Swap Rate - definice, role v úrokových a měnových swapech

Swapová sazba je pevná sazba swapu Swap Swap je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje směnu předem dohodnutých peněžních toků ze dvou finančních nástrojů. Peněžní toky se obvykle určují pomocí pomyslné částky jistiny (předem stanovené nominální hodnoty). určeno stranami zúčastněnými ve smlouvě Swapovou sazbu požaduje příjemce (tj. strana, která přijímá pevnou sazbu) od plátce (tj. strana, která platí pevnou sazbu), aby byla kompenzována nejistota ohledně fluktuací pohyblivá sazba použitá ve swapu. Swapovou sazbu lze nalézt v úrokových swapech Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodnou na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný nebo v měnových swapech. Označuje se také jako referenční sazba a obvykle se zakládá na LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne na 12 měsíců v budoucnu. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby pro úrokové swapy.

Swap Rate

Swapová sazba v úrokových swapech

Nejčastěji se setkávající design úrokových swapů zahrnuje výměnu pevné úrokové sazby za pohyblivou úrokovou sazbu. Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby. . Plovoucí úroková sazba je obvykle vyjádřena jako hodnota variabilního indexu, jako je LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou banky Spojeného království účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr splatný od jeden den až 12 měsíců v budoucnu. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby plus nebo minus rozpětí. V takovém případě se pevná úroková sazba označuje jako swapová / referenční sazba.

U úrokových swapů se swapová / referenční sazba používá k určení celkové hodnoty pevné části swapu, která se musí rovnat celkové hodnotě plovoucí části swapu. Poté, co swap vstoupí v platnost, zůstane fixní sazba stejná až do splatnosti swapu, zatímco plovoucí úroková sazba se pravidelně resetuje k předem stanoveným datům na základě fluktuací indexu, ke kterému je sazba připojena.

Swapová sazba v měnových swapech

Podobně jako u úrokových swapů jsou měnové swapy oblíbeným typem swapů. Měnové swapy mohou mít několik forem. Jedním z nich jsou měnové swapy s pevnou vs. plovoucí sazbou. V měnových swapech se swapový / referenční kurz označuje jako směnný kurz Fixní vs. vázané směnné kurzy Směnné kurzy cizí měny měří sílu jedné měny ve vztahu k jiné měně. Síla měny závisí na řadě faktorů, jako je míra inflace, převládající úrokové sazby v domovské zemi nebo stabilita vlády. spojené s pevnou částí měnového swapu.

V měnových swapech se swapový kurz primárně používá jako směnný kurz k převodu nominálních hodnot jistiny stanovených v různých měnách. Fiktivní částky jistiny jsou specifikovány před zahájením dohody o swapu. Podobně jako úrokové swapy, i v měnových swapech zůstává referenční sazba nezměněna až do splatnosti swapu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky
  • Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.
  • Úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi.
  • Rozpětí swapu Rozpětí swapu Rozpětí swapu je rozdíl mezi swapovou sazbou (sazba fixní části swapu) a výnosem státního dluhopisu s podobnou splatností. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy (např. Cenné papíry amerického ministerstva financí) jsou považovány za bezrizikové cenné papíry, rozpětí swapů obvykle odrážejí úrovně rizika vnímané stranami zapojenými do dohody o swapu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found