IPO (počáteční veřejná nabídka) - Jak jsou společnosti oceňovány a uvedeny na seznam

Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií Sklad Co je akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. vydané společností pro veřejnost. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu. Rizikový kapitál Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje finanční prostředky v rané fázi, rozvíjející se společnosti s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví kapitalisté riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, vydělají významné výnosy. nebo andělští investoři Angel Investor Anjel investor je osoba nebo společnost, která poskytuje kapitál pro začínající podniky výměnou za majetkovou účast nebo převoditelný dluh. Mohou poskytnout jednorázovou investici nebo průběžnou kapitálovou injekci, která pomůže podnikům projít obtížnými počátečními fázemi.). Když společnost prochází IPO, široká veřejnost může poprvé koupit akcie a vlastnit část společnosti. O IPO se často hovoří jako o „zveřejnění“ a proces upisování obvykle vede investiční banka IBD - divize investičního bankovnictví IBD je zkratka pro divizi investičního bankovnictví v rámci celkové investiční banky. IBD je odpovědná za spolupráci s korporacemi, institucemi a vládami při získávání kapitálu (upisování na akciových, dluhových a hybridních trzích), jakož i za provádění fúzí a akvizic.

Počáteční veřejná nabídka (IPO)

Důvody, proč společnosti procházejí IPO

Společnosti, které chtějí růst, často používají počáteční veřejnou nabídku ke zvýšení kapitálu. Největší výhodou IPO je získaný dodatečný kapitál. Získaný kapitál lze použít na nákup dalších pozemků, budov a zařízení PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv uvedených v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze provozních a budoucích výdajů společnosti (PPE), výzkumu a vývoje fondů (R&D), rozšiřování nebo splácení stávajícího dluhu. Zvyšuje se také povědomí o společnosti prostřednictvím IPO, které obvykle generuje vlnu potenciálních nových zákazníků.

Největší IPO v USA:

  • IPO skupiny Alibaba se zvýšením o 25 miliard USD (září 2014)
  • Visa IPO se zvýšením 17,9 miliard USD (březen 2008)
  • IPO Facebooku se zvýšením 16 miliard USD (květen 2012)
  • IPO společnosti General Motors s 5,8 miliardami USD (listopad 2017)

Kromě toho mohou soukromí investoři / zakládající partneři / investoři rizikového kapitálu použít IPO jako strategii ukončení. Například když se Facebook stal veřejným, Mark Zuckerberg prodal téměř 31 milionů akcií v hodnotě 1,1 miliardy USD. Veřejná nabídka je jedním z nejběžnějších způsobů, jak investoři rizikového kapitálu vydělávají značné množství peněz.

Hlavním důvodem pro zveřejnění ... získat peníze!

IPO - získejte peníze

Kroky při počáteční veřejné nabídce (IPO)

Prvním krokem v rámci počáteční veřejné nabídky je najmout investiční banku nebo banky, které se budou zabývat IPO. Investiční banky mohou buď pracovat společně s jednou, která se ujme vedení, nebo jedna banka může pracovat samostatně.

Dále se všichni zúčastnění IPO - řídící tým, auditoři, účetní, upisující banky, právníci a odborníci Komise pro cenné papíry (SEC) - zúčastní schůzky, kde projednají nabídku a určí načasování podání. Podobné schůzky probíhají během celého procesu upisování.

Po schůzce je nutné provést u společnosti náležitou péči, aby byla zajištěna přesnost registračních prohlášení. Mezi úkoly patří due diligence trhu, právní a IP due diligence, finanční a daňové due diligence.

Konečným výsledkem náležité péče je Prohlášení o registraci S-1. Informace ve výkazu zahrnují historické finanční výkazy, klíčová data, přehled společnosti, rizikové faktory a další.

Po podání registračního prohlášení S-1 se koná schůzka analytiků před IPO, aby se vzdělávali bankéři a analytici o společnosti. Bankéři a analytici jsou rovněž informováni o tom, jak prodat společnost investorům. Lze také vypracovat předběžný prospekt.

Provádí se předběžný marketing, aby se zjistilo, zda se institucionálním investorům líbí sektor a společnost, a cena, kterou by pravděpodobně byli ochotni zaplatit za akcii. Ve spojení s interním oceněním banky stanoví cenové rozpětí nabídky. Prohlášení o registraci S-1 je pozměněno cenovým rozpětím.

Po dokončení prací před uvedením na trh a prohlášení o registraci S-1 cestuje řídící tým, aby se setkal s investory a uvedl na trh společnost. Je to velmi důležitý proces, protože jsou určovány objednávky počtu akcií ze strany investorů a cena, kterou jsou ochotni zaplatit. Cenové rozpětí může být dále revidováno.

