Memorandum o porozumění (MOU) - přehled, obsah, proces

Memorandum o porozumění neboli MOU je definováno jako dohoda mezi stranami a může být dvoustranné (dvě) nebo mnohostranné (více než dvě strany). Memorandum o porozumění slouží jako výraz shodné vůle mezi dotčenými stranami a zobrazuje záměr společné linie jednání.

Memorandum o porozumění (MOU)

Memorandum o porozumění, i když je formálním dokumentem, není právně závazné. Ukazuje pouze ochotu každé zúčastněné strany podniknout kroky k posunutí smlouvy kupředu. Kromě toho MOU přináší definici účelu a rozsahu jednání. Vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více stranami s úmyslem dosáhnout vzájemně výhodného výsledku nebo vyřešit konflikt. V jednání.

Dokument proto slouží jako základ pro jednání. Tyto typy dohod se běžně používají při jednáních o obchodních příležitostech, jednáních a jednáních o smlouvách.

souhrn

  • Memorandum o porozumění (MOU) je definováno jako dohoda mezi stranami a může být dvoustranné (dvě) nebo mnohostranné (více než dvě strany).
  • Aby bylo možné připravit kompletní a efektivní dokument (MOU), musí dotčené strany nejprve dosáhnout porozumění přijatelného pro každou stranu a jasné informace o důležitých postojích pro každou z těchto stran.
  • Memorandum, i když je formálním dokumentem, není právně závazné, pouze ukazuje ochotu každé zúčastněné strany podniknout kroky k posunutí smlouvy kupředu.

Obsah MOU

Obsah memoranda zahrnuje mimo jiné rozsah a zamýšlené působení memoranda, projektu a jména stran a jejich příslušných odpovědností. Další obsah zahrnuje délku smlouvy, kdy smlouva začíná a kdy a jak může kterákoli strana smlouvu ukončit. Memorandum o porozumění může také obsahovat kontaktní informace zúčastněných stran a možná data pro kontrolu výkonnosti Klíčové ukazatele výkonu (KPI) Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonnosti organizace směrem k dosažení konkrétních cílů. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti.

Aby bylo možné připravit kompletní a efektivní dokument (MOU), musí dotčené strany nejprve dosáhnout porozumění přijatelného pro každou stranu a jasné informace o důležitých postojích pro každou ze stran.

Je důležité si uvědomit, že i když memoranda nejsou právně závazná, mohou obsahovat klauzuli, která může být právně závazná, a porušení těchto klauzulí může mít za následek odpovědnost vinníka. Následující klíčové prvky mohou učinit memorandum právně závazným;

1. Nabídka

2. Přijetí nabídky

3. Právně závazný záměr

4. Úvaha

MOU proces

Proces získání konečného memoranda o porozumění je iniciován zúčastněnými stranami, které připravují vlastní memorandum, na základě jejich ideálních očekávání a požadovaných výsledků, klíčových výsledků, které nejsou ochotny učinit kompromisem, a toho, v co příslušná strana věří ostatním zúčastněným stranám. zúčastněnou stranou je jakákoli osoba, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a výsledcích jejích akcí. Běžné příklady mohou očekávat a mít prospěch z MOU. Slouží jako počáteční pozice strany před zahájením jednání.

Využití MOU

Soukromý sektor nebo soukromé podniky

V obchodních a soukromých obchodních jednáních MOU obvykle slouží jako nezávazná dohoda, která zahrnuje odpovědnosti a požadavky pro každou stranu a podmínky a podrobnosti vztahující se k dohodě. Děje se to bez uzavření formální smlouvy nebo právně vymahatelné smlouvy.

Vláda a veřejné záležitosti

Memoranda lze použít v rámci vládních ministerstev; například ve Spojeném království dokument slouží jako dohoda mezi částmi The Crown.

Mezinárodní právo veřejné

Na mezinárodní úrovni spadají memoranda o porozumění do kategorie smluv a musí být registrována ve Sbírce smluv OSN. Aby bylo možné určit, zda dohoda je či není právně závazná (zejména u smluv), musí být uveden záměr stran a postoje signatářů. Znění použité v dohodě také hraje roli při určování právní povahy dokumentu.

Výhody memoranda o porozumění

  • MOU umožňuje stanovení vzájemného záměru. Umožňuje jasně stanovit cíle a cíle každé strany.
  • Dokončení memoranda o porozumění umožňuje mít papírovou stopu nebo záznamy o podmínkách, které byly při jednáních vedoucích k finalizaci.
  • Memoranda o porozumění snižují míru nejistoty mezi zúčastněnými stranami, protože dokument obvykle zdůrazňuje očekávání a cíle a předchází možným budoucím sporům.
  • MOU poskytuje snadné ukončení, protože každá strana, která zjistí, že cíle a cíle nejsou splněny, může dohodu snadno ukončit.
  • Protože MOU již nastiňuje cíle a podmínky, může tento dokument sloužit jako základ pro možnou budoucí smlouvu.

Nevýhody memoranda o porozumění

  • Koncept, že memoranda nejsou právně závazná, umožňuje kterékoli straně ukončit dohodu nebo bez následků nesplnit požadavky uvedené v dohodě.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

Memorandum o důvěrných informacích (CIM) CIM - Memorandum o důvěrných informacích Memorandum o důvěrných informacích (CIM) je dokument používaný v M&A k sdělování důležitých informací v procesu prodeje. Průvodce, příklady a šablony

Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu

Letter of Intent (LOI) Letter of Intent (LOI) Stáhněte si šablonu Finance's Letter of Intent (LOI). LOI nastiňuje podmínky a dohody transakce před podepsáním konečných dokumentů. Mezi hlavní body, které jsou obvykle obsaženy v písemném záměru, patří: přehled a struktura transakce, časová osa, due diligence, důvěrnost, exkluzivita

Nabídkové memorandum Nabídkové memorandum Nabídkové memorandum je také známé jako memorandum o soukromém umístění. Používá se také jako nástroj k přilákání externích investorů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found