Oceňování zásob - Zjistěte více o oceňování obchodních zásob

Oceňování zásob odkazuje na praxi účtování hodnoty inventáře podniku. Inventář zásob je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. . Obchodní zásoby se vztahují na veškeré zásoby, které podnik potřebuje k provozu a které jsou buď použity ve výrobním procesu, nebo prodány zákazníkům. Například pekárna by za zásoby surovin považovala vstupy, jako je mouka, cukr nebo poleva. Pekárna by navíc mohla považovat čerstvé pečivo za prodejní inventář, který čeká na nákup od zákazníků.

Oceňování zásob

Obecně lze říci, že inventář je nákladné držet a provozování s co nejmenším inventářem je často optimálně výhodné. Zásoby vyžadují místo pro jejich uložení, což může vést k tomu, že podniky budou nakupovat skladovací zařízení.

Například hlavní značka oděvů možná bude muset pronajmout další skladovací prostor, aby vyhověla vysoké úrovni zásob, což je cena, které by se dalo zabránit, kdyby podnik byl schopen bezpečně fungovat s menším množstvím zásob po ruce.

Zásoby také mají tendenci ztrácet hodnotu nebo odepisovat Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. , přesčas. To platí zejména pro průmyslová odvětví, kde dochází k neustálým změnám a pokroku v produktech nabízených na trhu. Například velký obchod s elektronikou bude chtít co nejrychleji vyprodat veškerý svůj inventář, aby zabránil zastarávání předmětů tváří v tvář stále se rozvíjející technologii. Jakmile se zastarávání usadí, bude podnik nucen prodat svůj inventář se slevou, aby uvolnil místo v inventáři pro novější položky.

Jak můžeme ocenit zásoby?

Hodnoty zásob lze vypočítat vynásobením počtu položek na skladě jednotkovou cenou položek. V souladu s GAAP GAAP GAAP nebo obecně uznávané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a hodnoty zásob se počítají s nižší tržní cenou nebo nákladem pro společnost.

Zvažte například kávovou společnost se 100 kilogramy kávových zrn v inventáři. Tržní cena kávy v době ocenění zásob byla 2 $ / lb, zatímco cena kávy společnosti v době nákupu byla 1,50 $ / lb. GAAP by tedy vyžadovalo, aby účetnictví používalo nižší ze dvou čísel - v tomto případě nákladová cena 1,50 USD / lb. Inventář by tedy měl hodnotu 100 liber x 1,5 USD / lb = 150 USD.

Vzhledem k této základní linii existují dvě hlavní metody, které auditoři používají k výpočtu hodnoty obchodních zásob:

1. Metoda po položce

Metoda položka po položce využívá výše popsaný princip a vypočítává hodnotu zásob na základě nižší z nákladové ceny a tržní ceny. Níže je uveden příklad toho, jak by tato metoda platila pro výrobce sekačky na trávu:

Oceňování zásob - metoda po položkách

Jakmile zjistíme, která cena je nižší, můžeme vypočítat hodnotu každého typu položky v inventáři vynásobením ceny množstvím inventáře. Pomocí metody Item-by-Item vidíme, že celková hodnota inventáře je $770,000.

2. Metoda hlavní kategorie

Metoda hlavní kategorie seskupuje zásoby do hlavních kategorií. Pro náš příklad sekačky můžeme seskupit zásoby podle velikosti motoru. Tato metoda zahrnuje výpočet hodnoty zásob pouze za použití tržní ceny a nákladové ceny. Použití stejných čísel jako u metody položka po položce:

Oceňování zásob - metoda hlavních kategorií

Pomocí metody hlavní kategorie získáme hodnotu inventáře ve výši $810,000.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Funkce NPV Funkce NPV Funkce NPV je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel. Bude vypočítávat čistou současnou hodnotu (NPV) pro pravidelné peněžní toky. NPV bude pro investici vypočítána pomocí diskontní sazby a řady budoucích peněžních toků. Ve finančním modelování je funkce NPV užitečná při určování hodnoty podniku
  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Doba návratnosti Doba návratnosti Doba návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá, než firma získá investici zpět.
  • Šablona modelu DCF Šablona modelu DCF Tato šablona modelu DCF vám poskytuje základ pro vytvoření vlastního modelu diskontovaných peněžních toků s různými předpoklady. DCF Krok 1 - Vytvoření prognózy Prvním krokem v procesu modelu DCF je sestavení prognózy tří finančních výkazů na základě předpokladů o tom, jak bude podnik fungovat v

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found