Relativní cenová síla (RPS) - definice, vzorec, jak interpretovat

Relativní cenová síla (RPS), známá také jako relativní síla, je poměr mezi cenovým trendem ceny akcií ve srovnání s cenovým trendem na trhu. RPS se běžně používá v technické analýze Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. a nesmí být zaměňována s relativním cenovým indexem.

Relativní cenová síla

Stručné shrnutí:

  • Relativní cenová síla (RPS) porovnává cenový trend akcie s trhem.
  • RPS> 1 znamená, že akcie překonaly trh, RPS <1 znamená, že akcie překonaly trh, a RPS = 1 znamená, že akcie fungovaly na stejné úrovni jako trh.
  • RPS může být zavádějící, protože využívá historická data a nebere v úvahu riziko.

Vzorec pro relativní cenovou sílu

Vzorec pro RPS je následující:

Relativní cena - vzorec

Kde:

  • Trendová cena akcie je procentuální změna ceny akcií za určité časové období; a
  • Trendová cena trhu je procentuální změna trhu za určité časové období.

Alternativně lze pro jmenovatele použít jiné metriky, například trendovou cenu odvětví nebo trendovou cenu jiné akcie, v závislosti na tom, s čím chce investor porovnat.

Příklad síly relativní ceny

John je hybný investor Momentum Investing Momentum investování je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které hledají akcie, které rostou nejrychleji ve srovnání s trhem. Kromě trendové ceny trhu je uvedena trendová cena tří různých akcií. Na základě samotného RPS, jaké zásoby by si John pravděpodobně vybral?

Ukázková data - výkon od začátku roku

RPS Stock 1 je 47% / 33% = 1.42.

RPS akcie 2 je 12% / 33% = 0.36.

RPS akcie 3 je 54% / 33% = 1.64.

Na základě samotného RPS by si John pravděpodobně vybral Stock 3.

Interpretace relativní síly cen

Relativní cenová síla je indikátorem cenové hybnosti. Vyšší RPS je vždy žádoucí. RPS vyšší než 1,0 naznačuje, že akcie překonaly trh. RPS rovný 1,0 znamená, že akcie fungovaly shodně s trhem. RPS nižší než 1,0 naznačuje, že akcie nedosahovaly dobrých výsledků na trhu.

Omezení síly relativní ceny

1. Historická data

Relativní cenová síla využívá historická data - minulá výkonnost není ukazatelem budoucí výkonnosti. Proto akcie s vyšším RPS ve srovnání s jinými akciemi neznamená, že akcie jsou lepším výběrem v pohybu.

2. Žádné rizikové faktory

Relativní cenová síla může být zavádějícím ukazatelem, protože nebere v úvahu riziko. RPS je čistým porovnáním mezi výnosy a nezohledňuje riziko přijaté k vytvoření tohoto výnosu.

Při výběru akcií by neměl být jediným určujícím činitelem RPS. Další technické ukazatele, včetně konvergence klouzavého průměru divergence (MACD) MACD oscilátor - technická analýza Oscilátor MACD se používá ke zkoumání krátkodobé konvergence a divergence klouzavého průměru. MACD oscilátor je technický indikátor s dvojitým okrajem v tom, že nabízí obchodníkům a analytikům schopnost sledovat trendy na trhu a měřit dynamiku cenových změn. , jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a index relativní síly (RSI) a fundamentální analýza Základní analýza V účetnictví a financích je fundamentální analýza metodou hodnocení vnitřní hodnoty cenného papíru analýzou různých makroekonomických a mikroekonomických faktorů. Konečným cílem základní analýzy je kvantifikovat skutečnou hodnotu cenného papíru. by měl být používán ve spojení s RPS.

Investice založené na RPS

I přes vnímaný nedostatek užitečnosti RPS - proč jej investoři používají?

Investoři používají RPS, protože se domnívají, že poskytuje pohled na budoucí cenovou dynamiku. Užitečnost RPS je založena na předpokladu hybnosti - předpokládá se, že zásoby s rostoucím RPS budou i nadále růst. Investoři se navíc domnívají, že společnosti s vysokým RPS přilákají další investory, aby investovali do akcií (čímž se zvýší cena akcií).

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • McClellan oscilátor McClellan oscilátor - technická analýza McClellan oscilátor je typ hybného oscilátoru. McClellanův oscilátor se počítá pomocí exponenciálních klouzavých průměrů a je navržen tak, aby spíše naznačoval sílu nebo slabost cenového pohybu než jeho směr.
  • Relative Strength Index (RSI) Relative Strength Index (RSI) Relative Strength Index (RSI) je jedním z nejpopulárnějších a nejpoužívanějších hybných oscilátorů. Původně jej vyvinul známý strojní inženýr, který se stal technickým analytikem J. Wellesem Wilderem. RSI měří rychlost i rychlost změny ceny
  • Rychlostní čáry Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry jsou analytický nástroj používaný k určení úrovní podpory a odporu. Nejsou určeny k použití jako samostatný technický indikátor.
  • Trojúhelníkové vzory Trojúhelníkové vzory - technická analýza Trojúhelníkové vzory jsou běžné grafové vzory, které by měl každý obchodník znát. Vzory trojúhelníků jsou důležité, protože pomáhají naznačovat pokračování býčího nebo medvědího trhu. Mohou také pomoci obchodníkovi při zjišťování obrácení trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found