Čistá ztráta - přehled, klíčové komponenty a příklady

Čistá ztráta je účetní termín a týká se záporné hodnoty výnosů. Jinými slovy, společnost utrpí čistou ztrátu, když jsou výdaje za určité období vyšší než výnosy za stejné období. Princip, pro který se musí náklady a výnosy vztahovat ke stejnému období, se nazývá princip párování Princip párování Princip párování je účetní koncept, který určuje, že společnosti vykazují výdaje současně s výnosy, s nimiž souvisejí. Výnosy a náklady se ve výkazu zisku a ztráty spárují po určitou dobu (např. Rok, čtvrtletí nebo měsíc). Příklad principu shody. Uvažovaným obdobím je obvykle fiskální rok.

Ztrata site

Výnosy a náklady jsou součástí výkazu zisku a ztráty a ve spodním řádku si můžete přečíst čistý příjem nebo čistou ztrátu. Když odečtete výdaje a náklady od výnosů, výsledek bude pozitivní nebo negativní. Kladný výsledek se nazývá čistý příjem Čistý zisk Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. a negativním výsledkem je čistá ztráta.

Klíčové komponenty čisté ztráty

Abychom lépe pochopili, co je čistá ztráta a jak ji vypočítat, pojďme si rozdělit klíčové komponenty z definice, kterou jsme viděli výše.

1. Výnosy

Termín „výnosy“ se vztahuje na veškeré zboží nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vyplývá z toho, že společnost prodává veřejnosti . Ve výkazu zisku a ztráty jsou výnosy kladnými položkami.

Výklad

Z pohledu výnosů je nárůst signálem, že společnost roste, prodává více aktiv a získává více peněz. V takovém případě může společnost zvýšit své investice nebo výdaje. Pokud příjmy klesají, znamená to, že se společnost zmenšuje. Pokud chce zůstat ziskový, musí také snížit výdaje.

2. Výdaje

Výdaje ve výkazu zisku a ztráty jsou všechny položky se záporným znaménkem. Jsou to všechny náklady, které společnost vynaložila na poskytování služeb nebo na výrobu zboží, které bude prodávat.

Obvykle existují tři makrokategorie výdajů:

  • Náklady na samotné zboží (např. Náklady na suroviny použité k výrobě)
  • Provozní náklady (např. Platy, nájemné, služby, amortizace atd.)
  • Náklady na úroky Náklady na úroky Náklady na úroky vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Plán by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením (úroků splatných akcionářům)

Výklad

Aby byla společnost zisková, musí být všechny její výdaje nižší než její výnosy. Jinými slovy, výnosy musí být dostatečně podstatné, aby vyrovnaly všechny výdaje a odškodnily vlastníky. Pokud se tak nestane a výdaje překročí výnosy, společnost utrpí čistou ztrátu.

Výkaz zisku a ztráty

Výkaz zisku a ztráty je dokument, který musí každá společnost poskytnout ze zákona. Jedná se o finanční výkaz za konkrétní období a vykazuje všechny výnosy a veškeré výdaje společnosti. Struktura výkazu zisku a ztráty je u všech typů společností podobná, i když některá konkrétní odvětví mohou některé konkrétní položky zahrnovat. Níže je uveden příklad jednoduchého výkazu zisku a ztráty pro společnost XYZ.

Čistá ztráta - ukázkový výkaz zisku a ztráty

Důležitost čistého příjmu / čisté ztráty

Čistá ztráta nebo čistý příjem je klíčovým ukazatelem používaným k hodnocení pozice společnosti v konkrétním období. Čistá ztráta však může nastat za jeden rok, pokud čisté konzistentní ztráty zůstanou i v následujících letech.

Příklad ze skutečného světa

Odpovídající princip a akruální účetnictví

Princip párování uvádí, že pro výpočet čistého zisku / ztráty musí všechny výdaje a výnosy odkazovat na stejné období.

Princip párování je klíčovým faktorem při výpočtu čistého zisku / ztráty. Ve výpočtu je třeba zohlednit všechny výdaje spojené s konkrétním dosaženým příjmem bez ohledu na to, kdy budou skutečně vyplaceny.

Příklad

Dobrým příkladem jsou mzdy. Zaměstnanec, který pracoval v prosinci 2019, bude vyplacen až v lednu 2020. Společnost však při výpočtu čistého příjmu nebo čisté ztráty pro rok 2019 zaznamená mzdové náklady v prosinci 2019, i když bude vyplacena v lednu 2020. Proces je známý jako akruální účetnictví.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Princip akruálního účetnictví Princip akruálního principu Akruální princip je účetní koncept, který vyžaduje, aby transakce byly zaznamenávány v časovém období, během kterého k nim dochází, bez ohledu na časové období, kdy jsou přijímány skutečné peněžní toky z transakce. Princip akruálního principu spočívá v tom, že finanční události zahrnují odpovídající výnosy
  • Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vynaložené na výrobu jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často
  • Fixní a variabilní náklady Cena fixních a variabilních nákladů je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění se zvyšováním / snižováním jednotek objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou pouze závislé
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found