Bootstrapping - přehled, fáze a výhody

Bootstrapping je proces budování firmy od nuly bez přilákání investic nebo s minimálním externím kapitálem. Jedná se o způsob financování malých podniků Malé a střední podniky (MSP) Malé a střední podniky jsou po celém světě definovány odlišně. Země, ve které společnost působí, poskytuje nákup a používání zdrojů na náklady vlastníka, aniž by sdílela kapitál nebo si půjčovala obrovské částky od bank.

Bootstrapping

Podnikání, které využívá bootstrapping, se vyznačuje vysokou závislostí na interních zdrojích financování, kreditních kartách, hypotékách Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. a půjčky. Jinými slovy, bootstrapping se vyznačuje omezenými zdroji financování.

Pro úspěšný růst podniku je nutná kompetentní rozvojová strategie, ve které budou zohledněna všechna možná rizika. Kromě toho je třeba přidělit dostupné finanční prostředky nejdůležitějším segmentům obchodního modelu.

Rychlé shrnutí

  • Bootstrapping buduje podnikání bez pomoci vnějšího kapitálu.
  • Hlavními důvody, proč je bootstrapping považován za obchodní model, jsou nedostatek zkušeností s formulováním obchodních plánů a nedostatek dovedností pro propagaci produktů a vztahů s dodavateli.
  • Mějte na paměti následující doporučení: reinvestujte čistý zisk do rozsahu podnikání, podnikatelský nápad (produkt / služba) by měl vyřešit něčí problém a přilákat mentora nebo jakoukoli osobu, která je v tomto podnikání úspěšná a která poskytne dobrou radu.

Fáze bootstrappingu

Existuje několik fází, kterými prochází bootstrapovaná společnost:

1. Začátečnická fáze

Fáze pro začátečníky začíná ušetřenými penězi nebo vypůjčenými / investovanými penězi od přátel. Například zakladatel pokračuje v práci na svém hlavním zaměstnání a současně rozvíjí podnikání.

2. Fáze financovaná zákazníkem

Když se peníze od zákazníků / klientů používají k udržení provozu firmy a k financování jejího růstu.

3. Úvěrová fáze

Úvěrová fáze zahrnuje podnikatele zaměřeného na financování konkrétních činností, jako je najímání zaměstnanců, modernizace vybavení atd. V úvěrové fázi si podnik bere půjčky nebo se snaží najít rizikový kapitál Rizikový kapitál Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje finanční prostředky do rané fáze rozvíjejících se společností s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví investoři riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, dosáhnou významných výnosů. pro expanzi.

Proč lidé volí bootstrapping?

Bootstrapping je obvykle volbou začínajících podnikatelů Podnikatel Podnikatel je osoba, která začíná, navrhuje, zahajuje a provozuje nový podnik. Místo toho, abyste byli zaměstnancem a řídili se nadřízeným. Umožňuje jim vytvořit společnost bez zkušeností a přilákat investora nebo investory.

Důvody pro výběr bootstrappingu jako obchodního modelu jsou různé. Podnikatelé se začnou zapojovat do bootstrappingu, pokud:

  • Nedostatek zkušeností při formulování obchodních plánů a podnikání
  • Nedostatek dovedností pro propagaci produktu a kontakty s dodavateli
  • Nevím, jak získat financování
  • Nechcete sdílet příjmy s investory
  • Nechcete trávit čas hledáním investora

Výhody bootstrappingu

  1. Podnikatel získá bohaté zkušenosti a riskuje pouze své vlastní peníze. Znamená to, že pokud podnik selže, nebude nucen splácet půjčky ani jiné vypůjčené prostředky. Pokud bude projekt úspěšný, majitel firmy ušetří kapitál a bude schopen přilákat investory. Podnikání tedy vyroste na novou úroveň.
  2. „Bootstrapper“ si vyhrazuje právo na veškerý vývoj, stejně jako na nápady, které byly použity při rozvoji podnikání.
  3. Nedostatek počátečního financování nutí podnikatele hledat neobvyklé způsoby řešení problémů, vytváření nových nabídek na trhu a předvádění kreativního myšlení.
  4. Nezávislost na názorech investorů. Podnikatel může dělat všechna rozhodnutí nezávisle, takže je schopen vytvořit něco jedinečného, ​​uskutečnit sen, otestovat sílu a být nezávislý na pokynech investorů.
  5. Získat externí financování je náročné a může to být velmi stresující a časově náročný úkol. Bootstrapping umožňuje podnikateli plně se soustředit na klíčové aspekty podnikání, jako je prodej, vývoj produktů atd.
  6. Vytváření finančních základů podnikání podnikatelem je velkým lákadlem pro budoucí investice. Investoři, jako jsou soukromé osoby, speciální fondy nebo firmy s rizikovým kapitálem, mají mnohem větší jistotu ve financování podniků, které jsou již zajištěny a prokázaly sliby a odhodlání vlastníků.
  7. Poskytování hodnoty lidem. Podnikání je o poskytování konkrétní hodnoty prostřednictvím produktu nebo služby.

Nevýhody bootstrappingu

  1. Obchodní růst může být obtížný, pokud poptávka převyšuje schopnost společnosti nabízet nebo vyrábět služby nebo produkty.
  2. Podnikatel přebírá téměř všechna finanční rizika, místo aby je sdílel s investory, kteří investují do podpory růstu společnosti.
  3. Omezený kapitál a nedostatek investic: V kontextu specifik bootstrappingu může být přitažlivost velkých investic a plné implementace vlastních myšlenek extrémně těžká.
  4. Problémy se stresem: Schopnost zvládat stresové situace se pravidelně kontroluje, když nastanou neočekávané problémy.

Strategie bootstrappingu

Níže uvádíme několik osvědčených metod, které pomohou podnikateli v raných fázích spouštění při spuštění:

  • Reinvestujte čistý zisk.
  • Vytvoření obchodního plánu Obchodní plán Obchodní plán je souhrnný dokument, který popisuje, jak a proč se vytváří nový podnik. Nové podnikatelské podniky musí připravit formální písemné dokumenty, které nastíní jejich dlouhodobé cíle a prostředky, které mají být použity k dosažení těchto cílů. . Plánování je nezbytné a pomůže majiteli organizovat věci a porozumět vektorům pohybu.
  • Podnikatelský nápad (produkt / služba) by měl vyřešit něčí problém. Jinak neexistuje ani produkt, ani cílové publikum.
  • Přilákejte mentora nebo jakoukoli osobu, která je v tomto oboru úspěšná a poskytne užitečné rady.
  • Využijte co nejvíce síťových příležitostí a komunikujte se sítí osobních kontaktů. V rozvinuté osobní síti (nebo síti přátel a příbuzných) mohou existovat novináři, kteří o vás budou psát, nebo grafici, kteří z přátelství vytvoří logo nebo minimalistický, ale trendy web.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Equity Kicker Equity Kicker Akciový kicker je kapitálový stimul, kdy věřitel poskytuje úvěr za nižší úrokovou sazbu a výměnou získává kapitálovou pozici ve společnosti dlužníka. Akciový kicker je strukturován jako podmíněná odměna, kdy věřitel získá kapitálové vlastnictví, které bude vyplaceno k budoucímu datu
  • Finanční modelování pro startupy Finanční modelování pro startupy
  • Neziskový obchodní plán Neziskový obchodní plán Neziskový podnikatelský plán je jednoduše cestovní mapu neziskové organizace, která nastiňuje její cíle a cíle, jak může dosáhnout stanoveného účelu
  • Project Finance Project Finance - Primer Primátor financování projektu. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found