Rychlost oběhu - Jak rychlost oběhu způsobuje inflaci

Rychlost oběhu se vztahuje k průměrnému počtu případů, kdy jedna jednotka peněz změní majitele v ekonomice Velitelská ekonomika Většina ekonomických aktivit v zemích po celém světě existuje na spektru, které se pohybuje od čisté ekonomiky volného trhu po extrémní ekonomiku velení. Velitelská ekonomika je typem systému, kde vláda hraje hlavní roli při plánování a regulaci zboží a služeb vyráběných v zemi. během daného časového období. Lze jej také označit jako rychlost peněz nebo rychlost oběhu peněz. Je to frekvence, s jakou se v daném časovém období převrátí celková nabídka peněz v ekonomice.

Pokud se rychlost peněz zvyšuje, pak je rychlost oběhu indikátorem toho, že transakce mezi jednotlivci se vyskytují častěji. Vyšší rychlost je známkou toho, že se stejné množství peněz používá pro řadu transakcí. Vysoká rychlost znamená vysokou míru inflace.

Rychlost oběhu

Vzorec

Vzorec HDP HDP Vzorec HDP se skládá ze spotřeby, vládních výdajů, investic a čistého vývozu. V této příručce rozdělujeme vzorec HDP na kroky. Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota veškerých finálních ekonomických statků a služeb vyprodukovaných v zemi během určitého časového období v místní měně. rovnice je následující:

Hrubý domácí produkt (HDP) = nabídka peněz x rychlost oběhu

Proto je vzorec pro rychlost následující:

Rychlost oběhu = hrubý domácí produkt (HDP) / peněžní zásoba

Příklad

Zvažte následující příklad. Předpokládejme, že ekonomiku tvoří dva jednotlivci, tesař a majitel obchodu s potravinami. V průběhu roku si vymění 100 USD za nákup zboží / služeb od sebe za pouhé čtyři transakce, které jsou následující:

  • Tesař nakupuje zeleninu od kupce za 50 $.
  • Tesař také nakupuje mléko v hodnotě 50 $ od kupce.
  • Potravinář provede nějaké opravy od tesaře a zaplatí mu 30 $.
  • Obchodník také dostane dřevěné police postavené v jeho obchodě tesařem za 70 $.

Můžeme pozorovat, že během roku došlo ke změně majitele 200 $, i když zpočátku bylo v ekonomice pouze 100 $. Je to proto, že každý dolar byl utrácen za nové zboží a služby dvakrát ročně. Můžeme říci, že rychlost oběhu je 2 / rok.

V této situaci se však berou v úvahu pouze peněžní transakce. Pokud například tesař něco věnuje obchodníkovi, nebude to považováno za transakci, která bude přidána do výpočtu.

Rychlost oběhu a poptávka po penězích

Kdykoli je úroková sazba u finančních aktiv vysoká, klesá touha držet peníze, když se je lidé snaží vyměnit za jiné zboží nebo finanční aktiva. Výsledkem je, že rychlost oběhu stoupá. Když je tedy poptávka po penězích nízká, rychlost bude vysoká. Naopak, když jsou náklady příležitosti / alternativní náklady nízké, poptávka po penězích je vysoká a rychlost oběhu je nízká.

Faktory ovlivňující rychlost oběhu

  • Peněžní zásoba - Peněžní zásoba a rychlost peněz jsou nepřímo úměrné. Pokud peněžní zásoba v ekonomice klesne, pak rychlost peněz poroste a naopak.
  • Frekvence transakcí - Se zvyšujícím se počtem transakcí se zvyšuje i rychlost oběhu.
  • Pravidelnost příjmu - Pravidelnost příjmu umožňuje lidem utrácet peníze volněji, což vede ke zvýšení rychlosti oběhu.
  • Platební systém - Je také ovlivněn frekvencí, s jakou je práce placena (týdenní, měsíční, dvouměsíční) a jak rychle jsou vypořádány účty za různé zboží a služby.
  • Zahrnuje několik dalších faktorů, včetně hodnoty peněz, objemu obchodu, úvěrových možností dostupných v ekonomice, obchodních podmínek atd.

Monetarismus a keynesiánská ekonomie

Mezi monetaristy a keynesiánskými ekonomy existuje konflikt víry ohledně konceptu. Monetaristé věří ve stabilitu rychlosti oběhu a tvrdí, že existuje přímý vztah mezi nabídkou peněz a cenovými hladinami a mezi tempem růstu nabídky peněz a mírou inflace. Na druhou stranu se keynesiánští ekonomové domnívají, že rychlost oběhu je nestabilní koncept, který se může rychle měnit a vést ke změnám v peněžní zásobě.

Závěr

Rychlost oběhu je prospěšným a konstruktivním nástrojem při zjišťování úrovní inflace v ekonomice a také pomáhá ekonomům pochopit celkovou sílu ekonomiky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Vzorec přebytku spotřebitele Vzorec přebytku spotřebitele Přebytek spotřebitele je ekonomické měření pro výpočet výhody (tj. Přebytku) toho, co jsou spotřebitelé ochotni zaplatit za zboží nebo službu, oproti jeho tržní ceně. Vzorec přebytku spotřebitele je založen na ekonomické teorii mezního užitku.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Transferové ceny Transferové ceny Transferové ceny představují ceny zboží a služeb, které jsou vyměňovány mezi běžně kontrolovanými právnickými osobami v rámci podniku. Například pokud dceřiná společnost prodává zboží nebo poskytuje služby holdingové společnosti, účtovaná cena se označuje jako cena za převod

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found