Daňové odpisy - definice, způsobilost, způsob výpočtu

Daňové odpisy jsou náklady na odpisy uplatňované daňovým poplatníkem v daňovém přiznání k vyrovnání ztráty v hodnotě hmotného majetku. Hmotný majetek Hmotný majetek je majetek ve fyzické podobě, který drží hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví používané při činnostech vytvářejících příjem. Podobně jako účetní odpisy, i daňové odpisy rozdělují náklady na odpisy na více období. Hodnoty odepisovatelných aktiv se tak po dobu jejich životnosti postupně snižují.

Daňové odpisy

Daňové úřady považují výdaje na odpisy za odpočty daně. Jinými slovy, daňoví poplatníci mohou požadovat výdaje na odpisy způsobilého hmotného majetku ke snížení zdanitelného příjmu. Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na náhradu jakékoli fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. a dlužnou částku daně.

Jaká aktiva jsou způsobilá pro daňové odpisy?

Daňová pravidla týkající se odpisů se mohou v různých daňových jurisdikcích lišit. Aktiva způsobilá k uplatnění nároku na daňový odpis se proto mohou v různých zemích také lišit. Existuje však několik klíčových kritérií pro to, aby aktiva mohla být považována za způsobilá pro odpisy, která lze nalézt v různých jurisdikcích:

  • Majitel aktiva je poplatník: Daňový poplatník může požadovat výdaje na odpisy pouze u majetku, který je považován za majetek ve vlastnictví daňového poplatníka.
  • Aktivum se používá v činnostech generujících příjmy: Daňový poplatník si může odpočítat náklady na odpisy Náklady na odpisy Náklady na odpisy se používají ke snížení hodnoty zařízení, majetku a vybavení tak, aby odpovídalo jejich používání a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje. pouze pro aktiva, která jsou používána k podnikání nebo k vytváření výnosů. Majetek, který je určen pouze pro osobní použití, tedy není způsobilý pro nárok na odpis.
  • Majetek má stanovitelnou dobu životnosti: Majetek způsobilý k uplatnění odpisu musí mít dobu životnosti, kterou lze přiměřeně odhadnout. Jinými slovy lze poskytnout rozumný odhad počtu let, během nichž aktivum zůstane v provozu až do okamžiku, kdy zastará nebo přestane přinášet jakékoli ekonomické výhody.
  • Doba použitelnosti aktiva přesahuje jeden rok: Odpisy lze uplatnit pouze u dlouhodobého majetku. Znamená to, že aktiva mají životnost delší než jeden rok.

Jak se počítají daňové odpisy?

Obecně daňové úřady (např. Internal Revenue Service (IRS) ve Spojených státech) poskytují daňovým poplatníkům komplexní průvodce pravidly použitelnými na odpisy hmotného majetku.

Například Canada Revenue Service (CRA), federální daňová agentura v Kanadě, poskytuje průvodce kapitálovým povolením (CCA). CCA je v zásadě daňový odpočet spojený s odpisy aktiv podle kanadských daňových zákonů.

CRA rozděluje všechna aktiva způsobilá pro nárok CCA do různých tříd. Každá třída aktiv má vlastní odpisovou sazbu a metodu výpočtu. Například nájemní budovy jsou zařazeny do třídy 1 a musí být odepisovány sazbou 4%.

Ve Spojených státech vydává IRS příručku o odpisech majetku, která je podobná příručce CRA. V příručce IRS může daňový poplatník najít všechny potřebné informace o odpisech majetku, včetně toho, jaký majetek je způsobilý k odpisové žádosti, stejně jako příslušné odpisové sazby a doby použitelnosti.

Upozorňujeme, že náklady na odpisy zaznamenané společností v její účetní závěrce se mohou lišit od nákladů na odpisy uplatněných v daňovém přiznání. Důvodem je, že metody použité pro výpočet odpisových nákladů pro účetní a daňové účely se ne vždy shodují. Například účetní odpisy se běžně určují pomocí lineární metody Odpisování lineárními odpisy Rovnoměrné odpisování je nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce, vysvětlení, ale daňové odpisy se obecně počítají pomocí metod akumulovaných odpisů (např. Metoda dvojitého klesání). Ve výsledku se metody výpočtu odpisů mohou výrazně lišit.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Plně odepsané aktivum Plně odepsané aktivum Plně odepsané aktivum je účetní termín používaný k popisu aktiva, které má stejnou hodnotu jako jeho záchranná hodnota. Aktivum může být plně odepsáno dvěma způsoby: aktivum dosáhne konce své životnosti, nebo je účtováno snížení hodnoty stejné nebo vyšší než jeho zbývající hodnota.
  • Jak používat web IRS.gov Jak používat web IRS.gov IRS.gov je oficiální web Internal Revenue Service (IRS), americké agentury pro výběr daní. Webové stránky používají podniky a
  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found