's (dluh / ebitda)

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si šablonu poměru čistého debetu k EBITDA zdarma!

Výklad

Analytici obecně preferují nízký poměr čistého dluhu k EBITDA, protože naznačuje, že společnost není příliš zadlužená a měla by být schopna splácet své dluhové závazky. Naopak, pokud je poměr čistého dluhu k EBITDA vysoký, znamená to, že společnost je dluhem silně zatížena. Tato situace by snížila úvěrový rating společnosti a investoři by proto vyžadovali vyšší výnosy z dluhopisů, aby kompenzovali vyšší riziko selhání. Společnosti McDonald’s Corporation přidělil Standard & Poor’s (S&P) rating BBB +, agentuře Moody’s rating Baa1 a Fitch rating BBB:

Hodnocení společnosti McDonald's - dluh / ebitda

Zdroj: Informace shromážděné na Capital IQ CapIQ CapIQ (zkratka pro Capital IQ) je platforma pro průzkum trhu navržená společností Standard & Poor’s (S&P). Platforma je široce používána v mnoha oblastech podnikového financování, včetně investičního bankovnictví, výzkumu kapitálu, správy aktiv a dalších. Platforma Capital IQ poskytuje v roce 2018 výzkum, data a analýzy pro soukromé, veřejné.

Čistý poměr dluhu k EBITDA nad 4 nebo 5 je obecně považován za vysoký a je považován za rudou vlajku, která vyvolává obavy ratingových agentur, investorů, věřitelů a analytiků. Poměr se však významně liší mezi průmyslovými odvětvími, protože každé odvětví se velmi liší v kapitálových požadavcích. Ve výsledku se nejlépe používá k porovnání společností ve stejném odvětví. V úvěrové smlouvě mezi společností a věřitelem věřitel často požaduje, aby společnost zůstala pod určitým poměrem čistého dluhu k EBITDA.

Klíčové jídlo

  • Poměr čistého dluhu k EBITDA měří schopnost společnosti splácet dluh EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady.
  • Poměr běžně používají ratingové agentury Ratingová agentura Ratingová agentura je společnost, která hodnotí finanční sílu společností a vládních subjektů, zejména jejich schopnost splnit jistinu a přiřadit společnosti rating.
  • Nízký poměr je preferován a naznačuje, že společnost není příliš zadlužená.
  • Vysoký poměr naznačuje, že společnost má vysokou úroveň dluhu, a může proto vést k nižšímu ratingu (proto je společnost povinna nabízet vyšší výnosy z dluhopisů).
  • Ideální poměr dluhu k EBITDA do značné míry závisí na odvětví, protože odvětví se velmi liší z hlediska průměrných kapitálových požadavků. Poměr větší než 5 je však obvykle důvodem k obavám.
  • Aby bylo zajištěno, že společnost je schopna splácet dluhové závazky, smlouvy o půjčce obvykle specifikují smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka). které určují rozsah, pod který může poměr čistého dluhu / EBITDA společnosti spadat.

Související čtení

Děkujeme za přečtení finančního vysvětlení poměru čistého dluhu k EBITDA. Finance nabízí Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ FMVA® Certification Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari a další školení pro finanční profesionály. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další relevantní finanční zdroje níže.

  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found