Nefinanční majetek - přehled, charakteristiky, typy

Nefinančním aktivem se rozumí aktivum, které není obchodováno na finančních trzích, a jeho hodnota je odvozena spíše od jeho fyzických vlastností než od smluvních pohledávek. Příklady nefinančních aktiv zahrnují hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou podobu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví, jako jsou pozemky, budovy, motorová vozidla a vybavení, a také z nehmotných aktiv, jako jsou patenty, goodwill a duševní vlastnictví.

Nefinanční aktivum

Nefinanční aktiva jsou pro společnosti důležitá a lze je použít jako kolaterál při zajištění úvěru od finančních institucí. Jsou zahrnuty v rozvaze a finanční analytici Finanční analytici - Co dělají, berou při hodnocení dlouhodobé životaschopnosti společnosti v úvahu nefinanční aktiva.

souhrn

  • Nefinanční aktivum je druh aktiva, jehož hodnota je určena hmotnými vlastnostmi a čistým fyzickým jměním.
  • Nefinanční aktiva se zaznamenávají v rozvaze a zohledňují se při určování hodnoty společnosti.
  • Mohou to být hmotná aktiva, jako jsou stroje, nemovitosti a motorová vozidla, nebo nehmotná aktiva, jako jsou patenty, zakoupený goodwill a duševní vlastnictví.

Porozumění nefinančním aktivům

Na rozdíl od finančních aktiv Finanční aktiva Finanční aktiva se týkají aktiv, která vyplývají ze smluvních ujednání o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiné účetní jednotky. Klíčem je, že neexistuje žádný aktivní trh pro kupující a prodávající nefinančních aktiv. Rovněž neexistují žádné tržní standardy pro stanovení cen nefinančních aktiv, jako jsou vybavení nebo motorová vozidla, a hodnota aktiva se určuje na základě jeho fyzických vlastností.

Prodejce nefinančního aktiva zahájí prodej, pouze když najde potenciálního kupce a vyjedná s ním přijatelnou kupní cenu. Proces prodeje se považuje za dokončený, když kupující zaplatí prodejci celou kupní cenu a prodejce převede aktivum na nového vlastníka.

Prodej nefinančních aktiv je komplikovanější než prodej finančních aktiv, s nimiž lze obchodovat prostřednictvím zavedeného aktivního trhu. Finanční aktiva, jako jsou dluhopisy a akcie, lze koupit a prodat kdykoli, když jsou otevřené finanční trhy. Hodnota finančního aktiva je určena mírou rizika spojeného s konkrétním aktivem a jeho poptávkou a nabídkou na trhu, kde obchodují.

Ostatní finanční aktiva odvozují svoji hodnotu od jiného podkladového aktiva. Například futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. jsou založeny na hodnotě komodit, což jsou hmotná aktiva s vlastní hodnotou.

Druhy nefinančních aktiv

Nefinanční aktiva se dělí na dva typy - vyrobenoaktiva a nevyráběná aktiva - podle toho, jak vznikly.

1. Vyrobená aktiva

Vyrobená aktiva vznikají výrobním nebo výrobním procesem. Aktiva přicházejí se zbytkovou hodnotou, která se realizuje, když již nejsou potřeba a jsou k dispozici k prodeji.

Vyrobená aktiva nemusí být nutně stálými aktivy, protože tato aktiva mají životnost delší než jeden rok a jsou aktivována v rozvaze. Na druhou stranu lze ostatní vyprodukovaná aktiva odepsat v roce nákupu nebo výroby.

2. Nevyráběná aktiva

Nevyráběná aktiva jsou aktiva, která vznikají jinými prostředky než výrobním procesem, ale mohou být použita při výrobě zboží a služeb. Mezi příklady nefinančních nevyráběných aktiv patří přírodní zdroje (minerály, vodní zdroje, pralesy atd.), Leasingy a licence.

Nevyráběná aktiva mohou být rozdělena na hmotná aktiva a nehmotná aktiva. Hmotná nevyráběná aktiva jsou přírodní aktiva, která mohou přinést svým majitelům ekonomické výhody a která podléhají skutečnému vlastnictví. Přírodní zdroje, jejichž vlastnická práva nelze určit, jsou z neprodukovaných aktiv vyloučeny.

Nehmotná nevyráběná aktiva zahrnují aktiva, jako jsou patenty, nakoupený goodwill a převoditelné smlouvy.

Použití nefinančních aktiv jako zajištění půjčky

Při uzavírání půjčky od finančních institucí může být od dlužníků požadováno, aby poskytli nefinanční aktiva, například kolaterál Collateral Collateral je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo subjekt nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. , za zajištěný dluh. Dlužníci jsou povinni před schválením úvěru předložit vlastnické dokumenty k aktivům.

Pokud například dlužník poskytne jako zástavu motorové vozidlo, je povinen předložit věřiteli deník motorového vozidla. Věřitel uchovává dokumenty o vlastnictví aktiv, dokud dlužník nedokončí měsíční splátky jistiny a úroků za půjčku.

V případě, že dlužník nedodrží měsíční splátky, může věřitel prodat aktivum zastavené jako kolaterál za účelem vymáhání splátek úvěru, které jsou v prodlení.

Nefinanční vs. finanční aktiva

Nefinanční a finanční aktiva představují vlastnictví hodnoty a představují ekonomický zdroj, který mohou vlastníci / držitelé snadno převést na hodnotu. Oba typy aktiv jsou zaznamenány v rozvaze a jsou brány v úvahu při hodnocení skutečné hodnoty společnosti.

Aktiva se však liší podle jejich charakteristik a vlastností. Jednou z rozlišovacích charakteristik mezi těmito dvěma typy aktiv je jak se jejich hodnota počítá. Nefinanční aktiva, jako jsou motorová vozidla, vybavení a stroje, se oceňují na základě jejich fyzických a hmotných vlastností. Na druhou stranu se finanční aktiva oceňují na základě jejich smluvních nároků a jejich hodnotu lze snadno určit na finančních trzích.

Další rozdíl mezi nefinančními aktivy a finančními aktivy spočívá v tom, že první aktiva odepisují hodnotu, zatímco druhá aktiva neztrácí hodnotu odpisy. Hmotná nefinanční aktiva ztrácejí na hodnotě odpisem, kdy je hodnota aktiva rozložena na dobu jeho životnosti.

Hodnota jiných nefinančních aktiv, například pozemků, se zhodnocuje. Naproti tomu finanční aktiva nejsou ovlivněna odpisy, ale mohou ztratit na hodnotě změnami tržních úrokových sazeb a kolísáním cen na akciových trzích.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Goodwill Goodwill V účetnictví je goodwill nehmotným aktivem. Koncept dobré vůle vstupuje do hry, když je společnost, která chce získat jinou společnost, ochotna zaplatit cenu výrazně vyšší, než je reálná tržní hodnota čistých aktiv společnosti. Prvky, které tvoří nehmotné aktivum dobré vůle
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Typy odpisů Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found