Legální téměř monopolní podniky - přehled, jak fungují, příklady

Chcete-li se dozvědět více o legálních téměř monopolech, začněme diskutováním o monopolech. Monopol je organizace (obvykle společnost), která je jedinečným prodejcem zboží nebo služeb na daném trhu. Organizace přebírá prostor na trhu, což znemožňuje vstup dalších organizací a také prodej jejich produktů a služeb Produkty a služby Produkt je hmatatelný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, služba je nehmotný předmět, který vzniká z.

Legální téměř monopoly

Dokud nic nezasáhne, aby se zastavil monopol - například federální vláda -, má monopol svobodnou vládu, aby stanovil ceny za své zboží a služby. Monopol obvykle stanoví ceny, které přinášejí největší zisk.

Za předpokladu, že monopol je ziskovější než konkurenční organizace, je podle ekonomů vysoce pravděpodobné, že podnikatelé Podnikatel Podnikatel je člověk, který začíná, navrhuje, rozbiehá a provozuje nový podnik. Místo toho, aby byl zaměstnancem a podřízen nadřízenému, vstoupí na trh, aby využil vysoké návratnosti. Dává monopolní konkurenci a tlačí ceny dolů, čímž fakticky zbavuje monopol moci.

Souhrn:

  • Monopol je entita, která dominuje na trhu, což konkurentům prakticky znemožňuje vstup.
  • Monopoly jsou nezákonné, protože brání hospodářské soutěži a zvyšují ceny pro spotřebitele; federální vláda zavedla protimonopolní zákony k omezení monopolních operací.
  • Existují téměř monopoly - megakorporace, které se těší dominanci na trhu a zároveň ponechávají prostor konkurenci.

Porozumění legálním téměř monopolům

Monopoly jsou regulovány Federální obchodní komisí, protože mohou zvyšovat ceny, aniž by ztratily svůj podíl na trhu. Přímý monopol je nezákonný, ale existují téměř monopoly, které jsou legální a vytvářejí se kvůli chování spotřebitelů a určitým vládním politikám.

Téměř monopoly jsou společnosti, které se přestěhovaly do vesmíru a převzaly významnou část podílu na trhu. Tyto společnosti jsou často velmi velké. Mají také tendenci se diverzifikovat a vyrábět další produkty, které pomáhají zvýšit podíl na trhu i zisk. Zatímco společnosti ponechávají určitý prostor pro konkurenci, lze je prakticky považovat za monopoly.

Příklady téměř monopolů

  • Anheuser-Busch: Kontroluje přibližně 45% podílu na trhu s pivem
  • Intuitivní chirurgie: Vyvinuli robotický chirurgický systém da Vinci pro použití v nemocnicích ke snížení velikosti řezů a ztráty krve; vydání da Vinci X učinilo Intuitive dominantním hráčem na trhu kvůli jeho sníženým nákladům.
  • Sirius XM: Když se v roce 2008 spojily platformy satelitního rádia Sirius a XM, vytvořily mega společnost, která dnes dominuje prostoru satelitního rádia. Existuje konkurence se streamovacími platformami; Sirius XM je však pro spotřebitele v podstatě jedinou možností satelitního rádia.

Nevýhody monopolů

Když monopol převezme kontrolu nad trhem, brání novým společnostem ve vstupu do vesmíru. Díky maximální moci může monopol šetřit na produkci zboží a skončit s prodejem vadných nebo zbytečných produktů. Monopoly mohou také bránit průzkumu a vývoji produktů.

Protože monopoly nakonec otráví trh a zvýší ceny pro spotřebitele, vláda postupuje v souladu s legislativou a politikami, které pomáhají kontrolovat organizace a zabraňují jim, aby se staly monopoly.

Úřady přijímají protimonopolní zákony Protimonopolní zákony Protimonopolní zákony jsou zákony, které zakazují podnikům provádět určité praktiky, které jsou považovány za protisoutěžní a které omezují obchod. Některé z protisoutěžních praktik mohou zahrnovat cenovou diskriminaci, stanovení cen, segmentaci trhu a nepřátelské převzetí. a předpisy omezující monopolní taktiku. Účelem těchto předpisů je zastavit praktiky, které omezují obchod, zajišťují bezpečnost spotřebitelů a pomáhají udržovat trhy otevřené, takže je možná konkurence.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Demografické údaje Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, kterou podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny.
  • Duopoly Duopoly Duopol je druh oligopolu, který se vyznačuje dvěma primárními korporacemi působícími na trhu nebo v odvětví, které vyrábějí stejné nebo podobné zboží a služby. Klíčovými složkami duopolu je to, jak se firmy vzájemně ovlivňují a jak se navzájem ovlivňují.
  • Oligopolní trh Oligopolní trh Primární myšlenkou oligopolního trhu (oligopol) je, že několik společností vládne nad mnoha na konkrétním trhu nebo v daném odvětví a nabízí podobné zboží a služby. Z důvodu omezeného počtu hráčů na oligopolním trhu je konkurence omezená

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found