Greenmail - forma podnikového vydírání, nepřátelské převzetí

Závazek vydírání zahrnuje nákup značného počtu akcií Sklad Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. v cílové společnosti, hrozí nepřátelským převzetím, a poté pomocí této hrozby donutit cílovou společnost ke zpětnému odkupu Dividenda vs Zpětný odkup / výkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o výplatě dividendy vs. zpětném odkupu akcií se u jednotlivých společností liší za vyšší cenu. Podobně jako vydírání, i vydírání jsou peníze, které se vyplácejí jiné společnosti, aby se zabránilo agresivnímu chování (tj. Nechtěnému převzetí).

Vydírat

Jak funguje vydírání?

Existují čtyři základní kroky ke spáchání Greenmailu:

  1. Investor nebo společnost „raider“ získává velký podíl ve společnosti nákupem akcií z otevřeného trhu.
  2. Investor nebo společnost hrozí nepřátelským převzetím, ale nabízí prodej akcií zpět cílové společnosti za prémiovou cenu (vyšší než tržní hodnota Tržní kapitalizace Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnota vynikajících akcií společnosti. rovná současné ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností). Raider také slibuje, že ponechá cílovou společnost samotnou, když cílová společnost odkoupí akcie.
  3. Cílová společnost používá na výkupné peníze akcionářů.
  4. Hodnota cílové společnosti se sníží a greenmailer odejde se značným ziskem.

Tato praxe byla významně prominentní v 80. letech. Jen mezi dubnem 1983 a dubnem 1984 zaplatily společnosti za vydírání více než 4 miliardy USD.

Carl Icahn je široce považován za jednoho z nejznámějších greenmailerů všech dob, kvůli několika transakcím, za kterými byl v 80. letech. Více o Carlovi a jeho slavných převzetích si můžete přečíst v tomto článku Fortune.

Výzvy, kterým čelí cílové společnosti v rámci e-mailu

Greenmail, což je pro cílové společnosti náročná situace, nabízí dvě možnosti:

  1. Nedělejte nic a umožněte převzetí jejich společnosti
  2. Zaplaťte vysokou prémii, abyste zabránili nepřátelskému převzetí

Cílové společnosti často akcie zpětně odkoupí, aby zabránily nepřátelskému převzetí.

Například společnost A kupuje 20% akcií společnosti B a poté hrozí převzetím. Vedení společnosti B bez dalších možností vykupuje akcie za prémii, aby nedošlo k jejich převzetí. Společnost A významně získává opětovným prodejem akcií za prémii zpět společnosti B a společnost B ztrácí značné množství peněz.

Zákonnost vydírání

Kvůli vlně vydírání v osmdesátých letech přijalo několik států v USA zákony, které společnostem zakazují platby vydíráním.

Například:

  • Newyorský statut zakazuje newyorské korporaci odkoupit více než 10% vlastních akcií od akcionáře za vyšší cenu, než je tržní hodnota (pokud to akcionáři neschválí většinovým hlasováním).
  • Stanovy v Ohiu a Pensylvánii vyžadují, aby investoři, kteří používají zelenou poštu, odstranili všechny zisky, které vydělají.

Podle článku 5881 zákoníku o vnitřních příjmech je navíc ze zisku generovaného prostřednictvím e-mailu splatná 50% spotřební daň. Jelikož však tato praxe není přesně definována, spotřební dani se lze snadno vyhnout.

Slavný příklad vydírání

Jeden slavný příklad zahrnoval společnost Goodyear Company a sira Jamese Goldsmitha. V roce 1986 držel Sir James Goldsmith 11,5% podíl (v průměru 42,20 USD na akcii) ve společnosti Goodyear a hrozil převzetím společnosti za 4,7 miliardy USD (49 USD na akcii).

V reakci na to společnost Goodyear souhlasila s odkupem stávajících akcií od sira Jamese za 49,50 $ za akcii (620,7 mil. $), Což je podmínka, že Sir James nebude po dobu 5 let nakupovat žádné akcie Goodyear. Nakonec Sir James vydělal zisk přibližně 93 milionů $.

Aby se zabránilo dalšímu pokusu o převzetí v budoucnu, společnost Goodyear nabídla odkoupení 40 milionů akcií, z toho 109 milionů akcií v oběhu, za 50 USD na akcii, v otevřené nabídce všem akcionářům. Nakonec koupě 40 milionů akcií stálo Goodyear 2,6 miliardy dolarů.

Související čtení

Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Dividenda vs Zpětný odkup / odkup akcií Dividenda vs Odkup / odkup akcií Akcionáři investují do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Důvody strategického rozhodnutí o zpětném odkupu dividend a akcií se u jednotlivých společností liší
  • Základní kapitál Základní kapitál Základní kapitál (kapitál akcionářů, vlastní kapitál, vložený kapitál nebo splacený kapitál) je částka investovaná akcionáři společnosti za použití v podnikání. Když je společnost založena, je-li jejím jediným aktivem hotovost investovaná akcionáři, je rozvaha vyvážena prostřednictvím základního kapitálu
  • Hodnota akcií Hodnota akcií Hodnota akcií může být definována jako celková hodnota společnosti, kterou lze přiřadit akcionářům. Chcete-li vypočítat hodnotu vlastního kapitálu, postupujte podle této příručky z financí.
  • Hodnota podniku Hodnota podniku, hodnota podniku, nebo celková hodnota firmy, je celková hodnota firmy rovnající se její hodnotě vlastního kapitálu plus čistý dluh plus jakýkoli menšinový podíl použitý při ocenění. Zaměřuje se spíše na celkovou tržní hodnotu než na hodnotu vlastního kapitálu, takže jsou zahrnuty všechny majetkové podíly a pohledávky z dluhu i vlastního kapitálu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found