Jak vypočítat FCFE z EBITDA - přehled, vzorec, příklad

FCFE můžete vypočítat z EBITDA tak, že od něj odečtete úrok, daně, změnu čistého pracovního kapitálu Čistý pracovní kapitál Čistý pracovní kapitál (NWC) je rozdíl mezi aktuálními aktivy společnosti (bez hotovosti) a krátkodobými závazky (bez dluhu) na její rozvaze. Jde o měřítko likvidity společnosti a její schopnosti plnit krátkodobé závazky i finanční operace podniku. Ideální pozice je, a kapitálové výdaje - a poté přidat čisté půjčky.

Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) je množství hotovosti, které podnik generuje a které je možné potenciálně rozdělit akcionářům. Vypočítává se jako hotovost z operací snížená o kapitálové výdaje. Tato příručka poskytne podrobné vysvětlení, proč je to důležité a jak to vypočítat, a několik z nich je množství hotovosti generované společností, které lze potenciálně rozdělit akcionářům společnosti. FCFE je zásadní metrika v jedné z metod oceňovacího modelu diskontovaných peněžních toků (DCF). Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec je součet peněžních toků v každém období dělený jednou plus diskontní sazba zvýšená na síla období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku. Pomocí nástroje FCFE může analytik určit Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost, dárek. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, investiční bezpečnosti, vlastního kapitálu společnosti, kterou lze následně použít k výpočtu teoretické ceny akcií společnosti.

FCFE se liší od bezplatného peněžního toku k firmě (FCFF), bezplatného peněžního toku k firmě (FCFF), FCFF nebo volného peněžního toku k firmě, je peněžní tok dostupný všem poskytovatelům financování v podniku. držitelé dluhů, upřednostňovaní akcionáři, běžní akcionáři, což označuje množství hotovosti generované všem držitelům cenných papírů společnosti (investorům i věřitelům). Níže uvedený vzorec lze použít k výpočtu FCFE z EBITDA:

FCFE = EBITDA - Úroky - Daně - ΔPracovní kapitál - CapEx + Čistý výpůjčka

Kde:
FCFE - volný peněžní tok do vlastního kapitálu
EBITDA - zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací
ΔPracovní kapitál - změna pracovního kapitálu
CapEx - kapitálové výdaje

Vypočítejte FCFE z EBITDA - výkaz zisku a ztráty se zvýrazněním EBITDA, úroky, daně

FCFE od EBITDA Formula

Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) je jednou z nejčastěji používaných metrik ziskovosti společnosti. Podobně jako zisk před úroky a daněmi (EBIT) Průvodce EBIT je zkratka pro zisk před úroky a daněmi a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. „EBITDA primárně hodnotí ziskovost společnosti z běžných obchodních aktivit. Na rozdíl od EBIT, EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisku před úroky, zdaněním a odpisy je však amortizace ziskem společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady také vylučují odpisy Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. a odpisy, které poskytují lepší přehled o provozní ziskovosti.

EBITDA je jednou ze složek pro výpočet čistého zisku společnosti. Proto jeden z přístupů ke stanovení volného peněžního toku do vlastního kapitálu zahrnuje použití metriky EBITDA. Připomeňme, že čistý příjem společnosti souvisí s EBITDA pomocí následující rovnice:

Čistý příjem = EBITDA - Úroky - Daně - Odpisy a amortizace

Můžeme tedy nahradit čistý příjem v FCFE z vzorce čistého příjmu výše uvedenou rovnicí:

FCFE = EBITDA - Úroky - Daně - Odpisy a amortizace +
Odpisy a amortizace - ΔPracovní kapitál - CapEx + Čistá výpůjčka

Výše uvedený vzorec lze navíc zjednodušit odstraněním dvou odpisových a amortizačních proměnných s opačnými znaky:

FCFE = EBITDA - Úroky - Daně - ΔPracovní kapitál - CapEx + Čistý výpůjčka

Kde:

  • FCFE - volný peněžní tok do vlastního kapitálu
  • EBITDA - zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací
  • ΔPracovní kapitál - změna pracovního kapitálu
  • CapEx - kapitálové výdaje

Výše uvedený přístup k výpočtu volných peněžních toků do vlastního kapitálu poskytuje podrobnější přehled o složení FCFE. Upozorňujeme, že taková úroveň podrobnosti není ve finančním modelu vždy vyžadována. V některých případech to může vést k negativním účinkům, protože to komplikuje pochopení modelu.

Je však přijatelné použít tuto variantu výpočtu FCFE, když je nezbytné posoudit ziskovost společnosti z jejích běžných obchodních činností (kromě jiných nákladů).

Výpočet FCFE a výkaz peněžních toků

FCFE ze vzorce EBITDA a finančních výkazů

Analytik, který vypočítá volné peněžní toky do vlastního kapitálu ve finančním modelu, musí být schopen rychle procházet finanční výkazy. Primárním důvodem je, že všechny vstupy potřebné pro výpočet metriky jsou převzaty z účetní závěrky. Pokyny níže vám pomohou rychle a správně začlenit výpočet FCFE z EBITDA do finančního modelu.

  1. EBITDA: Zisk společnosti před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) se zaznamenává do výkazu zisku a ztráty společnosti.
  2. Zájem: Úrokové náklady společnosti se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty po EBIT.
  3. Daně: Platby daní najdete také ve výkazu zisku a ztráty po zisku před zdaněním (EBT).
  4. CapEx: Kapitálové výdaje (CapEx) najdete na výpisu peněžních toků v části Hotovost z investování.
  5. Změna pracovního kapitálu (lze také označit jako ΔPracovní kapitál) se počítá ve výkazu peněžních toků společnosti v části Hotovost z operací.
  6. Čistý dluh: Čistá výše dluhu se také nachází ve výkazu peněžních toků v části Hotovost z investování.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení, jak vypočítat FCFE z EBITDA. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Průvodce EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA - dvě velmi běžné metriky používané ve financích a oceňování společností. Existují důležité rozdíly, kterým musíte porozumět. EBIT znamená: Zisk před úroky a daněmi. EBITDA znamená: Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Příklady a
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Relativní oceňovací modely Relativní oceňovací modely Relativní oceňovací modely se používají k oceňování společností porovnáváním s jinými podniky na základě určitých metrik, jako jsou EV / výnosy, EV / EBITDA a P / E
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found