Analýza shora dolů - snadné rozdělení Corporate Finance Institute

Analýza shora dolů začíná analýzou makroekonomických ukazatelů a poté provedením konkrétnější odvětvové analýzy. Teprve poté se ponoří do základní analýzy konkrétní firmy. Jedná se o opak analýzy zdola nahoru, která se zaměřuje na pohled na základy nebo klíčové ukazatele výkonu před čímkoli jiným.

Analýza shora dolů

Rozebrat analýzu shora dolů

Hrubý domácí produkt

Přístup shora dolů bude vždy začínat na nejvyšší úrovni, tj. Při určování, která země má nejlepší investiční klima. Na této úrovni je běžně používaným ukazatelem vzorec HDP hrubého domácího produktu. Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. nebo HDP. Tento ukazatel je dobrým měřítkem pro srovnání různých zemí. HDP je komplexní měřítko ekonomického růstu, a proto ho mnoho investorů využívá. Přestože je HDP důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, musí investor analyzovat i další aspekty.

Geopolitická rizika

Globální investoři by měli posoudit politické klima země, než se rozhodnou do ní investovat. Jako investor byste měli určit, zda je ohrožena ekonomika země. Může to být způsobeno její vlastní politickou situací nebo situacemi, kdy by sousední země mohly ohrozit její ekonomiku. Například když Ruská federace anektovala Krym v roce 2014, riziko investic ve východní Evropě se značně zvýšilo.

Posouzení stavu majetku

Dalším faktorem, který byste měli mít na paměti, je ocenění aktiv s ohledem na ekonomický růst země. Ačkoli rychle se rozvíjející ekonomika může vést k rychle se rozvíjejícím firmám, průmysl může vyžadovat hodně cenných papírů. Čínské majetkové zásoby jsou dokonalým příkladem. V roce 2016 byly po růstu cen předražené.

Klima v místní měně

Kromě těchto obav musíte také zohlednit účinek, který bude mít národní měna na váš investiční podnik. Může se zdát, že zahraniční bezpečnosti se ve své místní měně daří, ale jakmile začnete hodnotit oslabení amerického dolaru, můžete si uvědomit, že její tempo růstu není tak vysoké, jak jste si mysleli.

Výběr správného sektoru v analýze shora dolů

Jakmile budete mít ideální místo, dalším krokem bude srovnání výkonnosti různých průmyslových odvětví v dané zemi. Téměř vždy zjistíte, že největší část růstu se odehrává v určitých oblastech ekonomiky. V těchto oblastech dochází v rámci jednoho ekonomického cyklu k rychlým změnám, často kvůli zavedení určitých technologií.

Například určitý národ může být silně závislý na jednom konkrétním odvětví, jako je zemědělství nebo energetika. Pokud diverzifikujete své investice do jiných sektorů, kterým se nedaří, nedosáhnete vysokých výnosů, které byste měli, pokud byste se zaměřili na prosperující sektor.

Dalším způsobem, jak se na to dívat, je zaměřit se na skupiny, které vyživují a podporují růst ekonomiky. Například prosperující střední třída v rozvíjejícím se odvětví by mohla určovat tempo růstu a rozvoje spotřebitelských diskrečních akcií.

Rovněž je nutné posoudit, zda jsou trhy ovlivňovány aktivitami federální vlády. Důvodem je to, že některé vlády se rozhodnou poskytnout dotace pouze několika vybraným průmyslovým odvětvím. Ačkoliv to může krátkodobě zlepšit zisky společností, nemusí to trvat příliš dlouho.

Posouzení drsnosti analýzy shora dolů

Poslední fáze přístupu k investici shora dolů spočívá v vyhodnocení podrobností jednotlivých aktiv. Konkrétně byste měli prozkoumat základní i technické aspekty aktiva. Investoři si obvykle vybírají ze široké škály aktiv, včetně zahraničních akcií, mezinárodních fondů ETF Exchange Traded Fund (ETF) Exchange Traded Fund (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. a americké depozitní certifikáty (ADR).