Řídící tým se setká s investičními bankami, aby na základě objednávek rozhodl o konečné ceně obchodu. Pokud existuje mnoho objednávek (nadměrně upsaných), společnost ocení akcie vyšší.

Jakmile bude IPO oceněno, investiční banky přidělí akcie investorům a akcie začnou obchodovat na trhu, aby veřejnost mohla nakupovat a prodávat.

Výzvy z veřejného seznamu

I když existují výhody zveřejnění, je třeba vzít v úvahu také významné nevýhody. Počáteční veřejná nabídka (IPO) může trvat kdekoli od šesti měsíců do roku. Během této doby se řídící tým společnosti pravděpodobně soustředí na IPO, čímž vytváří potenciál pro další oblasti podnikání.

Ve Spojených státech sleduje veřejné společnosti Komise pro cenné papíry (SEC). Veřejné společnosti se skládají z tisíců akcionářů a podléhají pravidlům a předpisům. Musí být vytvořeno představenstvo a čtvrtletně poskytovány ověřitelné finanční a účetní informace. Zveřejnění je nákladný proces, a proto historicky procházejí IPO pouze soukromé společnosti se silnými základy a vysokým potenciálem ziskovosti. A konečně, informace o veřejné společnosti jsou snadno dostupné online, což může být užitečné pro konkurenty.

Ocenění společnosti

Investiční bankéři Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejvyhledávanějších a finančně nejvýhodnějších pozic v bankovním průmyslu, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest. Průvodce IB se hodně času snaží ocenit, že se společnost stane veřejnou. Nakonec to budou investoři, kteří rozhodnou o tom, co společnost stojí, když se rozhodnou účastnit se nabídky a kdy nakupují / prodávají akcie poté, co začne obchodovat na burze.

Hlavní metody, které bankéři používají k ocenění společnosti před jejím zveřejněním, jsou:

  • Finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. (analýza diskontovaných peněžních toků / analýza DCF)
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza je metoda oceňování společnosti, kde se minulé fúze a akvizice používají k ocenění srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují

Kombinací těchto tří metod mohou bankéři dosáhnout toho, co považují za rozumnou hodnotu, kterou by investor byl ochoten za podnikání zaplatit.

graf ceny IPO

Ocenění může být spíše uměním než vědou, a proto má mnoho IPO v prvních několika dnech obchodování velkou volatilitu.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na kurz Finančních technik oceňování podniků.

Podhodnocování IPO

Přes všechny výše zmíněné oceňovací práce stále existuje tendence k podhodnocování IPO, když se společnosti stanou veřejnými (tj. Jsou záměrně cenově výrazně nižší, než jaké bude cena obchodování v první den). Například společnost LinkedIn Corporation byla zveřejněna na 45 $ za akcii, ale na konci dne se obchodovala až 122 $. Toto se často označuje jako „ponechání peněz na stole“.

Upisování veřejné nabídky může být pro společnost katastrofální. Předpokládejme, že společnost A vyčíslí svůj milionový IPO na akcii za 20 $ za akcii. Pokud by se akcie nakonec obchodovaly za 40 $ za akcii, znamenalo by to, že společnost A obdržela 20 milionů $ (1 milion * $ 20), když by mohla vydělat 40 milionů $ (1 milion * $ 40), pokud by IPO nebylo podhodnoceno.

Populární teorie podnikových financí, proč jsou IPO podhodnoceny, lze ilustrovat na následujícím příkladu:

Předpokládejme, že existují dvě kategorie investorů, kteří investují do IPO - insideri a zbytek trhu (outsideri). Zasvěcenci znají skutečnou hodnotu společnosti a zůstanou stranou, pokud bude předražena. Pokud je IPO podhodnoceno, zasvěcenci akcie koupí.

Cizinci neznají skutečnou hodnotu společnosti, ale vědí, že zasvěcenci vědí. S touto znalostí by cizinci následovali akci zasvěcených osob:

  1. Pokud je IPO podhodnoceno, každý by koupil akcie.
  2. Pokud je IPO předraženo, zasvěcenci nekupují. S vědomím toho, že se outsideri do nabídky nedostanou.

Je tedy v nejlepším zájmu emitenta a jeho banky, aby nabídku podcenil.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste porozuměli procesu upisování pro počáteční veřejnou nabídku! Posláním Finance je pomáhat vám rozvíjet svou kariéru as ohledem na to vám na vaší cestě pomohou další finanční zdroje uvedené níže:

  • Akciové kapitálové trhy Akciový kapitálový trh (ECM) Trh kapitálového kapitálu je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found