Cenová bublina - definice, historické příklady a příčiny

Trvalý růst ceny aktiva nad jeho „běžnou tržní hodnotu“ vede k vytvoření cenové bubliny. Cenové bubliny jsou udržovány očekáváním budoucího zvýšení ceny aktiva Druhy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a.

Cenová bublinaNASDAQ Composite - Dot-Com Bubble (2000)

Historické příklady cenové bubliny

  • Trh s tulipány v Nizozemsku v první polovině 17. Ceny tulipánů šly až na 50 000 dolarů. Byla to první moderní cenová bublina.
  • Trh s bydlením ve Spojených státech během 20. let 20. století před Velkou hospodářskou krizí Velká hospodářská krize Velká hospodářská krize byla celosvětová hospodářská krize, která probíhala od konce 20. do 30. let. Po celá desetiletí probíhaly debaty o tom, co způsobilo ekonomickou katastrofu, a ekonomové zůstávají rozděleni do několika různých myšlenkových směrů. .
  • Bublina dot-com vedla v letech 1995 až 2000 k rychlému růstu cen akcií souvisejících s technologiemi.
  • Trh s bydlením v USA v období 2000–2006 vedl ke krizi úvěrů v oblasti rizikových hypoték.

Příčiny cenových bublin

1. Nízké úrokové sazby

Nízké úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. usnadnit lidem získat levný kredit. To jim umožňuje utrácet více. Vyšší kupní síla má zase za následek růst cen v důsledku zvýšené poptávky po zboží.

2. Inflace na základě poptávky

Vyšší poptávka po aktivu vede ke zvýšení ceny aktiva. Růst cen je však vnímán jako indikátor budoucího zvyšování cen. To vede k vytvoření spekulativní bubliny.

3. Nedostatek dodávek

Snížená nabídka nebo očekávání snížení nabídky aktiva v budoucnu vede ke zvýšené poptávce po aktivu. Investoři si myslí, že na trhu je k dispozici pouze omezený počet aktiv, a spěchají nakupovat co nejvíce.

Porozumění spekulativní bublině

Cenová bublina je příkladem nestabilní rovnováhy. V ekonomické teorii nestabilní rovnováha popisuje trh, na kterém jsou síly nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství zboží a požadované množství tohoto zboží. navzájem rovnocenní. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. neopravujte cenové odchylky od rovnovážné ceny. Stabilní rovnováha popisuje trh, na kterém síly poptávky a nabídky korigují cenové odchylky od rovnovážné ceny.

Zvažte následující příklad stabilní rovnováhy: Rovnovážná tržní cena jablek je 1 $. Za tuto cenu se na trhu nakupuje a prodává 100 jednotek jablek. Předpokládejme, že cena je zvýšena na 2 $. Za tuto cenu by nabídka jablek převýšila poptávku po jablkách. Vedlo by to k tomu, že producenti jablek zvýší své zásoby neprodaných jablek.

Jediným způsobem, jak se producenti jablek mohli zbavit přebytečných zásob, je snížení současné ceny jablek. Cena by tedy klesla zpět na 1 $.

Nestabilní rovnováha však funguje jinak, jak je uvedeno níže:

1. Fáze 1 (formace)

Rovnovážná tržní cena cenného papíru je 10 USD. Předpokládejme, že kvůli šoku cena vzroste na 11 $. Za tuto cenu poptávka převyšuje nabídku, protože hráči na trhu vnímají vyšší cenu jako známku dalšího růstu cen v budoucnu. Cena tedy neklesne zpět na 10 $.

2. Fáze 2 (Burst)

Rovnovážná tržní cena cenného papíru je 11 USD. Předpokládejme, že kvůli šoku cena klesne na 10 $. Za tuto cenu nabídka převyšuje poptávku, protože hráči na trhu považují nižší cenu za známku dalšího cenového poklesu v budoucnu. Cena tedy nestoupá zpět na 11 USD.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).
  • Narativní klam Narativní klam Jedním z omezení naší schopnosti objektivně vyhodnotit informace je to, co se nazývá narativní klam. Milujeme příběhy a necháváme, aby naše preference dobrého příběhu zakrývala fakta a naši schopnost racionálního rozhodování. Toto je důležitý koncept v behaviorálním financování.
  • Fixace ceny Fixace ceny Fixace ceny označuje dohodu mezi účastníky trhu o společném zvyšování, snižování nebo stabilizaci cen za účelem kontroly nabídky a poptávky. Procvičování
  • Strike Price Strike Price Striktní cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found