Riziko likvidity financování - přehled, způsob měření, příklad

Riziko financování likvidity označuje riziko, že společnost nebude schopna dostát svým krátkodobým finančním závazkům. Jinými slovy, riziko likvidity financování je riziko, že společnost nebude schopna uhradit své aktuální nevyřízené směnky.

Riziko financování likvidity

Porozumění likviditě

Likvidita je definována jako schopnost plnit okamžité a krátkodobé závazky (do jednoho roku). Riziko financování likvidity jako takové je riziko, že společnost není schopna včas plnit své okamžité a krátkodobé závazky.

Toto riziko je velkým problémem pro cyklické společnosti, kde provozní peněžní toky Provozní hotovostní tok Provozní peněžní tok (OCF) je množství hotovosti generované běžnou provozní činností podniku v konkrétním časovém období. Vzorec provozních peněžních toků je čistý příjem (tvoří spodní část výkazu zisku a ztráty) plus veškeré nepeněžní položky a úpravy o změny pracovního kapitálu a splatnosti dluhových závazků se nemusí úplně shodovat. Například společnost může zažít období silného výkonu, po kterém následuje období slabého výkonu. Během období zpomalení může být společnost vystavena riziku likvidity financování, pokud jsou závazky splatné během této doby větší než vytvořené provozní peněžní toky. To lze ilustrovat níže:

Riziko financování likvidity

Ve 3. a 3. čtvrtletí 2020 nemusí být společnost schopna generovat dostatek peněžních toků (za předpokladu, že si neuchovávají hotovostní rezervu) k uspokojení svých dluhových závazků.

Když společnosti vznikne riziko likvidity financování, čelí potenciálu nutnosti likvidace kapitálových aktiv (nebo jiných provozních aktiv) za cenu nižší, než je tržní cena, aby mohla splnit své dluhové závazky. Prodej provozních aktiv by mohl mít vážné dopady na budoucí schopnosti společnosti generovat příjmy.

Faktory, které zvyšují riziko

Riziko financování likvidity lze zvýšit pomocí následujících faktorů:

  • Sezónní výkyvy v generování výnosů
  • Přerušení podnikání
  • Neplánované kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, zdokonalení nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.
  • Zvýšené provozní náklady
  • Špatné řízení pracovního kapitálu
  • Špatné přizpůsobení doby trvání aktivu dluhu
  • Omezené možnosti financování
  • Špatné řízení peněžních toků

Měření rizika likvidity

Ukazatele likvidity, například aktuální poměr Vzorec aktuálního poměru Vzorec aktuálního poměru je = krátkodobá aktiva / krátkodobé závazky. Současný poměr, známý také jako poměr pracovního kapitálu, měří schopnost podniku dostát svým krátkodobým závazkům, které jsou splatné do jednoho roku. Poměr zohledňuje váhu celkových krátkodobých aktiv oproti celkovým krátkodobým pasivům. Označuje finanční zdraví společnosti a rychlý poměr Rychlý poměr Rychlý poměr, známý také jako Acid-test, měří schopnost podniku platit své krátkodobé závazky aktivy snadno směnitelnými v hotovost, lze použít jako ukazatel rizika likvidity financování společnosti. Aktuální poměr, nejběžnější poměr používaný k měření takového rizika, je uveden níže:

Aktuální poměr - vzorec

Kde:

  • Oběžná aktiva jsou aktiva, u nichž se očekává, že budou převedeny na hotovost do jednoho roku.
  • Krátkodobé závazky jsou závazky, jejichž splatnost se očekává do jednoho roku.

Další poměry, jako je poměr krytí úroků Poměr krytí úroků Poměr krytí úroků (ICR) je finanční poměr, který se používá k určení schopnosti společnosti platit úroky ze svého nesplaceného dluhu. by měl být použit dluh k hrubým peněžním tokům, rychlý poměr atd., aby byl zajištěn lepší obrázek o riziku likvidity financování společnosti.

Zmírňující látky k riziku

Aby se zmírnilo riziko likvidity financování, měla by společnost posoudit svou likviditní pozici. Společnost by například mohla posoudit:

1. Rozsah závislosti na financování

Společnosti, které se do značné míry spoléhají na financování, podléhají vyššímu riziku likvidity financování. Proto by bylo důležité posoudit možnosti financování a pokusit se minimalizovat zbytečné financování.

2. Sezónnost prodeje

Společnosti, které jsou cyklické, mohou v určitých obdobích čelit špatným peněžním tokům. Proto by bylo důležité posoudit cyklická období špatných peněžních toků a určit způsoby, jak snížit provozní náklady během těchto období.

3. Dostupnost finančních prostředků

Úvěrová linka je klasický prostředek ke zmírnění rizika likvidity. Úvěrová linka je předem určená částka úvěru, která je poskytnuta dlužníkovi. Dlužníkovi jsou účtovány pouze úroky z částky vybrané z úvěrové linky. Vysoká dostupnost finančních prostředků by společnosti pomohla dostát dluhovým závazkům.

Příklad

Rozvaha společnosti je následující:

Ukázková rozvaha

Z pohledu pouze na rozvahu, co může investor vyvodit z rizika likvidity financování společnosti?

Společnost vykazuje aktuální poměr 0,42x a rychlý poměr 0,40x. Znamenalo by to tedy, že společnost čelí významnému riziku.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Obchodní riziko Obchodní riziko Obchodní riziko se týká ohrožení schopnosti společnosti dosáhnout svých finančních cílů. V podnikání riziko znamená, že plány společnosti nebo organizace nemusí dopadnout tak, jak byly původně plánovány, nebo že nemusí splnit svůj cíl nebo dosáhnout svých cílů.
  • Událost likvidity Událost likvidity Akce likvidity je proces, při kterém investor likviduje svou investiční pozici v soukromé společnosti a směňuje ji za hotovost. Hlavním účelem likvidní události je převod nelikvidního aktiva (investice do soukromé společnosti) na nejlikvidnější aktivum - hotovost.
  • Režijní náklady Režijní náklady jsou obchodní náklady, které souvisejí s každodenním provozem firmy. Na rozdíl od provozních nákladů nelze režijní náklady vysledovat ke konkrétní nákladové jednotce nebo obchodní činnosti. Místo toho podporují celkové obchodní činnosti generující příjmy.
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found