Pokud jde o technické aspekty, měli byste se konkrétně zaměřit na aktiva s rostoucím trendem cen. Pokud jde o základní aspekt, budete muset najít aktiva, jejichž hodnota bývá podceňována. Tato dynamika vám brání v přeplacení určitých aktiv.

Měli byste zvážit použití analýzy shora dolů?

Zaměstnávání analýzy shora dolů vyžaduje velký výzkum. Nejen, že musíte porovnat ekonomiky různých zemí, ale také různá odvětví ve zvoleném státě. To znamená, že pravděpodobnost výběru společnosti, která má sestupný trend, je nízká; proto minimalizujete riziko investice.

Dalším důvodem pro použití analýzy shora dolů je to, že vám umožňuje diverzifikovat investice v různých sektorech. Můžete se dokonce rozhodnout diverzifikovat své portfolio na globálních trzích. Pokud narazíte na mezinárodní trh, který funguje dobře, můžete mu alokovat část svého kapitálu. Diverzifikace pomáhá zmírnit úder v případě, že primární trh, do kterého jste investovali, propadne.

Jelikož každá analýza shora dolů začíná globálním výhledem ekonomiky, je vysoce nepravděpodobné, že by investory nepochopili nepokoje. V ideálním případě tato strategie vyžaduje, aby investor držel krok s geopolitickými problémy a celými ekonomikami. Vzhledem k obrovským informacím, které mají investoři o globálních událostech a prokládaných sítích, je snadné předvídat trendy v různých odvětvích.

Všechny tyto výhody podporují skutečnost, že analýzu shora dolů stojí za zvážení. Tím však nechci říci, že byste se měli úplně zbavit strategie zdola nahoru. Nakonec můžete použít kombinaci obou strategií. S technikou zdola nahoru budete mít jasný obraz o jednotlivé firmě, než se rozhodnete do ní investovat. Tento přístup vám umožňuje přístup k finančním zprávám společnosti, které vám pomohou určit, zda má pevnou finanční pozici.

Analýza shora dolů vám zároveň poskytne ucelený obraz o globální ekonomice. Udržování aktuálních informací o výkonnosti různých ekonomik vám může pomoci předvídat trend konkrétního odvětví, do kterého jste investovali. Poskytuje vám také šanci diverzifikovat své portfolio investováním na různých trzích.

Sečteno a podtrženo pro analýzu shora dolů

Stručně řečeno, analýza shora dolů nastává, když investoři nejdříve pořídí široký obraz ekonomik a odvětví, do kterých chtějí investovat. To znamená, že hodnotí míru ekonomického růstu různých zemí po celém světě. Jakmile identifikují potenciální země, vyberou si konkrétní odvětví, která v této zemi zřejmě prosperují. Posledním krokem je vybrat firmy prosperující v tomto konkrétním odvětví, do kterého pak investují. Jedná se o trychtýřový přístup k výběru investičních příležitostí, jak naznačuje název analýzy shora dolů.

Další zdroje

Finance je předním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro finanční profesionály. Podívejte se na další finanční zdroje, které vám pomohou se dál učit a rozvíjet svou kariéru:

  • Absolutní výhoda Absolutní výhoda V ekonomii se absolutní výhoda týká schopnosti jakéhokoli ekonomického subjektu, jednotlivce nebo skupiny, produkovat větší množství produktu než jeho konkurenti. Představený skotským ekonomem Adamem Smithem ve své práci z roku 1776 „Vyšetřování povahy a příčin bohatství národů“
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Strategická analýza Strategická analýza Strategická analýza se týká procesu provádění výzkumu ve společnosti a jejím provozním prostředí za účelem formulování strategie. Definice
  • SWOT analýza SWOT analýza SWOT analýza se používá ke studiu vnitřního a vnějšího prostředí společnosti a je součástí procesu strategického plánování společnosti. Kromě toho a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found