Peněžní základna - přehled, komponenty, význam

Peněžní základna se vztahuje k množství hotovosti v oběhu v ekonomice. Skládá se ze dvou částí: měna v oběhu a bankovní rezervy. Měnou v oběhu se rozumí bankovky a mince držené veřejností - peníze, které používáme v každodenním životě. Bankovní rezervy jsou hotovostní vklady, které finanční instituce drží na svých účtech v centrální bance Federálního rezervního systému (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. .

Peněžní základna

Dvě výše uvedené složky představují nejlikvidnější aktiva ekonomiky - hotovost a hotovostní vklady. Celkově měnová základna poskytuje měřítko toho, kolik hotovosti v ekonomice cirkuluje.

souhrn

  • Peněžní základna se vztahuje k množství hotovosti v oběhu v ekonomice.
  • Peněžní základna se skládá ze dvou částí: měny v oběhu a bankovních rezerv.
  • Aby nedošlo k záměně s nabídkou peněz, peněžní základna nezahrnuje nepeněžní aktiva, jako jsou vklady na požádání, termínované vklady nebo šeky.

Porozumění měnové základně

Peněžní základnu obvykle měří centrální banka, která řídí oběh měny v ekonomice. Je snadné si představit peněžní základnu jako fyzické peníze v ekonomice, ať už ve vaší peněžence nebo v trezoru banky.

Aby nedošlo k záměně s nabídkou peněz, zahrnuje peněžní základna pouze hotovost a hotovostní vklady, jako jsou bankovky, mince, hotovost v držení komerčních bank a hotovost v bankovních rezervách. V některých případech lze peněžní základnu označovat také jako M0, peněžní základnu nebo základní peníze.

Peněžní základna vs. nabídka peněz

Ve srovnání s peněžní zásobou zahrnuje peněžní základna pouze oběživo a hotovostní rezervy v bance. Naproti tomu peněžní zásoba je široký pojem, který zahrnuje veškerou peněžní zásobu v zemi.

Nabídka peněz zahrnuje méně likvidních aktiv, například vkladů na požádání (peníze na běžném účtu Běžný účet Běžný účet je typ vkladového účtu, který si jednotlivci otevírají u finančních institucí za účelem výběru a vkladu peněz. Známý také jako transakční nebo poptávkový běžný účet je velmi likvidní. Jednoduše řečeno poskytuje uživatelům rychlý způsob přístupu k jejich penězům.), termínované vklady (CD, GIC) nebo šeky. Aktiva budou zahrnuta do peněžní zásoby, ale ne do peněžní základny. Můžeme tedy na peněžní zásobu pohlížet jako na rozšíření peněžní základny.

Důležitost měnové základny

Centrální banky mohou zvyšovat nebo snižovat měnovou základnu prostřednictvím různých forem měnové politiky. U mnoha centrálních bank se měnová základna zvyšuje nákupem státních dluhopisů, známých také jako operace na volném trhu. Nákupem dluhopisů od komerčních bank Komerční banka Komerční banka je finanční instituce, která poskytuje půjčky, přijímá vklady a nabízí základní finanční produkty, jako jsou spořicí účty a depozitní certifikáty jednotlivcům a podnikům. Vydělává peníze především poskytováním různých typů půjček zákazníkům a účtováním úroků. , může centrální banka nahradit nelikvidní dluhopisy hotovostním vkladem na rezervním účtu banky.

Centrální banky mohou také zvýšit povinné minimální rezervy, což jsou požadavky na to, kolik hotovosti si banky musí ponechat na svých rezervních účtech. V důsledku zvýšení nabídky hotovosti se tržní úrokové sazby sníží.

Proto je úprava měnové základny dalším nástrojem, který centrální banky používají k úpravě úrokových sazeb. Pomocí měnové politiky k udržení měnové základny mohou centrální banky také zajistit, aby byla vždy k dispozici stálá nabídka hotovosti.

Praktický příklad

Předpokládejme, že fiktivní země Anko vlastní 250 milionů dolarů v bankovkách a mincích, které jsou v oběhu pro veřejné použití. Komerční banky také získaly hotovost ve výši 100 milionů dolarů uloženou v jejich trezorech a hotovostní rezervy ve výši 150 milionů dolarů v centrální bance Anko. Celkově by Ankova peněžní základna činila 500 milionů $.

Nyní předpokládejme, že se centrální banka Anko rozhodne zvýšit peněžní základnu odkoupením některých státních dluhopisů. Pokud centrální banka odkoupí dluhopisy v hodnotě 50 milionů dolarů, vloží 50 milionů dolarů v hotovosti na rezervní účet banky. Zvýší peněžní základnu země o 50 milionů USD na celkových 550 milionů USD.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Hotovostní rezervy Hotovostní rezervy Hotovostní rezervy jsou prostředky, které společnosti vyčlenily pro použití v krizových situacích. Ušetřená hotovost se používá k pokrytí nákladů nebo výdajů, které jsou neplánované nebo neočekávané. Ve většině případů jsou rezervy speciálně pro krátkodobé potřeby. Jednou z výhod hotovostních rezerv je, že se společnost může vyhnout dluhu na kreditní kartě nebo nutnosti převzít další dluh z půjčky.
  • Měnová politika Měnová politika Měnová politika je hospodářská politika, která řídí velikost a tempo růstu peněžní zásoby v ekonomice. Je to mocný nástroj k regulaci makroekonomických proměnných, jako je inflace a nezaměstnanost.
  • Inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně).
  • Teorie kvantity peněz Teorie kvantity peněz Teorie kvantity peněz odkazuje na myšlenku, že dostupné množství peněz (peněžní zásoba) roste stejným tempem jako dlouhodobě cenové hladiny. Když úrokové sazby klesnou nebo se sníží daně a přístup k penězům bude méně omezen, spotřebitelé budou méně citliví na cenové změny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found